Taidereseptitoimintaa kehittävän hankkeen kansainväliset kumppanit kokoontuivat helmikuussa 2024 Turkuun jakamaan kokemuksia ensimmäisestä pilottivaiheesta viidessä Itämeren alueen maassa. Tässä artikkelissa avataan…
Tekijät | Authors

Mistä on onnistuneet BIP-lyhytvaihdot tehty?
Opetushallituksen tilastojen mukaan pitkien ulkomaanvaihtojen määrä on jäänyt varsinkin ammattikorkeakouluissa korona-aikaa edeltävästä tasosta. Lyhyet vaihtojaksot kasvattavat suosiotaan ja kiinnostavat erityisesti ammattikorkeakoulujen opiskelijoita. Yksi lyhytkestoisen liikkuvuuden muoto on Erasmus BIP (Blended Intensive Programme) eli monimuotoinen intensiivikurssi.
BIP-vaihdot tarjoavat mahdollisuuden vahvistaa yhteistyötä partnereiden kesken sekä väylän kansainvälistyä myös sellaisille opiskelijoille, jotka eivät syystä tai toisesta voi pitkään vaihtoon lähteä. Tässä artikkelissa nostamme esille muutamia seikkoja, jotka edesauttavat BIP-kurssin onnistumista.
BIP-vaihto koostuu virtuaaliosuudesta ja fyysisestä vaihdosta. Konsortiossa tulee olla mukana vähintään kolme korkeakoulua kolmesta eri Erasmus-ohjelmamaasta. Fyysinen vaihto paikan päällä kestää yleensä 5 päivää, joka on ohjelman minimivaatimus. Virtuaalisen ja fyysisen osuuden tulee olla yhteensä vähintään 3 opintopistettä.
Urban Diversities – challenges and opportunities
Turun ammattikorkeakoulussa on järjestetty useita BIP-kursseja. Uusimpien joukossa on Urban Diversities – challenges and opportunities -lyhytvaihto. Sen tavoitteena on vahvistaa tulevien sosiaali- ja kasvatusalan ammattilaisten tietoja, taitoja ja arvoja työskenneltäessä nopeasti muuttuvassa ja monikulttuuristuvassa yhteiskunnassa ja yhteisöjen parissa.

Lehtori, kv-koordinaattori Nadèzda Broshuis Utrechtista on intersektionaalisuuden asiantuntija ja innostava kouluttaja. Kuva: Sirppa Kinos.
Tämä BIP-lyhytvaihto on suunniteltu toteutettavaksi neljä kertaa, kerran kussakin korkeakoulussa. Kumppaneitamme ovat:
- HU Hogeschool Utrecht,
- Odisee dé co-hogeschool ja
- Evangelische Hochschule Freiburg.
Yhteistyömme kulttuurisen moninaistumisen ja yhteisötyön teemoissa alkoi jo vuosia sitten Erasmus+ -hankkeessa Urban Diversities.
Ensimmäisessä BIP-lyhytvaihdossa kevätlukukaudella 2025 Turun ammattikorkeakoulu toimi järjestäjänä. Ohjelma sisälsi kolme kahden tunnin verkkotapaamista kevään aikana ja huipentui intensiiviviikkoon Turussa toukokuussa. Vieraaksi saapui 21 opiskelijaa ja neljä henkilökuntaan kuuluvaa. Turun AMK:sta osallistui 11 opiskelijaa, jotka ottivat osaltaan myös vastuuta vieraiden ohjelmasta, kuten kaupunkikierroksesta ja iltaohjelmasta.
Huomioi BIP-lyhytkurssin suunnittelussa nämä asiat
1. Varaa suunnitteluun ja hallinnolliseen prosessiin riittävästi aikaa.
Suunnittelu sekä hallinnolliset prosessit vievät aikaa. Turun AMK:ssa prosessi etenee siten, että koulutuksen henkilöstö ilmoittaa halukkuudestaan järjestää Erasmus BIP-kurssi kansainvälisille palveluille viimeistään tammikuussa. Sopivat partnerit ja BIPin teema on hyvä miettiä valmiiksi jo tässä vaiheessa.
OPH:n päätökset myönnetyistä BIP-rahoituksista julkistetaan kesällä, ja jos Turun AMK:ssa halukkaita on useita, sektorit päättävät, kenelle järjestämisavustus myönnetään.
Tämän jälkeen suunnittelulle, hallinnollisille asioille, kuten sopimuksille, opiskelijoiden haulle ja ohjeistukselle, on hyvä varata noin puoli vuotta. Virtuaalinen osuus kannattaa toteuttaa sellaisella alustalla, jonne kaikilla on pääsy (esimerkiksi Teams). Kaikille yhteisen oppimisympäristön luominen esimerkiksi tiedostojen jakamiseen voi olla haasteellisempaa.
Kurssin suunnittelussa on hyvä huomioida opiskelijoiden lähtötaso ja lähtökohdat. Loppuvaiheen opiskelijat kykenevät vaativampaan ja itsenäisempään työskentelyyn kuin alkuvaiheen opiskelijat. Sekaryhmä puolestaan vaatii opettajilta erityistä huomiointia, jotta kaikki pysyvät mukana ja toisaalta myös oppivat uutta.
2. Opettajien ja kansainvälisten palvelujen yhteistyö on tärkeää.
Innostuneet opettajat, joilla on paljon osaamista ja annettavaa kurssin teemaan liittyen, ovat onnistuneen BIPin keskiössä. Sen lisäksi on tärkeää, että opettajat kontaktoivat oman korkeakoulunsa kansainvälisiä palveluita jo suunnitteluvaiheessa varmistaakseen, että lähettävällä korkeakoululla on riittävästi Erasmus-apurahoja jäljellä BIPiin osallistuville opiskelijoille.
Aloitustapaamiseen on hyvä ottaa opettajat ja kv-koordinaattorit mukaan, jotta varmistetaan sitoutuminen ja yhteinen, jaettu tieto.
3. Varaudu peruutuksiin.
Partnereiden kanssa on hyvä selkeästi sopia, montako opiskelijaa kustakin korkeakoulusta BIPiin osallistuu. Tyypillisesti yksi partneri lähettää 3–7 osallistujaa sen mukaan, kuinka monen opiskelijan kurssin järjestävä korkeakoulu järjestää (raamit ovat 10–20 opiskelijaa / 4000–8000 €).
Näitä partnerikorkeakouluista tulevia opiskelijoita on hyvä ottaa mukaan muutama ylimääräinen siltä varalta, että viime hetken peruutuksia tulisi.
4. Tarjoa omille opiskelijoille mahdollisuus kotikansainvälistymiseen.
Vaikka oman korkeakoulun opiskelijoita ei lasketa BIP-vaihdon kiintiöön, heille luonnollisestikin pitää tarjota mahdollisuus osallistumiseen. Kurssi voidaan koulutusohjelman mukaan sisällyttää esimerkiksi vapaasti valittaviin opintoihin. Omat opiskelijat voivat viikon aikana myös toimia ulkomaisten opiskelijoiden oppaina ja järjestää epävirallista vapaa-ajan ohjelmaa.
5. Monipuolinen ohjelma on antoisa osallistujille ja tuo vaadittua lisäarvoa.
BIP-kurssin tulee tuottaa lisäarvoa korkeakoulun olemassa olevien opintojaksojen ja koulutusten suorittamiseen verrattuna, eli jo olemassa olevaa opintojaksoa ei voi tarjota sellaisenaan. Osallistujille antoisa BIP-lyhytvaihto voi koostua esimerkiksi luennoista, työpajoista, ryhmätyöskentelystä ja vierailuista yrityksiin tai muihin alan toimijoihin, unohtamatta myöskään vapaa-ajan ohjelmaa, kuten yhteinen illanvietto.
Yhdessä tekeminen ja keskustelut merkityksellisiä
Järjestämämme Urban Diversities – challenges and opportunities oli palautteiden perusteella onnistunut oppimiskokemus. 80 prosenttia osallistujista saavutti kurssin tavoitteet täysin, 20 prosenttia osittain.

EduCity tarjosi toimivat ja tyylikkäät puitteet Urban Diversities – challenges and opportunities -kurssille.
Opiskelijat kuvailevat näin:
I wanted to thank you again for the incredible week we all had in Turku! We all learned so much and got to connect with so many great people from different countries and backgrounds. It was really enriching, to say the least!
I really learned a lot in this program – in the online courses, the workshops in the intensive week and especially in the conversations and exchanges with the other students from other countries.
Yhteisen tekemisen ja ryhmäytymisen merkitystä painottaa myös lehtori Laura Närvi. Hän on osallistunut Diversity and Exclusion -lyhytvaihtoon viimeksi belgialaisessa Arteveldehogeschoolissa Gentissä.
Intensiivijaksolla on tärkeää, etteivät päivät ole liian täynnä luento-opetusta, vaan aikaa on myös opiskelijoiden yhdessä tekemiselle ja keskustelulle. Myös vierailukäynnit ja yhteinen vapaa-ajan ohjelma antavat mahdollisuuden oppia toisten kulttuurista, korostaa Laura Närvi.
Seuraava BIP-lyhytvaihto Urban Diversities – challenges and opportunities järjestetään HU Hogeschool Utrechtissa keväällä 2026.
Lähteet
Yleistä tietoa monimuotoisista intensiivikursseista (oph.fi)
Lyhyet vaihtojaksot kasvattavat suosiotaan korkeakouluissa (oph.fi, uutinen 27.3.2025)
Pääkuva: Study in Turku
Anu Raunio on kansainvälisten asioiden koordinaattori Turun ammattikorkeakoulun yhteisten palveluiden Yhteisö ja kumppanuudet -yksikössä.
Sirppa Kinos toimii yliopettajana Turun ammattikorkeakoulun Terveys ja hyvinvointi -sektorin sosiaali- ja kasvatusalalla. Hän kuuluu Sosiaalinen osallisuus ja toimijuus -tutkimusryhmään.
Artikkeli on osa Sosiaalinen osallisuus ja toimijuus -tutkimusryhmän julkaisuja.