Miten maailmaa mullistavat muutokset näkyvät työn käsitteessä? Millainen asema taiteilijalla ja taidetyöllä on muuttuvassa maailmassa? Näiden kysymysten kautta kiinnostuin taidetyöstä…
Tekijät | Authors
Kuvataiteilijana kuvaan jatkuvaa muutosta – miten kohtaan muutoksen itse?
Elämme voimakasta ja nopeaa muutosten aikaa. Muutoksia tapahtuu samanaikaisesti monella tasolla. Muutos on jatkuvaa liikettä. Kuvataiteessa liikettä voi kuvata erilaisin visuaalisin keinoin. Jatkuva muutos on myös osa kuvataiteellista prosessia, sisäistä liikettä.
Elämme ajassa, jossa tapahtuu jatkuvasti muutoksia. Tässä ei ole mitään uutta, muutoksia on tapahtunut ennenkin. Erityistä on se, että muutoksia tapahtuu entistä enemmän ja kiihtyvään tahtiin. Elämä on tasapainoilua omien henkilökohtaisten ja ulkoapäin tulevien haasteiden kanssa, kuin selviämistä kuohuvassa muutosten virrassa.
Taiteellisessa työskentelyssäni muutos on temaattisesti kiinnostanut minua jo pitempään, joten tuntui luontevalta käsitellä jatkuvaa muutosta tarkemmin sekä tutkimuksellisessa että taiteellisessa opinnäytetyössäni. Syvennyin kuvataideopinnoissani taidegrafiikkaan, ja toteutin taiteellisen opinnäytetyön taidegrafiikan menetelmin. Tarkastelin tutkimuksellisessa opinnäytetyössäni erilaisia kuvallisen vaikuttamisen keinoja ilmentää jatkuvaa muutosta. Aiheen tarkastelun painopiste oli painetussa taiteessa. Käsittelin opinnäytetyössäni myös omaa suhdettani muutokseen kokemusteni ja työskentelyprosessini kautta.
Liike kuvaa jatkuvaa muutosta
Turun konserttitalon Vino-galleriassa on ollut koko syyskauden 2023 esillä Variaatioita-näyttelyni, joka on taiteellinen opinnäytetyöni. Tutkin esillä olevassa teoskokonaisuudessa muutosta ja liikkeen illuusiota. Teokset kuvaavat elämän kiertokulkua, vapaan energian virtausta, liikettä edestakaisin, nousuina ja laskuina, elämän katkeamatonta jatkumoa lukuisine muuttujineen. Toteutin teokset taidegrafiikan menetelmillä, serigrafialla ja kohopainolla.
Kuvataiteessa liikettä voi kuvata sommittelemalla kuvan elementtejä niin, että viivojen, muotojen, hahmojen sekä värin ja tekstuurin intensiteettiä ja sävyjä muuntelemalla saadaan aikaan liikkeen visuaalinen vaikutelma. Hyödynsin näitä keinoja näyttelyni teoksissa.
Taiteilijoiden kuten Henri Matissen, Vincent van Goghin ja Marcel Duchampin teoksista löytyy klassisia esimerkkejä visuaalisen liikkeen illuusion luomisesta sommittelun keinoin. Myös nykytaiteilijat käyttävät taidokkaasti erilaisia keinoja havainnollistaessaan liikettä. Mainittakoon esimerkkeinä kuvataitelijat Annu Vertanen, Haruka Kashima, Inka Bell, Suvi Sysi ja Tarja Pitkänen-Walter. He ovat myös omaa työskentelyäni inspiroivia taiteilijoita.
Piirtäminen oli ensimmäinen oppimani kuvataiteen ilmaisukeino ja siksi minulle merkityksellinen. Piirtämisen viiva on edelleen nähtävissä teoksissani tekniikasta riippumatta. Menetelmänä taidegrafiikka tuntuu luontevalta jatkumolta piirtämiselle. Paperille piirretty viiva vaihtuu grafiikassa laatalle kaiverretuksi ja edelleen vedokselle jäljentyväksi viivaksi. Näyttelyni teoksia yhdistävä tekijä on viiva, joka on mielestäni yksinkertaisin tapa kuvata liikettä. Jatkuva muutos on myös liikettä. Viivan lisäksi kuvataiteessa on useita muita visuaalisia keinoja kuvata liikettä, kuten toisto, rytmi, kerroksellisuus ja materiaalisuus.
Haluan työssäni käyttää niin kehoani kuin mieltäni. Taiteellisessa prosessissa käsillä tekemisellä on itselleni iso merkitys. Taidegrafiikassa on paljon käsityömäisiä, hitaita ja rutiininomaisia vaiheita. Välillä tekeminen on hyvinkin fyysistä. Kehollinen kokemus on vahvasti läsnä koko ajan. Inhimillisen kosketuksen kautta ja teoksen työstämisen myötä myös liikkeeni ja ajatukseni tulevat osaksi teosta.
Muutos on mielen sisäistä liikettä
Tarkastelin opinnäytetyössäni muutosta myös henkilökohtaisesti. Osa pohtimistani asioita oli sellaisia, jotka nousivat esille työskentelyprosessin aikana, osa oli askarruttanut minua jo aikaisemmin. Olenko elämässäni oikeassa suunnassa? Entä jos eksyn matkalla? Mikä estää muutokseni? Miten voitan pelkoni?
Elämä on jatkuvaa valintojen tekemistä. Ulkoisten olosuhteiden muutos pakottaa muuttumaan myös sisäisesti. Siihen kannattaa suostua vapaaehtoisesti, koska sen myötä avautuu erilaisia mahdollisuuksia uusiutua ja kehittyä. Muutos on henkinen, sisäinen prosessi. Sen läpikäymiseen vaaditaan luovuutta, rohkeutta ja rehellistä itsearviointia.
Kohtuullisen pitkä elämänkokemus auttaa minua suhtautumaan muutoksiin rauhallisesti ja näkemään ne oikeassa mittakaavassa. Uskon myös, että asenne ratkaisee tai ainakin auttaa huomattavasti. Vanha sanonta ”muutos on mahdollisuus” kuvaa hyvin asennoitumistani. Pyrin suhtautumaan eteeni tuleviin ongelmiin voitettavina haasteina. Koen, että kiinnostus kasvuun ihmisenä ja aito halua oppia tuntemaan itsensä antavat sisäistä viisautta ja voimaa. Niiden avulla minäkin voin kohdata muutokset ja tehdä tarvittavat ratkaisut rohkeammin.
Arvot puntarissa
Olen luonteeltani harkitseva, joten pohdiskelu ja puntarointi ovat minulle ominainen tapa käsitellä asioita, myös muutosta. Haen mielelläni vastauksia ja näkökulmia eri lähteistä. Henkistä hyvinvointia ja elämäntaitoa käsittelevä kirjallisuus on vakiolukemistani.
Tutkiessani muutoksia luin monta muutosta, elämän hallintaa ja itsensä johtamista käsittelevää kirjaa ja kuuntelin useita aihetta käsitteleviä tai sivuavia podcasteja. Luku- ja kuunteluhetket olivat antoisia. Pysähdyin useaan kertaan pohtimaan muutokseen liittyviä haasteita. Koin monta silmiäni avaavaa oivallusta ja löysin menetelmiä, joita voin jatkossa hyödyntää ongelmatilanteissa.
Muutosta käsitellessäni puntaroin myös arvojani, onnistumisiani ja oman työni merkityksellisyyttä. Elämässäni on tarpeettoman usein kiirettä ja stressiä, liikaa tekemistä, jota yritän suorittaa pois. Jos oma sanko on liian täynnä, ei kaikkea ehdi tehdä vaan siihen uppoaa. Kaikki liika ahdistaa.
Mutta ahdistus on hyvä asia. Se auttaa minua pääsemään irti, luopumaan turhista asioista ja peloista ja elämään omaa elämääni entistä tietoisemmin. Mitä teenkin, yritän tehdä sen yksinkertaisesti ja kauniisti, käyttäen tietoisesti kaikkia aistejani ja nauttien siitä mitä teen. Pääasia ei ole se, mitä teen, vaan miten teen.
Lähteet
Heikkerö, M. (2001). Taitelijan kuvakirja. Helsinki: Kustannusosakeyhtiö Taide.
Mäkinen, O. & Mäntymäki, T. (2007). Taide ja liike. Keho, tila, ääni, kuva, kieli. Vaasa: Vaasan yliopisto.
Pitkäniemi, K. (2016). Elämän virrassa. Miten elät linjassa muutoksen kanssa. Helsinki: Viisas elämä.
Uusitalo-Arola, L. (2022). Suunnassa. Kirja sinulle, joka haluat selkeyttä elämääsi. Jyväskylä: Tuuma.
Eerola, Marja-Leena 2023. MUUTOSTILA KUVASSA – Jatkuva muutos osana kuvataiteellista prosessia. Opinnäytetyö (AMK). Turun ammattikorkeakoulun Taideakatemia.