Go to content Go to search

Talk Journal

ISSN 2984-4207

Tekijät | Authors

Rutiinit tekoälylle – vastuu ihmiselle? Myynnin opiskelijat AI:n jäljillä

28.04.2025

Miten tekoäly (AI) näkyy suomalaisten pk-yritysten arjessa? Tätä kysymystä selvitettiin Turun ammattikorkeakoulun Myyntivalmennus-opintojaksolla keväällä 2025 opiskelijoiden toteuttaessa projektityön yhteistyössä ManpowerGroupin kanssa.

Opiskelijaryhmät haastattelivat toimeksiannon mukaisesti yli 30 yritystä eri toimialoilta. Esimerkkejä toimialoista olivat taloushallinto, logistiikka, suunnittelupalvelut sekä elämys- ja matkailuala. Tavoitteena oli ymmärtää, miten tekoäly vaikuttaa työntekoon ja yritysten osaamistarpeisiin. Tulokset osoittavat, että tekoäly on jo osa yritysten arkea – joskin moni yritys suhtautuu siihen vielä varovaisesti.

Rutiinityöt tehostuvat, mutta ihmiselle jää vastuu

Opiskelijoiden tekemät haastattelut vahvistavat osaltaan näkemystä siitä, että monilla toimialoilla tekoälyä hyödynnetään ensisijaisesti rutiinitehtävien automatisointiin: konkreettisia esimerkkejä tästä ovat markkinointisisällön tuotanto, asiakaspalvelu sekä erilaiset hallinnolliset tehtävät. Esimerkiksi elämyksiä tarjoavissa yrityksissä tekoäly helpottaa tapahtumasuunnittelua ja asiakaspalautteiden käsittelyä. Taloushallinnon yrityksissä taas tekoälyä käytetään ostolaskujen tiliöintiin, raportointiin ja tiedonhakuun.

Yritykset korostavat, että tekoälyn tuottamaa tietoa on sekä tarkistettava että tulkittava kriittisin linssein

Tekoäly ei kuitenkaan vielä toimi itsenäisesti. Yritykset korostavat, että tekoälyn tuottamaa tietoa on sekä tarkistettava että tulkittava kriittisin linssein. Erityisesti asiantuntijatyössä ihmisen rooli päätöksentekijänä ja tiedon tulkitsijana on yhä keskeinen. 

Toimialakohtaisia eroja: rohkeita kokeilijoita ja varovaisia tarkkailijoita

Haastateltujen yritysten suhtautuminen tekoälyyn vaihteli merkittävästi. Osa yrityksistä oli jo tehnyt investointeja kehitystyöhön, kun taas toiset kertoivat seuraavansa tilannetta ilman sen konkreettisempia suunnitelmia.

Haastateltujen yritysten suhtautuminen tekoälyyn vaihteli merkittävästi.

Esimerkiksi suunnittelualalla tekoäly on jo muuttanut työrooleja: perinteisten piirtäjien tarve on vähentynyt, kun suunnittelijat tekevät tämän vaiheen itse tekoälyn tuella. Toisaalta logistiikan ja maahantuonnin alalla tekoälyn käyttö oli harvinaisempaa. Haasteina mainittiin erityisesti tietoturva ja ajanpuute.

Monissa yrityksissä koulutusta tekoälyyn liittyen ei vielä ollut tarjolla. Niin ikään rekrytointi tapahtui yhä entisin kriteerein, vaikka tarpeet ovatkin hiljalleen muuttumassa. Haastatteluissa nousivat kuitenkin esiin edelläkävijäyritykset, jotka olivat jo nimenneet sisäisiä ”tekoälypilotoijia” testaamaan uusia työtapoja.

Kuva 1. Manpower toimi Turun Myyntikokemus 2025 -myyntikisan yhteistyökumppanina. Kuvassa finalistit, Manpowerin Esko Saurio & Miia Koivula sekä Taru Kankaanpää Turun AMK:sta.

Opiskelijat oppivat projektityön kautta modernia myyntiä ja aitoa asiakaskohtaamista

Opiskelijoiden oppimisreflektoinneissa korostuivat oppiminen asiakasvuorovaikutuksesta, kontaktoinnin haasteet, vastuun jakaminen tiimeissä sekä tekoälyosaamisen konkretisoituminen. Moni opiskelija koki saaneensa arvokasta kokemusta siitä, miten yrityksiin otetaan yhteyttä ja miten tutkimustyö järjestetään tiimissä.

Tyypilliseen projektityöskentelyn tapaan osassa tämänkin opintojakson tiimeistä koettiin, etteivät kaikki panostaneet työskentelyyn sovitun mukaisesti. Tämä kuormittaa niitä opiskelijoita, jotka tähtäävät korkeampiin arvosanoihin ja panostavat opintoihinsa sen mukaisesti.

  • ”Opin, miten yrityksiä kontaktoidaan, ja että se ei todellakaan ole aina helppoa. Sinnikkyys palkittiin.”
  •  ”Projekti sai minut ymmärtämään, että tekoälyn hyödyntämisessä on kyse myös asenteesta ja halusta oppia uutta.”
  •  ”Tärkein oppi oli tiimityön merkitys – meillä oli selkeä työnjako ja kommunikaatio pelasi, mikä teki haastattelujen organisoinnista sujuvaa.”

Yhteistyö ManpowerGroupin kanssa loi projektityölle uskottavuutta ja toi opiskeluun ajankohtaisen näkökulman tulevaisuuden työelämästä. Haastavinta monelle oli yrityskontaktien saaminen ja kiireisten päättäjien tavoittaminen. Lisäksi toimialat olivat useimmille suht tuntemattomia, joka toi omia haasteitaan haastatteluprosessiin.

Yhteistyö ManpowerGroupin kanssa loi projektityölle uskottavuutta ja toi opiskeluun ajankohtaisen näkökulman tulevaisuuden työelämästä

Opiskelijat ottivat yhteyttä kymmeniin yrityksiin puhelimitse ja sähköpostilla, ennen kuin haastattelut saatiin sovittua. Toisaalta juuri tämä konkreettinen kokemus lisäsi ymmärrystä B2B-myynnin todellisuudesta ja nykyvaadetta sinnikkääseen ja monikanavaiseen kontaktointiin sekä ylipäänsä resilienssiin. Tässä mielessä projektityö simuloi uskottavasti myyntiprosessia aina prospektoinnista kontaktoinnin kautta ”klousaukseen” ja jälkihoitoon, sillä haastateltaville luvattiin myös toimittaa yhteenveto projektin tuloksista. 

Tulevaisuuden osaaminen rakentuu kokeilun, vuorovaikutuksen ja teknologian varaan

Haastattelut vahvistavat näkemyksiä siitä, ettei tekoälyä tule nähdä uhkana, vaan ennemminkin työkaluna, joka oikein käytettynä voi tehostaa toimintaa automatisoimalla usein pitkästyttäväksi koettuja rutiinitehtäviä.

Tekoäly voi myös auttaa parantamaan asiakaskokemusta esimerkiksi automatisoimalla tiettyjä vaiheita asiakaspalvelusta. Tätä kautta asiakas saa haluamansa tiedon välittömästi, eikä hänen tarvitse esimerkiksi jonottaa pitkiä aikoja tavoittaakseen asiakaspalvelijan. Tämä jonotus, kun yleisesti koetaan asiakaskokemuksen näkökulmasta hyvin negatiivisesti.

Haastattelut vahvistavat näkemyksiä siitä, ettei tekoälyä tule nähdä uhkana, vaan ennemminkin työkaluna, joka oikein käytettynä voi tehostaa toimintaa automatisoimalla usein pitkästyttäväksi koettuja rutiinitehtäviä.

Tämä projekti osoitti, että pk-yritykset tarvitsevat sekä teknistä ymmärrystä että kykyä soveltaa tekoälyratkaisuja liiketoiminnan tarpeisiin. Samalla opiskelijat saivat ensikäden kokemusta siitä, miten asiantuntijana toimitaan oikeassa ja työelämälähtöisessä projektissa.

Kokonaisvaltaista yhteistyötä ja jatkuvuutta oppimiseen

ManpowerGroupin kanssa toteutettu yhteistyöprojekti on konkreettinen esimerkki siitä, miten Turun ammattikorkeakoulussa rakennetaan siltoja koulutuksen ja elinkeinoelämän välille. Mikä parasta, myös opiskelijat kokivat projektin hyvin mielekkääksi ja opettavaiseksi.

ManpowerGroupin kanssa toteutettu yhteistyöprojekti on konkreettinen esimerkki siitä, miten Turun ammattikorkeakoulussa rakennetaan siltoja koulutuksen ja elinkeinoelämän välille.

ManpowerGroup toimi yhteistyökumppanina myös opintojakson suullisena tenttinä toimineessa Turun MyyntiKokemus -myyntikisassa ja hyödynsi tekoälyprojektin tuloksia osana omaa webinaariaan. Tällainen läpi koko opintojakson leikkaava yritysyhteistyö koettiin mielekkääksi, sillä tätä kautta niin toimeksiantajayritys kuin sen edustajatkin tulivat tutuksi sekä opiskelijoille että opettajille.

Artikkelin kirjoittajat, Arto Kuuluvainen & Taru Kankaanpää, toimivat opettajina Myyntivalmennus-opintojaksolla.

What did you think about this article?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *