Go to content Go to search

Talk Journal

ISSN 2984-4207

Tekijät | Authors

Kuva on Säähavaintoja-teoksesta.

Vireyttä ja viihtyisyyttä arkeen − taide on saapunut EduCityyn

08.12.2020

Syksyllä 2018 alkanut KampusART-taideohjelma näkyy EduCityssä nyt konkreettisesti. Rakennukseen on installoitu teoksia niin ammattitaiteilijoilta kuin taideopiskelijoiltakin.

Kaikki taideohjelman teokset on varta vasten suunniteltu EduCityyn. Teosten sijoittuminen korkeakouluympäristöön ja keskelle Turun Tiedepuistoa on vaikuttanut teosten luonteeseen. Taiteilijat ovat inspiroituneet muun muassa lasikattoisesta keskusaulasta ja säähavainnoista, tilojen toiminnoista sekä dynaamisesta alueesta ja sen historiasta.

 

Taide synnyttää tiloja ja keskustelunaiheita

KampusART-taideohjelman aikana on järjestetty kaksi taidekilpailua, jotka molemmat pohjautuivat Suomessa toimiville ammattitaiteilijoille ja heidän muodostamilleen työryhmille avoimille portfoliohauille. Kilpailujen kautta valittiin toteutettavaksi neljä teosta.

Ensimmäisenä EduCityyn asennettiin Stig Baumgartnerin viisiosainen teoskokonaisuus Säähavaintoja. Öljyvärimaalaukset on sijoitettu EduCityn keskusaulaan työntyvien neuvottelukuutioiden alapinnoille, ja näin niitä voi ajatella myös kattomaalauksina. Säähavainnoista aiheensa saaneet teokset ovat vuorovaikutuksessa lasikattoon ja sen läpi näkyviin säätiloihin, jotka ovat kaikkia meitä yhdistävä puheenaihe. Yksittäiset teokset muodostavat toisiinsa viittaavan kokonaisuuden, jossa toistuu samantyyppisiä kuva-aiheita ja muotoja.

Kuva on Säähavaintoja-teoksesta.

Stig Baumgartnerin teos Säähavaintoja sijoittuu neuvottelukuutioiden alapinnoille. Kuva: Kaisa Viitasalo.

Shoji Katon teos Kalpa | Kallioperä | Fibroin on installoitu niin ikään EduCityn keskusaulaan. Teos on yksi kolmesta luonnoskilpailun voittajateoksesta. Teos koostuu suuresta ja kevyestä silkkikankaasta, Olkiluodon Onkalosta poratuista kallioperänäytteistä sekä pienistä hopeaan valetuista, ruusukullalla pinnoitetuista silkkiperhosista, niiden toukista ja koteloista. Elementit heijastavat valoa ja reagoivat ilman liikkeisiin. Teos tarkastelee ajallisuuden eri tasoja ja ihmisen hyvinvointiin vaikuttavia tekijöitä.

Kuva on Kalpa-teoksen ripustuksesta.

Shoji Katon teoksessa Kalpa | Kallioperä | Fibroin on Olkiluodon Onkalosta porattuja kallioperänäytteitä. Kuva: Kaisa Viitasalo.

Noora Schroderuksen PIQUE-NIQUE löytyy EduCityn ensimmäisen kerroksen kahvilatilasta. Mobilemainen ja orgaaninen teos koostuu ruostumattomasta teräksestä taivutetuista muodoista. Siroihin elementteihin on yhdistetty haponkestävään teräkseen valettuja yksityiskohtia seitsemästä eksoottisesta hedelmästä ja vihanneksesta. Teos muistuttaa hedelmäpuuta, pilvimuodostelmaa tai avaruudellista maisemaa, jonka alle voi pysähtyä syömään, juomaan ja viettämään aikaa.

Kuvassa taiteilija asentaa PIQUE NIQUE -teoksen paikoilleen.

Noora Schroderuksen PIQUE-NIQUE-teoksesta voi löytää seitsemän hedelmää ja vihannesta. Kuva: Antti Ala-Könni.

EduCityn yhden pääsisäänkäynnin yhteydestä löytyy Anssi Pulkkisen ja Taneli Rautiaisen massiivinen teos Meanderi (pyörätelineillä). Teos esittää polkupyörätelinettä, joka on taivutettu vallattomasti mutkalle. Sen lähtökohtana on alueen dynaaminen luonne ja sijainti eri kulkumuotojen liikenteellisessä solmukohdassa. Teos yhdistyy huumorin sävyttämänä modernistisen ulkoveistostaiteen traditioon. Suuri ja näyttävä abstrakti muoto on lähemmin tarkasteltuna toteutettu hyvin tavanomaista esinettä muokkaamalla. Samalla teos venyttää leikkisästi arkisen kokemuksen rajoja.

Kuvassa on pyörätelineistä tehty taideteos nimeltä Meanderi.

Meanderi (pyörätelineillä) on Anssi Pulkkisen ja Taneli Rautiaisen EduCityn edustalle toteuttama teos. Kuva: Kaisa Viitasalo.

Pedagoginen aspekti on oleellinen osa taideohjelmaa

Ammattitaiteilijoiden teosten lisäksi EduCitystä löytyy myös kuvataiteen opiskelijoiden toteuttamia teoksia, joita on suunniteltu julkisen taiteen opintojaksoilla. Suunnittelun lähtökohtana ovat olleet tiloille annetut teemat: historiallinen Turku, kehityksen Turku ja puistojen Turku. Teosten inspiraationa ovat olleet muun muassa tulevaisuuden arkeologiset löydöt, Suomen kuuluisimman ravihevosen tarina ja ekokriisi. Kaikki tilat ovat opiskelijoiden ja työntekijöiden käytettävissä ilman varausta.

 

Teokset hiljaisissa tiloissa ja projektitiloissa:

 

Fanny Varjo & Niina Villanueva: Anomalia

2020, kuvamanipulaatio ja kirjonta kierrätyskankaalle

Tilat 1082, 1084

 

Emilia Usvalaakso: Pinta & Nousu

2020, 2020, digitaalinen valokuva kierrätyskankaalle, teippi, ääni

Tilat 1083, 1085

 

Elina Lahdenperä: Eino-Vakaa, kilpahevonen

2020, digitaalinen piirros kierrätyskankaalle

Tilat 2047, 2048

 

Iina Gröhn & Susanna Selin: KATVE

2020, digitaalinen valokuva kierrätyskankaalle

Tila 3051

Kuvassa on teos nimeltä Pinta & Nousu.

Emilia Usvalaakson teospari Pinta & Nousu kuvaa Itämeren pinnannousun synkimpiä ennusteita seuraavan sadan vuoden aikana. Kuva: Riina Kotilainen.

Lisäksi EduCityn Joukahaisenkadun puoleiseen julkisivuun toteutettiin Jenni Laaksosen ja Ottilia Oreniuksen teos Nexus. Väliaikainen installaatio leikittelee väreillä ja rakennuksen arkkitehtuurista löytyvillä kolmiomuodoilla. Ulkoapäin katsottuna teos elää rakennuksen luonnollisen rytmin ja valaistuksen kanssa. Värimaailmansa EduCityn sisustusarkkitehtuurista saanut teos kiinnittää ohikulkijoiden huomion ja tuo sävyjä vuoden harmaimpaan aikaan. Väliaikainen teos on paikoillaan lokakuusta 2020 maaliskuun loppuun 2021.

 

Taide luo paikkoja kohtaamisille ja rauhoittumiselle

Taiteellinen jury on vastannut kampukselle tulevien teosten valinnasta. Perustana on ollut taideohjelman visio, jonka mukaisesti teosten tarkoituksena on vahvistaa vuorovaikutusta ja yhteisöllisyyttä Kupittaan kampuksella. Myöskään ekologisia aspekteja ei unohdettu, nimittäin taidekilpailujen kautta toteutettujen teosten hiilijalanjälkeä kerätään tiettävästi ensimmäistä kertaa Suomessa. Pioneerityötä julkisen taiteen ekologisista vaikutuksista tehdään yhteistyössä Turun AMK:n Kiertotalouden liiketoimintamallit -tutkimusryhmän kanssa.

Tavoitteena on luoda kestävä ja laadukas teoskokonaisuus, joka lisää kampuksen viihtyisyyttä ja ottaa huomioon EduCityn käyttäjät ja toiminnot. Taiteen avulla on luotu paikkoja rauhoittumiselle, ja KATVE- ja Pinta & Nousu -teokset mahdollistavat meditatiivisen tilakokemuksen. Pinta & Nousu -teoskokonaisuuden osana on Itämeren rantakalliolla nauhoitettu ääniraita, jota voi kuunnella halutessaan omilla kuulokkeilla tilassa. Linkki ääniteokseen löytyy teoskyltin QR-koodilla. KATVE puolestaan tuo palan luontoa ja metsää hektiselle kampukselle.

Taideohjelma jatkuu aina vuoden 2021 loppuun asti. Tarkoituksena on pilotoida ja kehittää uudenlaisia julkisen taiteen malleja ja tapoja.  Ensi vuoden aikana lanseerataan muun muassa väliaikaisen taiteen ohjelmakokonaisuus sekä konseptoidaan uudenlaista mediataiteen esittämisen mallia. Myös taideohjelman pedagoginen ohjelma jatkuu, ja luvassa on muun muassa kansainvälisen opiskelijakilpailun avaus.

Lähes miljoonan euron Kupittaan kampuksen taideohjelma on yksi merkittävimpiä julkisen taiteen hankkeita Suomessa. Ohjelma toteutetaan Turun ammattikorkeakoulun ja Turun Teknologiakiinteistöjen yhteistyönä, ja sitä koordinoi Turun AMK:n Taideakatemia.

 

KampusART pähkinänkuoressa

  • Tuo nykytaidetta EduCityn sisä- ja ulkotiloihin.
  • Toteuttajia ovat ammattitaiteilijat ja taiteen opiskelijat.
  • Kehittää julkisen taiteen pedagogiikkaa, prosesseja ja kuratointimalleja.

 Lisätietoja seuraavista linkeistä:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

What did you think about this article?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *