Go to content Go to search

Talk Journal

ISSN 2984-4207

Tekijät | Authors

Alumni: Luontopohjaisilla liuottimilla muovit kiertoon – Hanna Pääkkönen kehitteli vaahtomuovien kierrätysmenetelmää

03.03.2023

Hanna Pääkkönen löysi netin syövereistä mielenkiintoisen videon vaahtomuovin kierrätyksestä, tarttui ennakkoluulottomasti tislauslaitteistoon ja kehitteli menetelmää autotallilaboratoriossaan. Opinnäytetyöksi jalostunut muovinkierrätyskokeilu oli yksi kimmoke Saloon tänä vuonna avattavalle vaahtomuovien kierrätyslaitokselle.

Etenkin likaisen ja roskaisen vaahtomuovin kierrätys on ollut pitkään ongelma.

Puhdas vaahtomuovi kiertää mekaanisesti murskattunakin. Esimerkikiksi rakennustyö- ja -purkumailta tulevat eristelevyt sisältävät usein roskia ja muita epäpuhtauksia. Liuotettuna vaahtomuovista on helpompi poistaa epäpuhtaudet.

Tähän ongelmaan, likaisen EPS-muovin (expanded polystryrene) kierrätykseen energia- ja ympäristötekniikan insinööri Hanna Pääkkönen haki ratkaisua opinnäytetyössään, joka valmistui vuonna 2019. Opinnot jatkuvat tällä hetkellä Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa (LUT) ympäristötekniikan maisteriohjelmassa.

– Turun AMK:ssa parasta oli käytännönläheinen, oikeiden keissien kautta tapahtuva, ”Innopedan” mukainen opiskelu, Hanna Pääkkönen kehuu aiempia opintojaan.

Opinnäytetyöhön sytykkeenä toimi Kiertotalouden liiketoimintamallit -tutkimusryhmän järjestämä tutkimuspaja, jossa yhtenä yritystoimeksiantona oli juuri likaisen EPSin kierrätys. Tutkimusmateriaalia, likaisia eristelevyjä, järjestyi rakennusalalla toimivan aviomiehen kautta.

EPSiä käytetään eristelevyjen lisäksi monissa pakkauksissa.

Sitrushedelmien kuorista liuotinta

Likaisen EPSin kierrätyksessä avain on sopiva liuotin, jolla vaahtomuovi saadaan liukoiseen muotoon. Liuoksesta roskat on helpompi siiviliöidä.

Puutteellisesti dokumentoitu, mutta ainakin Japanissa käytetty menetelmä on erotella tislaamalla sitrushedelmien kuorista limoneeni-nimistä ainetta. Limoneeni muuttaa vaahdotetun polystyreenin liuokseksi. Limoneeni-polystyreeni -liuoksesta limoneeni on mahdollista edelleen erottaa uudelleenkäyttöön.

Hanna Pääkkönen haki autotalliin kasatussa tislauslaboratoriossaan sopivaa limoneeni-polystyreeni -suhdetta, ja muutoinkin pohti kustannus- ja energiatehokasta tapaa kerätä ja kuljettaa EPS-jätettä. Seoksen viskositeetin kannalta optimi oli sekoittaa 100 millilitraa limoneenia 700 grammaan EPSiä.

Hanna Pääkkönen (oik.) ja hänen opinnäytetyönsä ohjaaja lehtori Henna Knuutila (vas.)

Saloon vaahtomuovien kierrätyslaitos

– Hannan opinnäytetyössä tehty selvitystyö ja kokeilut saivat meidät innostumaan EPS-muovin, ja nimenomaan likaisen EPSin, kierrätyksestä, toteaa muun muassa eristelevyjä valmistavan Finnfoamin toimitusjohtaja Henri Nieminen.
– Tämä liuotinmahdollisuus EPSin kierrätyksessä ei ollut meillä aikaisemmin esillä. Kiinnostus aiheeseen heräsi siis Hannan esityksestä ja aloimme tutkia myös muita liuotinvaihtoehtoja.

Limoneenin sijasta Finnfoamissa päädyttiin toiseen, myöskin luontopohjaiseen, liuottimeen myöhemmin kuluvana vuonna avattavassa EPSin Salon kierrätyslaitoksessa. Tarkempi liuottimen koostumus halutaan vielä tässä vaiheessa pitää salassa.

– Kierrätyslaitoksen rakennus alkaa olemaan kohtapuolin valmis ja ensimmäisiä laitteita päästään asentamaan lähiviikkoina. Koeajoon päästään toivottavasti ennen kesää, Henri Nieminen kertoo.

Hanna Pääkkönen 2019: EPS -JÄTTEEN ENERGIA- JA KUSTANNUSTEHOKAS KERÄYS JA KIERRÄTYS – Tutkimus limoneenin käytöstä ja vaikutuksista EPS – materiaaliin. Opinnäytetyö (AMK), Energia- ja ympäristötekniikka, insinööri (AMK) 2019. 

 

What did you think about this article?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *