Mitä saadaan, kun yhdistetään ensihoitajat ja sovelluksia kehittävät insinöörit? AidVerse-hankkeessa nämä kaksi ammattiryhmää yhdistävät osaamisensa. Ensihoidon asiantuntijat tarjoavat ensihoidon substanssiosaamista,…
Tekijät | Authors
Tutustumiskierros Turun AMK:n akustiikkalaboratoriossa
Aamukahvilla-podcast: Turun AMK:n akustiikkalaboratorion esittely
Asiantuntija: Rakennettu ympäristö -tutkimusryhmän vetäjä Valtteri Hongisto, Turun ammattikorkeakoulu
Host: Viestintäsuunnittelija Mari Loikkanen, Turun ammattikorkeakoulu
Turun ammattikorkeakoulun uudessa EduCity-rakennuksessa on useita erilaisia laboratorioita. Yksi niistä on akustiikkalaboratorio. Podcastissä Rakennettu ympäristö -tutkimusryhmän vetäjä Valtteri Hongisto kertoo, mitä kaikkea akustiikkalaboratoriosta löytyy.
Akustiikkalaboratoriossa on viisi kaiuntahuonetta. Kaiuntahuone on paikka, jossa kaikuu mahdollisimman paljon. Kaiuntahuoneessa voidaan tutkia esimerkiksi akustiikkalevyjen ja huonekalujen vaikutusta tilan akustiikkaan.
Akustiikkalaboratorion kaiuntahuoneessa kaikuu 14 sekunnin ajan.
Normaalissa huoneessa kaiun pituus on 0,5 sekuntia. Esimerkiksi Turun tuomiokirkossa kaikuu noin kahdeksan sekunnin ajan, mutta EduCityn akustiikkalaboratorion kaiuntahuoneessa kaikuu 14 sekunnin ajan. Pitkä kaiunta-aika on mahdollista siksi, että huone on betonirakenteinen ja täysin tyhjä. Betoniset kaiuntahuoneet makaavat jousien päällä taustamelun minimoimiseksi.
Akustiikkalaboratorion viidestä kaiuntahuoneesta kaksi on tavallisia huoneita, joiden on lattiassa aukko erilaisten välipohja- ja lattiapinnoiteratkaisujen tutkimiseen. Siellä voidaan mitata esimerkiksi askelääniä. Huoneissa on apuna nosturi lattioiden ja rakennustavaroiden nosteluun.
Akustiikkalaboratorio palvelee erilaisia yrityksiä. Tyypillisimmät asiakkaat ovat rakennustuotevalmistajia.
Katso alta video, jossa Turun AMK:n ICT-alan lehtori Jarno Tuominen laulaa akustiikkalaboratorion kaiuntahuoneessa.
Kuvat: Martti Komulainen
Lue lisää aiheesta: Turussa avattu maailmanluokan rakennusakustiikan laboratorio
Artikkeli liittyy Rakennettu ympäristö -tutkimusryhmän toimintaan.