Siirry sisältöön Siiry hakuun

Kirjoittajat

Suunta ylöspäin

14.03.2018

Kun olet ollut työelämässä muutaman vuoden, alkaa usein tuntua siltä, että tätäkö tämä nyt sitten on. Sitä kaipaa jotain uutta. Aina ei ole pakko vaihtaa työpaikkaa, vaan voi myös kehittää itseään opiskelemalla. YAMK-opintoihin voi hakea jo kolmen vuoden työkokemuksen jälkeen.

Ylempi ammattikorkeakoulututkinto (YAMK) on mahdollista suorittaa joustavasti työn ohella. Se valmentaa monipuolisiin asiantuntija- ja esimiestehtäviin ja on vahvasti sidottu työelämän käytäntöjen kehittämiseen. Toimintatapana on Innopeda® -pohjainen oppimisjatkumo, joka yhdistää oppimisen, työelämän ja soveltavan tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnan. Opintojen aikana pääsee kasvattamaan ammatillisia verkostojaan ja vaihtamaan ajatuksia niiden kanssa, jotka ovat samantyyppisissä tehtävissä muualla.

Pääsyvaatimuksena koulutukseen on aikaisempi AMK-tutkinto vastaavalta alalta tai muu soveltuva korkeakoulututkinto ja vähintään kolmen vuoden työkokemus tutkinnon suorittamisen jälkeen. Eikä tietenkään haittaa, vaikka työkokemusta olisi tullut jo enemmänkin.

YAMK-koulutuksessa on lähiopetusta yleensä kahtena päivänä kuukaudessa. Etäjaksoilla jokainen opiskelee itsenäisesti verkossa. Opinnot on suunniteltu toteutettaviksi siten, että ne saa suoritettua työn ohessa alle kahdessa vuodessa.

Keskeinen osa YAMK-koulutusta on opinnäytetyö, joka toteutetaan useimmiten omalle työpaikalle tehtävänä kehittämishankkeena. Näin myös työnantaja hyötyy, sillä opintoja voi suorittaa työpaikan haasteita ratkomalla.

YAMK-tutkinnot kiinnostavat

Vaikka ylempi ammattikorkeakoulututkinto ei vielä ole välttämättä kovin tunnettu, on YAMK-koulutuksia tarjottu valtakunnallisesti jo yli 10 vuoden ajan.

Hakumarkkinoinnista vastaava Sara Pietilä Turun AMK:sta kertoo, että kiinnostus tekniikan alan YAMK-tutkintoja kohtaan on kasvanut tasaisesti:

Viime vuonna tekniikan alan YAMK-koulutuksista hakijoita kiinnostivat eniten projektijohtamisen sekä teknologiaosaamisen johtamisen YAMK-koulutukset. Kummassakin hakijamäärä oli kaksinkertaistunut edelliseen hakukierrokseen verrattuna. Projektijohtamisen koulutuksessa ensisijaisia hakijoita oli lähes kolme aloituspaikkaa kohden, mikä on valtakunnallisestikin erittäin hyvä luku.

Ylempään AMK-tutkintoon on vuoteen 2016 mennessä valmistunut Suomessa yli 15 000 opiskelijaa. Turun AMK:sta YAMK-tutkintoon on valmistunut yli 1000 osaajaa.

YAMK-tutkinnot erottuvat kyseisen alan AMK-tutkinnosta perään tulevalla (ylempi AMK) -lisäyksellä. Esimerkiksi tekniikan alan ylempi ammattikorkeakoulututkinto on insinööri (ylempi AMK). Tutkinnon englanninkielinen käännös on Master, esimerkiksi Master of Engineering.

YAMK-tutkinto vastaa samaa EQF (European Qualifications Framework) -tasoa kuin muutkin ylemmät korkeakoulututkinnot (esim. diplomi-insinöörin tai kauppatieteiden maisterin tutkinto, taso 7), antaen saman kelpoisuuden esimerkiksi julkisiin virkoihin kuin yliopistossa suoritettu ylempi korkeakoulututkinto.

Avoin AMK mahdollistaa opiskelun omaan tahtiin

Pääsääntöisesti YAMK-koulutuksiin haetaan yhteishakujen kautta. Turun AMK:ssa koulutuksia on tarjolla sekä kevään että syksyn yhteishaussa, joissa opinnot alkavat joko elo-syyskuussa tai tammikuussa.

Opiskelemaan on mahdollista hakeutua myös ympäri vuoden avoimen AMK:n kautta: YAMK-koulutuksiin kuuluvia opintoja voi suorittaa avoimessa AMK:ssa omaan tahtiin yksittäisinä opintojaksoina tai tutkinto-opiskelijaryhmän kanssa ns. polkuopintoina. Riittävän määrän opintopisteitä avoimessa AMK:ssa suoritettuaan opiskelija voi hakea tutkinto-opiskelijaksi avoimen AMK:n väylän kautta. Ei siis haittaa, vaikka yhteishaku menisi ohi, koska käytännössä YAMK-opinnot voi aloittaa milloin vain.

YAMK-opiskelijat kertovat

Insinöörit (AMK) Pasi Nikula ja Jan Kiilunen opiskelevat YAMK-tutkintoa Turun AMK:ssa projektijohtamisen koulutusohjelmassa.

Miksi päätit hakeutua YAMK-opintoihin?

Pasi: Halu jatko-opiskella oli kytenyt jo muutaman vuoden, mutta itselle mielekästä koulutusohjelmaa ei ollut osunut silmiin. Työhistoriani on valmistumisestani lähtien ollut projektiympäristössä ja tämä tuki kivasti valintaa juuri kyseiselle koulutusohjelmalle.

Jan: Olin jo pitkään harkinnut jatkokouluttautumista, mutta sopivaa vaihtoehtoa ei ollut aikaisemmin.

Sain tästä linjasta jonkinnäköisen mainoksen ja sitä lukiessani silloinen pomoni sattui kulkemaan ohi. Heitin ensin hieman vitsillä, että jos hakisin, ja viikko sen jälkeen laitoinkin jo hakemusta menemään.

Kenelle suosittelisit YAMK-opintoja?

Pasi: Kaikille, jotka vähänkään miettivät jatkotutkinnon suorittamista. Vapaa-aikaa se vie, mutta yhtään syytä en keksi, miksi jättää hakeutumatta koulutukseen.

Jan: Voin suositella YAMK-opintoja niille ihmisille, jotka haluavat kehittää itseään ja osaamistaan. Vaikka YAMK-opinnot eivät varmastikaan ole hyödyttömiä esimerkiksi urasuunnittelun näkökulmasta, niin itse olen saanut eniten irti henkilökohtaisen kehittymisen näkökulmasta. Minun onnekseni projektijohtamisen aiheeseen liittyi paljon sellaisia asioita, mitkä kiinnostivat itseäni henkilökohtaisesti ja joihin on nyt jopa syntynyt jonkinasteista intohimoa.

Hae yhteishaussa

Kevään yhteishaussa 14. – 28.3.2018 Turun AMK tarjoaa yhteensä 11 YAMK-tutkintoon valmistavaa koulutusta.

Mitä pidit artikkelista?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *