Go to content Go to search

Talk Journal

ISSN 2984-4207

Tekijät | Authors

Ihmisiä pöydän ääressä

Pitäisi verkostoitua, mutta miten? – vinkit verkostoitumisen ensiaskeliin

05.11.2021

Verkostoitumisesta puhutaan paljon, mutta se ei suju kaikilta luonnostaan. Verkostot ovat tärkeitä työelämässä ja piilotyöpaikkojen löytymisessä. Mutta mistä lähteä liikkeelle, kun verkostoituminen tuntuu hankalalta, mutta tarpeelliselta?

Ajatus verkostoitumisesta voi ahdistaa. Ja se on aivan tavallista. Verkostoitumisella voi olla ikävä kaiku ja monelle tulee verkostoitumisesta mieleen stereotyyppinen amerikkalainen käyntikortteja joka suuntaan jakava myyntimies. Monille verkostoituminen ei kuitenkaan näyttäydy suurieleisenä show’na vaan pikemminkin vähän hankalana, mutta pakollisena asiana. Siitä voi kuitenkin tehdä oman näköistä, jolloin kynnys verkostoitumiseen madaltuu.

Verkostot voivat hyödyttää ammatillisesti, mutta verkostojen tarkasteleminen hyödyn näkökulmasta tekee verkostoitumisesta teennäistä – ihan kuin toiset ihmiset olisivat välineitä.

Olemme perehtyneet aiheeseen ja pyrkineet mentoroinnilla ja verkostoitumisen tukemisella auttamaan kansainvälisiä osaajia kohti suomalaisia työmarkkinoita MESH-hankkeessa. Suuri osa mentorointiin osallistuneista aktoreista nimesi työelämäverkostojen kasvattamisen yhdeksi tärkeimmistä tavoitteista. Havaitsimme, että aktoreiden omat kokemukset verkostoitumisesta sekä mentoreiden vinkit perustuivat hyvin yksinkertaisiin tapoihin tutustua ihmisiin. Siitä verkostoitumisessa yksinkertaisimmillaan on kyse.

Kaikki eivät ole superverkostoitujia, eikä tarvitsekaan olla.

Pienillä, itselle sopivilla tavoilla omia verkostoja voi kehittää ja kasvattaa. Jokainen voi halutessaan tehdä jotain omien verkostojen kasvattamiseksi.

Tarjoamme viisi matalan kynnyksen vinkkiä verkostoitumiseen:

1. Suhtaudu verkostoitumiseen ihmisiin tutustumisena

Kynnys verkostoitumiseen madaltuu, kun sitä alkaa miettimään enemmänkin ihmisiin tutustumisena. Verkostoitumisessa on kyse vain ja ainoastaan ihmisten kohtaamisesta ja yhteyden luomisesta toisiin. On tärkeää, ettei ihmisiin suhtauduta välineinä, joista voi hyötyä jotenkin.

On totta, että joskus verkostot voivat poikia esimerkiksi uusia uramahdollisuuksia, mutta se ei ole paras tapa lähestyä verkostoitumista. Ehkä verkostoitumisesta tuleekin ihan mukavaa, kun tavoitteena onkin vain kuulla ja tutustua, kuka tuo toinen ihminen on. Ole siis aidosti kiinnostunut muista ihmisistä.

2. Verkostoidu sinulle luontevissa ympäristöissä

Verkostoituminen on helpompaa, kun sitä saa tehdä itselle tutussa ja turvallisessa ympäristössä. Verkostoitua voi töissä, harrastuksissa, vapaaehtoistöissä ja vaikkapa lasten jalkapallotreenien aikana muiden vanhempien kanssa. Kun tutustut ihmisiin sinulle luontevissa toimintaympäristöissä, teitä yhdistää jo jokin asia, esimerkiksi kiinnostus samaan harrastukseen, lapset, työkuviot tai koulu. Tämä antaa jonkin keskusteluaiheen. Myöhemmin uusissakin ympäristöissä verkostoituminen voi tuntua helpommalta.

3. Ota LinkedIn käyttöön

LinkedIn on työelämän Facebook. LinkedIn:ssä on sallittua lähestyä ihmisiä, joita et tunne. Siellä saa myös paljon tietoa siitä, mistä ihmiset omalla ja kaverinkin alalla puhuvat. Heti ei kuitenkaan tarvitse hypätä syvään päätyyn ja ottaa jokaista Linkkarin ominaisuutta haltuun. Täytä perustiedot omaan profiiliisi, laita kontaktipyyntö tutuille työkavereille ja yhteistyökumppaneille – ihmisille, jotka jo tunnet – sekä ota kiinnostavia yrityksiä seurantaan ja liity ryhmiin. Myöhemmin voit alkaa miettimään omien postauksien kirjoittamista tai tuntemattomien ihmisten kontaktointia. Rauhallisesti eteenpäin, yksi asia kerrallaan. Kontaktien määrä ei ratkaise, älä siis keskity siihen.

4. Osallistu alumnitilaisuuksiin sekä alasi tapahtumiin

Myös alumnitilaisuudet ja muut oman alan tapahtumat ovat erinomaisia paikkoja tutustua ihmisiin. Aluksi voit vain käydä katsomassa, keitä muita osallistuu samoihin tapahtumiin ja mistä alallasi puhutaan. Heti ensimmäiseksi ei tarvitse olla jakamassa käyntikortteja. Toki sekin on sallittua! Päätä oma aktiivisuutesi oman fiiliksen ja tilaisuuden tunnelman mukaan.

5. Sinä riität – ei tarvitse larpata mitään!

Verkostoitumisesta tulee ahdistavaa, jos joutuu esittämään muuta kuin oikeasti on. Jokainen, hiljainen tai puhelias, introvertti tai ekstrovertti, voi verkostoitua.

Kun tunnistat omat vahvuutesi ja vuorovaikutustyylisi, se auttaa lähestymään verkostoitumista.

Jos olet enemmän kuuntelijatyyppinen ihminen, tutustu ihmisiin kuuntelemalla heitä. Jos olet tiedonjanoinen ja perillä alasi trendeistä, ole henkilö, joka vinkkaa ja jaa tietoa eteenpäin verkostollesi. Muista, ettei sinun tarvitse larpata – voit olla juuri sellainen kuin olet.

What did you think about this article?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *