Micro-credentials can help learners set goals, build confidence and self-regulate learning. These bite-sized learning offers can also offer assistance in…
Tekijät | Authors
Rakennusinsinööriopiskelijat oppivat saappaat savessa
Turun Yli-Maariaan Turun AMK:n ja Turun Ammatti-instituutin yhteistyönä rakentuva pientaloalue on oppimisympäristö, jossa opetellaan suunnittelun perustaitoja ja myös rakentamisen tietomallien hyödyntämistä.
Ryhmä valkokypäräisiä opiskelijoita saapastelee sateen hieman niljakkeiseksi kostuttamaa polkua kohti Turun Yli-Maarian Renginkadun ja Piiankadun väliin pikku hiljaa rakentuvaa pientaloaluetta.
Valkoiset kypärät osoittavat että opiskelijat ovat rakennuskohteiden työnjohtajia – tai heistä tulee sellaisia.
Rakennusinsinööriopiskelijat oppivat saappaat savessa – sanan mukaisesti. Ja kuinka voisi toisin ollakaan: suunnittelijalla tai rakennuskohteiden työnjohtajalla ei olisi uskottavuutta tahi riittävää osaamista jos ei tuntumaa olisi otettu rakennustyömaiden todellisuuteen jo opiskeluaikana.
Yli-Maariaan aikanaan valmistuva 10:n kohteen pientaloalue on Turun AMK:n insinööriopiskelijoiden suunnittelema ja Turun ammatti-instituutin rakennusalan, maanrakennusalan ja talotekniikan opiskelijoiden toteuttama.
AMK-opiskelijat ovat tehneet vajaat sataneliöisten talojen arkkitehti-, rakenne- ja lvi-suunnitelmat sekä rakennuslupapiirrokset. Toki opettajien puumerkit ovat vielä kaikissa koska opiskelijoilla ei ole vielä tarvittavaa muodollista pätevyyttä.
– Projektin aikana näki hyvin, että miten lopulliset kuvat muotoutuvat asiakkaan toiveiden mukaan pikkuhiljaa. Hyvällä yhteistyöllä saadaan hiottua toimivat ja käytännölliset ratkaisut, kuvailee Yli-Maarian kohteelle lupakuvat projektityönä tehnyt rakennustekniikan opiskelija Tomi Mäkelä.
BIM, BAM, BOOM – rakennusala(kin) digitalisoituu
Yli-Maarian rakennuskohde on oppimisympäristö, jossa tutkitaan ja opiskellaan älykkäästi rakentamisen tietomalleja (BIM=Building Information Model), 3D-malleja ja anturiteknologiaa hyödyntäen. Talot on anturoitu muun muassa kosteuden seuraamiseksi niin rakentamisen kuin käytönkin aikana.
Aikanaan asukkaatkin osallistuvat ja tuottavat dataa asumisestaan. Suunnitelmissa on kehitellä mobiilisovelluksia energiajärjestelmän hallintaan ja palautteen keräämiseen.
Mutta digitalisaatio rakennusalalla on paljon muutakin kuin anturidataa talosta. Rakennusalan ”kuuma aihe”, rakennuksen tietomalli tai rakennuksen tuotetietomalli (BIM), on rakennus kolmiulotteisessa maailmassa ja lisäksi tietokanta, joka sisältää tietoja rakennuksen koko elinkaaren ajalta. Se on myös käyttöliittymä, johon kaikilla suunnitteluun osallistuvilla on pääsy, mukaanlukien tavarantoimittajat, ja jonka avulla talokokonaisuutta voidaan virtuaalisesti tarkastella ja saada listauksia eri rakenneosista ja niihin käytetyistä tarvikkeista.
Rakennuksen tietomallit tähtäävät parempaan suunnitteluun, rakentamiseen ja rakennuksen käyttöön
Kun malliin yhdistetään vielä VR(virtual reality)-teknologia, voidaan liikkua maisemassa ja rakennuksessa ja arvioida ”sisältä päin” eri ratkaisuja (katso videoleike alla). Turun AMK:n ”Tulevaisuuden interaktiiviset teknologiat” -tutkimusryhmä ja peliteknologian insinööriopiskelijoita on ollut mukana Yli-Maarian rakennusprojektissa tuottamalla VR-sovelluksen suunnittelun avuksi.
– BIM-mallien hyödyntäminen erilaisissa visualisointitilanteissa tulee jatkossa yleistymään pelimoottoreiden kehittyessä, toteaa tutkimusryhmän vetäjä, tutkimusvastaava ja yliopettaja Mika Luimula.
Vielä on siihen matkaa. Tietomalleja on käytetty verraten lyhyen aikaa. Tietojen ja ohjelmistojen yhteensopivuudetkin tuottavat päänvaivaa. Suunnittelukin pitkälti vielä pohjaa tasopiirustuksiin eikä 3D-maailmaan, joka olisi tietomallin edellytys.
Tietomallien edut ovat selvät: niiden avulla eri ratkaisujen toimivuutta ja vaikkapa energiatehokkuutta voidaan vertailla. Eikä tietomalli rajaudu suunnitteluun, vaan toimii myös itse rakentamisen optimoinnissa (BAM=Building Assembly Model) ja käytönaikaisessa seurannassa (BOOM=Building Owner Operator Model).
Vaikka tietomallien sujuvaan käyttöön on vielä matkaa, niihin pitää varautua rakennusalan koulutuksessakin, kuten on tehty Turun AMK:ssa.
– Turun AMK tarjoaa laajalti rakennusalan koulutusta, jossa digitalisaatio on vahvasti läsnä. Tietomallinnuksen opetusta on lisätty monella eri opintojaksoilla. Tietomalliohjelmien käytöstä on helppo innostua, ja innostuksen levittäminen opiskelijoiden pariin lienee niitä nykypäivän opettajan haasteellisimpia rasteja – ja kenties tärkeimpiäkin, toteaa Turun AMK:n rakennustekniikan lehtori, arkkitehti Tapio Keiramo.
Yli-Maarian tietomallikokeilut tehtiin osana ”Tulevaisuuden älykkäät oppimisympäristöt” -hanketta. EU-hankkeessa kehitetään oppimiseen liittyviä tuotteita ja oppimisympäristöjä mm. digitaalisia työkaluja hyödyntämällä.
Kuvat: Martti Komulainen
Video: Tulevaisuuden interaktiiviset teknologiat -tutkimusryhmä / Turun AMK
Lähteet
Kokkila, Arto 2018: Tietomallien hyödyntäminen rakennustekniikan opiskelussa. Opinnäytetyö (AMK). Rakennustekniikka. Turun ammattikorkeakoulu.