Micro-credentials can help learners set goals, build confidence and self-regulate learning. These bite-sized learning offers can also offer assistance in…
Tekijät | Authors
Erilaiset tavat kehittää itseään kiinnostavat johtajia – hevoset ja älysormukset kehittymisen tukena
Johtamisen toimintaympäristöissä puhaltavat muutosten tuulet korostavat yhä enemmän itsensä johtamisen tärkeyttä. Useimmat yritykset pyrkivätkin nyt kehittämään kestävän johtamisen toimintamalleja sekä lisäämään johtajien tietoisuutta oman toiminnan vaikutuksista ympäristöön ja työntekijöihin.
Turun ammattikorkeakoulussa Hohtaminen*-hankkeessa pilotoitiin innovatiivista, kestävän johtamisen valmennusmallia. Valmennusmallin ideana on hyödyntää luontoa, hevosia sekä älysormusta osallistujien itsensä johtamisen ja tunnetaitojen kehittymisen tukena.
Monimuotoista itsensä johtamista
– Itsensä johtamiseen liittyy vahvasti tietoisuus omasta ajattelusta ja tunteista sekä ymmärrys siitä, miten ne vaikuttavat muihin. Uskallus reflektoida, eli katsoa itseään peiliin, on myös osa itsensä johtamista. Tietoisuuden ja reflektion kautta kasvaa myös tahdonvoima säädellä omaa toimintaa, kertoo Hohtamisen valmentaja Mervi Varhelahti.
Itsensä johtamiseen liittyy vahvasti tietoisuus omasta ajattelusta ja tunteista sekä ymmärrys siitä, miten ne vaikuttavat muihin. Uskallus reflektoida, eli katsoa itseään peiliin, on myös osa itsensä johtamista.
Valmennus toteutettiin monimuotoisena. Valmennuksen alussa pidettävät etä- ja lähitapaamiset keskittyivät seuraaviin teemoihin Averyn ja Bergsteinerin (2011) kestävän johtamisen pyramidia soveltaen:
- itsensä johtaminen
- sisäinen motivaatio
- luottamus
- tiedon jakaminen ja luominen
- mahdollistava toimintakulttuuri
- tiimien johtaminen
Valmennus huipentui leiriviikonloppuun hevostilalla, jossa osallistujat pääsivät vuorovaikutukseen hevosten kanssa. Leiriviikonlopun valmennusosaamisesta vastasi hevosalan vaikuttaja sekä tunne- ja läsnäolotaitojen valmentaja Katariina Alongi. Alongin mukaan ihmisten ja eläinten välinen vuorovaikutus vähentää stressiä ja herättää positiivisia tunnetiloja.
– Hevoset ovat luonnostaan erittäin herkkiä havaitsemaan ihmisten tunnetiloja ja reagoivat niihin omalla käytöksellään. Tämä auttaa osallistujia saamaan syvempää ymmärrystä omasta tunne-elämästään ja siitä, miten heidän tunnetilansa voivat vaikuttaa ympärillä oleviin ihmisiin ja ympäristöön. Hevoset tarjoavat osallistujille konkreettisen ja elämyksellisen ympäristön harjoitella vuorovaikuttavaa johtamista, sanoo Alongi.
Tätä oman toiminnan vaikutusta hevosiin voi peilata omaan työyhteisöön kestävän johtamisen periaatteiden mukaisesti.
Hevoset ovat luonnostaan erittäin herkkiä havaitsemaan ihmisten tunnetiloja ja reagoivat niihin omalla käytöksellään. Tämä auttaa osallistujia saamaan syvempää ymmärrystä omasta tunne-elämästään ja siitä, miten heidän tunnetilansa voivat vaikuttaa ympärillä oleviin ihmisiin ja ympäristöön.
Älysormukset puolestaan toivat teknologisen lisäulottuvuuden valmennusprosessiin ja tarjosivat osallistujille mahdollisuuden seurata omia tuntemuksiaan ja erityisesti stressitasoja reaaliajassa. Sormus tallensi tietoa osallistujan fysiologisista reaktioista eri tilanteissa, mikä auttoi heitä hahmottamaan omia vahvuuksiaan ja kehityskohteitaan kestävän johtamisen saralla. Tämä edisti itsetuntemusta ja auttoi osallistujia tunnistamaan sekä säätelemään omia tunteitaan. Näitä havaintoja osallistujat merkitsivät myös omaan reflektiopäiväkirjaan. Sormuksesta saatavan datan avulla vahvistuivat omat ajatukset stressitekijöistä.
Sormuksesta saatavan datan avulla vahvistuivat omat ajatukset stressitekijöistä.
Valmennus peilinä omaan johtamiseen
Leiriviikonlopun aikana osallistujat suorittivat erilaisia harjoituksia ja tehtäviä hevosten kanssa. Heidän tuli esimerkiksi johtaa ja ohjata eläintä erilaisiin liikkeisiin ja reflektoida omaa toimintaa. Hevoset reagoivat herkästi osallistujien eleisiin, äänenpainoon ja tunteisiin, mikä antoi osallistujille välitöntä palautetta siitä, miten heidän toimintansa vaikuttaa toisiin – myöskin omassa työyhteisössä.
Valmennukseen osallistunut Start-up yrittäjä ja GraphoGame-yrityksen toimitusjohtaja toteaa, että
– Minulle ehkä tärkein oivallus on ollut se, miten tunteiden tunnistaminen, tunneregulaatio ja kaikki tällainen näkyy niin selkeästi ulospäin. On ollut aika raadollista nähdä, miten oma tunnetila vaikuttaa eläimen käytökseen, mutta samalla myös mielenkiintoista seurata datan avulla hrv-tasojamme ja stressin tilaa. Näitä huomiota tulen viemään myös sinne omaan työyhteisön tiimiin.
Hohtaminen-valmennuspilotit ovat nyt ohi ja tällä hetkellä mittaamme valmennuksen vaikuttavuutta. Valmennusmallin viimeistely jatkuu aamiaistapahtumassa 3.10. klo 9-12 Balanssiin-tilalla Huittisissa. Lisätietoja: Projektipäällikkö Maarit Laiho maarit.laiho@turkuamk.fi
*Hankkeen rahoittaja on Euroopan sosiaalirahasto. Hanke rahoitetaan osana Euroopan unionin Covid-19-pandemian johdosta toteuttamia toimia.
Avery, G.C., & Bergsteiner, H. (2011). Sustainable leadership practices for enhancing business resilience and performance. Strategy & Leadership, 39, 5-15.