Siirry sisältöön Siiry hakuun

Kirjoittajat

ARVO-hanke ja sosionomiopiskelijat vastaamassa matalan kynnyksen digituen tarpeeseen

27.12.2021

Koronapandemia on nopeuttanut digiloikkaa monella eri elämänalueella. Digi- ja väestöviraston tekemän digikartoituksen mukaan suurella osalla suomalaisista digitaidot ovatkin hyvällä tasolla. Kuitenkin osalla niin ikääntyneistä kuin nuoremmistakin väestöstä on haasteita päästä mukaan digitaaliseen kehitykseen. Turun ammattikorkeakoulu on mukana Arvo ihmiselle -hankkeessa vastaamassa näihin ajankohtaisiin haasteisiin.

Vaarana digisyrjäytyminen

Iäkkäiden digitaidot ja kehityksessä mukana pysyminen tunnistetaan laajalti haasteeksi. Kuitenkin myös nuorilla, jotka käyttävät digilaitteita yleensä sujuvasti, on haasteita julkisten digipalvelujen käytössä. Lisäksi moni suomalainen käyttää vain itselleen entuudestaan tuttuja digitaalisia sisältöjä ja palveluja, ja kokee, että uusien palveluiden käyttöön ottaminen vaatisi lisää osaamista. Moni digi- ja viestintäviraston digikartoitukseen osallistuneista ilmoitti, ettei ole edes kiinnostunut digitaitojen opettelusta. He kokivat laitteiden ja digipalveluiden käytön haastavana ja tietoturvan puutteellisena.

Moni kertoi olevansa niin iäkäs, ettei usko pääsevänsä enää kehitykseen mukaan. Digilaitteiden ja –palvelujen käyttöön toivottiin tukea ja tärkeänä pidettiin henkilökohtaisesti tarjottavaa, maksutonta, matalan kynnyksen opastusta. Tätä tukea Turun seudulla tarjoaa Arvo-hanke.

Digipalvelujen käyttöön tarvitaan digitaidot ja oma laite

Digitaidot ovat uusia kansalaistaitoja. Niitä tarvitaan yhä enemmän niin omien asioiden hoitamisessa, yhteydenpidossa kuin työssäkin. Virastojen ja muiden palvelujentarjoajien palvelut siirtyvät yhä enenevissä määrin verkkoon. Kaikille pitäisi pystyä tarjoamaan mahdollisuus hyödyntää digitaalisia palveluja esimerkiksi viranomais- ja pankkiasioissa.

Digiosallisuus vaatii paitsi digitaitoja myös taloudellisia resursseja

Digitaidot tarkoittavat kykyä käyttää digitaalisia laitteita ja palveluita sekä ymmärtää niiden taustalla olevaa toimintalogiikkaa. Kansalaisten digitaitoihin kuuluvat esimerkiksi erilaisten laitteiden (älypuhelimet, tabletit, tietokoneet) ja internetin käytön hallitseminen, tiedonhaku, sähköpostin käyttö, tekstinkäsittelyn ja tietoturvan perusteet, sosiaalinen media sekä medianlukutaito. Digitaitojen opettelu on koko elämänmittainen prosessi, sillä digitaidot vanhenevat ja siksi omia taitoja pitäisi myös ylläpitää.

Digitaalisten palvelujen hyödyntämiseen tarvitaan myös oma laite ja nettiyhteys. Kaikilla ihmisillä ei kuitenkaan ole näihin varaa, ja esimerkiksi luottotietojen menettäminen voi tehdä osamaksulla hankittavien laitteiden ostamisesta mahdotonta. Sosiaali- ja etuusjärjestelmässä tulisikin huomioida paremmin se, että digiosallisuus vaatii varoja.

Matalan kynnyksen digituesta apua digiongelmiin

Digituki on sähköisen asioinnin, palveluiden ja laitteiden käytön tukea. Sen tarkoituksena on auttaa itsenäiseen ja turvalliseen laitteen käyttöön ja sähköiseen asiointiin. Monella suomalaisella digituen ainoita avuntarjoajia ovat omat läheiset, eikä muita digituen tarjoajia vielä tunneta.

ARVO ihmiselle -hankkeen lisäksi digitukea tarjoavat esimerkiksi eri kansalaisjärjestöt, kirjastot, kansalais- ja työväenopistot sekä jotkut yritykset. Ihmisiltä löytyy usein motivaatiota digitaitojen opetteluun, kunhan oikeanlainen opastus ja tarvittaessa taloudellinen tuki ovat kunnossa.

Matalan kynnyksen digituen avulla pystytään tukemaan heikommassa asemassa olevien ihmisten digitaitoja ja oman laitteen hankintaa. Tukea on tärkeää olla tarjolla eritasoisille käyttäjille, huomioiden avun tarvitsijan henkilökohtaiset erityispiirteet ja tarpeet. Digituen tulisi olla helposti saavutettavissa ja kaikille kansalaisille alueellisesti tasapuolista. Tärkeää myös olisi, että toimintaresurssit olisivat riittäviä ja toiminta jatkuvaa, sillä lyhytaikaisen rahoituksen turvin on vaikeaa tehdä pitkäjänteistä opastustoimintaa ja kehittää sitä.

ARVO ihmiselle -hankkeen Digiapu-ryhmä tarjoaa matalan kynnyksen digitukea sitä tarvitseville

Ryhmä sosionomiopiskelijoita pääsi syksyllä 2021 osallistumaan TKI- ja palvelutoiminnan harjoittelun kautta ARVO ihmiselle -hankkeen Digiapu-ryhmän ohjaukseen. Hankkeen ideana on ruoka-avun ja matalan kynnyksen kohtaamispaikkoja ylläpitävien toimijoiden kokoaminen yhteen niin, että vähillä resursseilla olisi mahdollista saada aikaiseksi enemmän palveluja, apua ja tukea niitä tarvitseville. Toiminta on suunnattu työelämän ulkopuolelle jäänneille, osatyökykyisille tai muuten elämänhallinnan kannalta hankalassa asemassa oleville.

Hankkeen elämänhallintaryhmät, joihin myös Digiapu-ryhmä kuuluu, kokoontuivat syksyn 2021 aikana eripuolilla Turkua. Hankkeen toteuttajia ovat Turun ammattikorkeakoulu, Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä, Turun A-Kilta, Lounais-Suomen Martat ja Fingerroosin säätiö. Hanketta rahoittaa Euroopan Sosiaalirahasto (ESR).

Digiapu -ryhmässä käytiin läpi erilaisten digilaitteiden ominaisuuksia, internetin ja verkkopalvelujen käyttöä, tietoturva-asioita sekä myös viihdekäyttöä. Osallistujilla oli mahdollisuus saada henkilökohtaista opastusta ja apua omien digilaitteidensa käytössä. Ryhmä sosionomiopiskelijoita toimi ryhmän ohjaajan apuna ja auttoi osallistujia heidän digiongelmiensa kanssa.

Henkilökohtaisella ohjauksella oli suuri merkitys. Moni osallistuja kertoi, että kynnys opetella yksin laitteiden käyttöä on korkea. Osallistujat toivoivat lisää samankaltaisia ryhmiä, joihin voi tulla oppimaan uutta ja kysyä neuvoja. Ryhmissä oli digitaidoiltaan hyvin eritasoisia osallistujia. Välillä edistyneemmät opastivat muita laitteiden käytössä. Ryhmissä oli rento tunnelma, ja niihin osallistuminen loi mahdollisuuden myös vertaisuuden kokemiselle. Sosionomiopiskelijoille antoisinta oli havaita osallistujien digitaitojen kasvavan ohjauskertojen edetessä ja nähdä oppimisen tuottavan iloa.

Rohkaisulla iso merkitys digilaitteiden ja netin käytön opetteluun

Digiapu -ryhmän ohjaajan Olavi Heleniuksen mielestä erityisesti ikäihmisiä tulisi rohkaista kokeilemaan pelottomammin digilaitteiden ja netin käyttöä. Uutta laitetta kannattaa lähteä opettelemaan ja kokeilemaan vähitellen. Laitteita on erilaisia, ja etsimällä jokaiselle löytyy sopiva vaihtoehto. Tarjolla on esimerkiksi puhelinmalleja, jotka ovat ikäihmisille käyttäjäystävällisempiä, kertoo Helenius. Vaikka motivaatiota olisikin, uskallus ei aina riitä laitteen hankintaan siinä pelossa, että tulee ostaneeksi liian monimutkaisen laitteen. Tutustumiseen ja tutkimiseen kannattaa varata aikaa ennen ostopäätöstä. Olennainen osa digitukea onkin aloittelevien ja epävarmojen digikäyttäjien kannustus ja rohkaisu, korostaa Helenius. Siihen mietitään ARVO ihmiselle -hankkeessa myös aivan uusia keinoja.

Lähteet

Digi- ja väestövirasto. 2020. Suomalaisten digitaidot ovat suurimmaksi osaksi hyvällä tasolla – digitaitokartoitus nosti esiin myös huolenaiheita. https://dvv.fi/-/suomalaisten-digitaidot-ovat-suurimmaksi-osaksi-hyvalla-tasolla 

Hänninen, R., Karhinen, J., Korpela, V., Pajula, L., Pihlajamaa, O., Merisalo, M., Kuusisto, O., Taipale, S., Kääriäinen, J. & Wilska, T.-A. 2021. Digiosallisuuden käsite ja keskeiset osa-alueet. Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan julkaisusarja 2021:25. Valtioneuvoston kanslia. http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-383-287-9 

THL. 2021. Digiosallisuuden edistäminen. https://thl.fi/fi/web/hyvinvoinnin-ja-terveyden-edistamisen-johtaminen/osallisuuden-edistaminen/heikoimmassa-asemassa-olevien-osallisuus/osallisuuden-edistamisen-mallit/digiosallisuuden-edistaminen 

Turun ja Kaarinan seurakunnat. 2021. ARVO ihmiselle – osallisuutta, toimintaa ja yhteistyötä. https://www.turunseurakunnat.fi/arvoihmiselle/arvo-ihmiselle-hanke 

Valtiovarainministeriö. 2021. Digitaidot uusia kansalaistaitoja. https://vm.fi/digitaidot-uusia-kansalaistaitoja 

Valtiovarainministeriö. 2021. Digitaitojen oppiminen on jatkuva prosessi, jota yhteiskunnan eri toimijoiden tulee tukea. https://vm.fi/-/digitaitojen-oppiminen-on-jatkuva-prosessi-jota-yhteiskunnan-eri-toimijoiden-tulee-tukea 

Kuva: Pixabay

Mitä pidit artikkelista?

3 kommenttia artikkelista “ARVO-hanke ja sosionomiopiskelijat vastaamassa matalan kynnyksen digituen tarpeeseen

  1. Pekka sanoo:

    Tärkeää asiaa. Toivottavasti rahoitusta kyseisten digitaitojen oppimiseen ja opettamiseen lisättäisiin niin että se olisi kaikkialla Suomessa samanarvoisesti kaikkien ihmisten saatavilla jotka tarvitsevat apua.

  2. Pauliina sanoo:

    Niin ja myös jotain rahoitusmuotoa kehitetään sosiaalietuuksissa, koska kaikilla ei tosiaan ole varaa koneisiin, ohjelmiin ja operaattoreiden maksuihin. Tämäkin eriarvoistaa ihmisiä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *