Siirry sisältöön Siiry hakuun

Kirjoittajat

Kestävästi johdettu yliopisto säihkyy ympärilleen

05.12.2022

Dar es Salaamissa järjestettiin Academia Sparks Forum, joka kokosi lähes 150 ihmistä keskustelemaan korkeakoulujen kestävästä johtamisesta.  Academia Sparks päätti vuoden kestäneen Sustainable Leadership -koulutuksen, johon osallistui 18 johtajaa,  esimiestä ja yrittäjää tansanialaisista korkeakouluista kuten Tumaini University of Dar es Salaam Collegesta (TUDARCo), Moshi Co-operative Universtystä (MoCU) ja Mwenge Catholic Universitystä (MWECAU). Koulutuksen vastuullisina vetäjinä toimivat Turun ammattikorkeakoulun rehtori Vesa Taatila sekä tutkimusjohtaja ja tietojohtamisen asiantuntija Petri Uusikylä.

SUSIE, Sustainable Business and Employability through HEIs’ Innovative Pedagogy, on Turun AMKn koordinoima HEI ICI -rahoitteinen yhteistyöprojekti (2020–2024). Hanke tähtää korkeakoulujen kapasiteetin vahvistamiseen juurruttamalla niihin kestävän toimintakulttuurin, joka läpäisee organisaation ja heijastuu edelleen koko yhteiskuntaan aktiivisen yhteistyön, pedagogiikan sekä uudistuneen koulutuksen kautta.

Korkean tason tavoitteiden juurtuminen käytäntöön vaatii kuitenkin yliopistojen johdon tuen ja strategisen tason sitoutumista. Tästä lähtökohdasta SUSIE-hanke suunnitteli ja toteutti Sustainable Leadership -koulutuksen.

Kestävä johtajuus

Sustainable leadership viittaa kokonaisvaltaiseen toimintamalliin, joka pyrkii mahdollistamaan organisaation kestävän tulevaisuuden sekä löytämään tasapainon yksilöiden, yhteisöjen, talouden ja ympäristön välillä. Nämä juonteet lävistivät SUSIE:n Tansanian partneriyliopistojen johtajille suunnatun koulutuksen, jossa painottui paitsi strateginen ajattelu ja verkostoituminen niin myös hyvä johtajuus, innovaatiokyvykkyys, seuranta ja ennakointi.

We are more focused in foresight in whatever we do we think twice and see the implications in the future and we apply principles of good leadership.

Sustainable Leadership -koulutus järjestettiin verkossa niin, että kunkin yliopiston tiimi kokoontui kymmeneen tapaamiseen, jotka koostuivat sekä suomalaisten että tansanialaisten asiantuntijoiden alustuksista, keskusteluista ja ajatusten jakamisesta.

Yksi koulutuksen rikkaus oli se, että siihen osallistui uransa eri vaiheissa olevia henkilöitä; esimiesuraa aloittavia yksiköiden päälliköitä, kokeneita tiedekuntien johtajia ja yliopistojen vararehtoreita. Kootussa palautteessa nousi esiin, että yksi koulutuksen vahvuus oli sen tarjoama aika, jolloin oli mahdollisuus tutustua kollegoihin, puhua omasta työstään sekä johtajuudesta yliopistoissa.

These topics were very relevant and useful especially for newly appointed leaders like me. I learned very seriously and it helps me very much.

Academia Sparks Forum

Sustainable Leadership -koulutuksen päätöstilaisuus, Academia Sparks Forum, järjestettiin Dar es Salaamissa 19.10.2022 LPDF konferenssikeskuksessa, jonne kokoontui iso joukko keskustelemaan tansanialaisten yliopistojen tehtävästä ja tulevaisuudesta.

Suomen tervehdyksessä Sari Uusi-Rauva Suomen Tansanian suurlähetystöstä nosti esiin Suomen koulutussektorin vahvuudet ja hän korosti, että johtajakoulutuksessa SUSIE-hanke nostaa näkyviin Suomen kehityspolitiikan keskeiset linjaukset: kestävyyden, tasa-arvon ja osallisuuden.

Foorumin aamupäivän puheenvuoroissa huomio kiinnitettiin yliopistojen ja työelämän vähäiseen yhteistyöhön. Nokian maajohtaja Siaophoro Kishimbo painotti, että yliopistojen ja työelämän yhteistyö olisi ennen kaikkea opiskelijoiden etu. Siaophoron mukaan valmistuneiden opiskelijoiden valmiudet eivät vastaa työelämän tarpeita ja tilanteen korjaaminen vaatii opetussuunnitelmien pikaista uudistamista vuoropuhelussa yhteiskunnan toimijoiden kanssa. MoCU:n rehtori Alfred Sife pohti, että orastava liike-elämäyhteistyö voisi osaltaan parantaa koko Afrikan yliopistojen huutavaa resurssipulaa.

Rehtori Vesa Taatila muistutti verkostojen ja innovaatioiden merkityksestä ­– We are in a world that is changing rapidly where innovation is part and parcel of the change. Hän painotti, että yliopistojen tulisi panostaa yhteistyöhön ja opiskelijoiden pitäisi opiskelujen aikana oppia yhdessä tekemisen taito.

Sustainable Leadership -koulutuksen osallistujien puheenvuoroissa nousivat esiin yliopistojen rahoitus, strategisen suunnittelun merkitys ja tulosjohtaminen. Laitosjohtaja Theresia Mkenda MWECAU:sta näki, että tulosjohtaminen voisi hyödyttää yliopistoja, kun koottu seurantatieto tukisi päätöksentekoa sekä lisäisi henkilöstön luottamusta organisaatioon.

Iltapäivän paneelikeskustelijat haastoivat yliopistot miettimään, miten ne voisivat laajentaa toimenkuvaansa, edistää innovaatiotoimintaa ja tukea harvaan asuttujen alueiden yrittäjiä. Academia Sparks päättyi TUDARCo:n rehtorin Burton L. M. Mwamilan puheenvuoroon Way forward – Re-engineering Tanzanian Universities, jossa hän peräänkuulutti yliopistolta uudistusrohkeutta. Yliopistot pystyvät ratkaisemaan yhteiskunnan haasteita ja kouluttamaan nuoria digitalisoituvaan yhteiskuntaan, jossa tarvitaan paitsi teknistä kyvykkyyttä niin myös sosiaalista pääomaa ja luovuutta. Nämä mahdollistavat Tansanian ja koko mantereen kestävän tulevaisuuden.

Lopuksi

Sustainable Leadership -koulutus oli onnistunut kokonaisuus ja sen päätöstilaisuus Academia Sparks innosti kuulijoita. Ennen kaikkea opiskelijat ja yrittäjät haastoivat yliopistoja uudistumaan ja kannustivat rehtoreita tarttumaan toimeen nopeasti. Sustainable Leadership -koulutus voikin toimia muutoksen ajurina, joka sysää tansanialaisia korkeakouluja uudistumaan, avautumaan ja osallistumaan.

Academia Sparks foorumilla esitettiin toive, että koulutus tarjottaisi uudestaan muillekin kuin SUSIE-kumppaneille. Koulutuksen järjestelyt, sisällöt ja asiantuntijat saivat erinomaisen arvosanan osallistujilta, joten olisiko tässä markkinoille valmis ja testattu tuote.

This training really equipped me with necessary skills and knowledge I needed and perhaps I would not get it elsewhere.

Erityisesti SUSIE-hankkeen toimeliaisuuden myötä Turun ammattikorkeakoulu on saanut tukevan jalansijan Tansaniassa; Turun AMK:n toimintaa arvostetaan ja sen vahva kokemus Afrikka-yhteistyöstä on lisännyt sen houkuttelevuutta potentiaalisten yhteistyökumppaneiden silmissä. Tansanian väestönkasvu on yksi maailman nopeimmista ja maassa korkeakoulututkintojen arvostus on suurta, mutta haasteena on kuitenkin korkeakoulutuksen heikko kapasiteetti. Sen vahvistamisessa Tansanian yliopistot tarvitsevat kokonaisvaltaista kehittämisosaamista, jota Turun AMK:lla on, kuten SUSIE-hanke on osoittanut.

This project has changed the practices in the universities that have participated

Artikkeli on osa Yrittäjyys ja arvonluonti -tutkimusryhmän julkaisuja.

Mitä pidit artikkelista?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *