Sports metaphors are everywhere in business. From CEOs rallying their ”teams” to sales managers chasing ”goals,” the language of the…
Tekijät | Authors

Hoitohenkilökunta kokee stressaavaksi työskentelyn haastavasti käyttäytyvien lasten kanssa
Lasten ja nuorten mielenterveyden haasteet ja haastava käyttäytyminen ovat lisääntyneet viime vuosina maailmanlaajuisesti ja haastavaa käyttäytymistä kohdataan kaikkialla, missä työskennellään lasten ja nuorten kanssa. Kuitenkin tiedetään vain vähän siitä, millaisia kokemuksia lapsia hoitavalla henkilökunnalla on haastavien tilanteiden käsittelystä.
Usein haastavaan käyttäytymiseen käytetään rajoittavia toimintatapoja aggressiivisuuden ja väkivallan hallintaan. Kuitenkin pitäisi pyrkiä turvallisempiin ja lapsen hyvinvointia tukevampiin käytäntöihin.
Safe4Child-yhteistyöllä saadaan ratkaisuja haastavasti käyttäytyvän lapsen kohtaamiseen
Turun ammattikorkeakoulun Safe4Child on kansainvälinen Erasmus + -projekti, jossa kumppaneina ovat UCC Irlannista, MU-Plovdiv Bulgariasta sekä HAW Saksasta. Projektin tavoitteena on kehittää turvallisempia ja lapsen hyvinvointia tukevia käytäntöjä lasten kanssa työskentelevien ammattilaisten käyttöön. Projektin aikana kohderyhmänä ovat olleet erityisesti lasten mielenterveyden ja lasten- osastojen henkilöstö.
Projektin tarkoituksena on lisätä tietämystä lapsen haastavaan käyttäytymiseen johtavista syistä. Projekti pyrkiikin erityisesti vähentämään rajoittavia toimintatapoja ja edistämään trauma- ja lapsilähtöisiä käytäntöjä hoitoympäristöissä. Safe4Child tuo yhteen asiantuntijoita, kouluttajia ja terveydenhuollon ammattilaisia eri maista kehittämään innovatiivisia ratkaisuja haastavien tilanteiden kohtaamiseen ja niiden ennaltaehkäisyyn lapsilähtöisesti.
Ammattilaisten kokemuksia haastavista tilanteista kerättiin haastatteluilla
Safe4Child -projektissa tarkasteltiin mielenterveyden ja hoitotyön ammattilaisten kokemuksia työskentelystä haastavasti käyttäytyvien lasten kanssa. Erityisesti selvitettiin, miten hoitohenkilöstö kohtaa ja hallitsee näitä tilanteita sekä mitä tarvitaan turvallisten ja terapeuttisten hoitoympäristöjen luomiseen. Osallistujia haastateltiin yksilö- ja ryhmähaastattelujen muodossa Irlannissa, Suomessa, Saksassa ja Bulgariassa. Näin saatiin kattava kuvaus haasteista sekä toimintavoista kansainvälisesti.
Hoitohenkilökunnan vastauksissa nousi esiin neljä keskeistä teemaa. Ensimmäisenä turvallisen ja terapeuttisen ympäristön luominen. Henkilökunta korosti turvallisuuden merkitystä sekä fyysisessä että emotionaalisessa mielessä, jotta haastava käyttäytyminen voitaisiin ennaltaehkäistä. Toisena tulee ymmärtää haastavan käyttäytymisen taustatekijät, joita ovat käyttäytymiseen vaikuttavat traumataustat, stressitekijät ja epäselvät odotukset hoitoympäristöissä. Kolmantena tilanteeseen vaikuttaa henkilökunnan reagointi haastavaan käyttäytymiseen. Vastauksissa painottui tarve käyttää empatiaa, vuorovaikutustaitoja ja ennaltaehkäiseviä strategioita, mutta korostettiin myös resurssien ja koulutuksen puutteita. Neljäntenä tuotiin esiin turvallisen ympäristön ylläpitäminen ja henkilökunnan tarpeet. Henkilöstö koki tarvitsevansa lisää koulutusta trauma- ja lapsilähtöisistä käytännöistä sekä mahdollisuuksia purkaa kokemuksiaan haastavien tilanteiden jälkeen.
Safe4Child-projekti tarjoaa työvälineitä haastaviin tilanteisiin
On tärkeää kiinnittää huomiota hoitoympäristöihin, joissa lapsia hoidetaan. Tarvitaan turvallisia ja terapeuttisia tiloja haastavan käyttäytymisen vähentämiseksi. Ennaltaehkäisyn merkitys on suuri. Henkilökuntaa tulisi kouluttaa paremmin trauma- ja lapsilähtöisiin käytäntöihin ja tarjota heille kuten lapsillekin mahdollisuuksia käsitellä kokemuksiaan rajoittavien toimintatapojen jälkeen. Tärkeimpänä tulisi olla terapeuttisten ihmissuhteiden vahvistaminen ja ylläpitäminen.

kuva: iStock
Safe4Child-projekti tarjoaa työkaluja ja koulutusta, jotka keskittyvät lasten hyvinvoinnin edistämiseen. Projektin tavoitteena on kehittää käytäntöjä, jotka eivät vain vastaa haastavaan käyttäytymiseen, vaan myös ennaltaehkäisevät sitä turvallisen ja lapsilähtöisen lähestymistavan avulla. Projektin kautta pyritään vahvistamaan lasten kanssa työskentelevien ammattilaisten osaamista ja tarjoamaan lapsille parempia mahdollisuuksia kohdata ja käsitellä elämänsä haasteita. Safe4Child -projektin koulutusmateriaali on avoin ja käytettävissä hankkeen verkkosivuilla kaikille kiinnostuneille.
Lähteet
Goodwin et. 2024. Staff Experiences of Working with Children and Adolescents Engaging in Behaviours that Challenge in Mental Health and Pediatric Inpatient Environments: A Qualitative Exploratory Study across Four European Countries. Available from: https://link.springer.com/article/10.1007/s40653-023-00524-2
Safe4Child 2025. Hankkeen verkkosivut https://safe4child.turkuamk.fi/
Safe4Child – Trauma-informed approaches to support staff working with children exhibiting behaviors that challenge
Erasmus + -projektin tavoitteena oli kehittää työkaluja ja menetelmiä lasten haastavan käyttäytymisen hallintaan hyödyntäen apuna virtuaalitodellisuutta. Projektin aikana laadittiin traumakeskeisestä lähestymistavasta kirjallisuuskatsaus, luotiin 5 opintopisteen verkkokurssi, yksi virtuaalinen (VR) simulaatioskenaario haastavasti käyttäytyvän lapsen kohtaamiseen sekä käyttöopas kurssin aineistoon. Projektissa tuotettua materiaalia voivat hyödyntää kaikki lasten kanssa toimivat ammattilaiset. Turun ammattikorkeakoulu toimi hankkeessa koordinaattorina yhteistyössä partnereidensa kanssa, joita olivat University College Cork, Medical University Plovdiv ja HAW Hamburg.
Hankkeen verkkosivut https://safe4child.turkuamk.fi/