Go to content Go to search

Talk Journal

ISSN 2984-4207

Tekijät | Authors

Liikunta- ja toimintakykylaboratorio – auttaa voimaan hyvin

13.01.2020

Medisiina D:ssä sijaitsevan Turun ammattikorkeakoulun Liikunta- ja toimintakykylaboratorio on nyt ollut käynnissä vuoden ja sille on jo luotu tukevaa jalansijaa paikallisena toimijana.

Palveluita ja toimintaa pyritään kuitenkin jatkuvasti kehittämään ja laajentamaan, pitäen mielessä myös yksilöllisyys ja opiskelijalähtöisyys. Myytävien palveluiden lisäksi opiskelijoiden ohjaus, ammatillinen kasvu ja kehittyminen on tärkeää.

Kuvassa on nainen kuntoilulaitteella.

 

Toimintakyvyn testauksissa käytetään modernia teknologiaa

Liikunta- ja toimintakykylaboratorion (LiiLab) testauspalvelut luottavat perinteisen havainnoinnin ohella laboratorion testausvälineiden tuottamaan mitattuun dataan ja siitä tehtäviin johtopäätöksiin.

Uniikki testausympäristö edustaa modernia teknologiaa. Testauksia suoritetaan muun muassa kestävyyskunnon arviointiin, kävelyn ja juoksun analysointiin, lihasvoiman ja lihasaktiivisuuden mittaukseen.

Viime aikoina LiiLab on saanut positiivista huomiota paikallisessa lehdistössä Aluehallintoviraston (AVI) myönnettyä luvan yritysmuotoisten terveyspalveluiden tuottajana.

Testauspalveluissa ilmenneille ongelmille tai kehityskohteille tarjotaan jatkotoimenpiteitä sekä terveyttä edistävää ohjausta ja neuvontaa. Aikoja fysioterapeutin vastaanotolle voi varata myös ilman testauspalveluita.

 

Opiskelija suorittaa työharjoittelun Liikuntalaboratoriossa

Liikuntalaboratoriossa työharjoitteluaan suorittaa 2-3 fysioterapeuttiopiskelijaa kerrallaan fysioterapian lehtorin valvovan silmän alla. Oppia haetaan niin toisia opiskelijoita testaamalla ja laitteisiin perehtymällä kuin oikeiden asiakaskontaktien avulla.

Jokainen testattava otetaan vastaan yksilönä ja testauksia suunnitellaan yksilön tarpeiden ja toiveiden mukaan. Tulokset analysoidaan opiskelijoiden toimesta ja asiakkaalle kirjoitetaan henkilökohtainen palaute. Laajemmissa testauskokonaisuuksissa asiakkaalle tarjotaan myös henkilökohtainen palautekeskustelu tulosten tulkitsemiseksi.

Opiskelijatyö mahdollistaa asiakkaan yksilöllisen kohtaamisen, sillä jokaiselle asiakkaalle on tarjolla runsaasti aikaa.

Liikuntalaboratorion asiakkaaksi soveltuvat niin yksilöt kuin ryhmätkin. Yksilöiden testaus tapahtuu laboratorion tiloissa, mutta ryhmille tiettyjä testejä voidaan suorittaa heidän omassa harjoitusympäristössään (mm. FMS-liikehallintatestaus tai nopeuden ja hyppykorkeuden mittaukset).

 

Oppimisympäristö kasvattaa opiskelijoita tulevaan ammattiin

Loppuvaiheen opiskelijoille tarkoitettu Liikuntalaboratorio edustaa Turun AMK:n innovaatiopedagogiikkaa. Opiskelijoille jaetaan omia vastuualueita eri testausten suorittamiseen ja niiden analysointiin sekä erilaisten tapahtumien ja tilaisuuksien järjestämiseen.

Oppimistilanteina toimivat niin yksilöasiakkaan kohtaaminen, terapian suunnittelu kuin laajemman testauskokonaisuuden suorittaminen projektiluontoisesti ryhmille tai yhteisöille. Susille opiskelijoita ei kuitenkaan heitetä, vaan ohjaavaopettaja on aina läsnä kiperän tilanteen yllättäessä.

Omatoimisuus ja -aloitteisuus nousevat ratkaisevaan rooliin oppimisen kannalta. Se kasvattaa opiskelijoita vääjäämättä lähenevään valmistumiseen, tulevaan ammattiin sekä yleiseen vastuun kantamiseen.

Kuvassa mies polkee kuntopyörää.

 

Lue enemmän palveluista Liikunta- ja toimintakykylaboratorion sivulla.

Tutustu fysioterapian koulutukseen.

What did you think about this article?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *