Kokemus turvallisuudesta on oppimisen perusta. Jokaisen ihmisen kokemus turvasta on yksilöllinen. Pedagogi, joka tavoittelee yhteyttä, yhdenvertaisuuden toteutumista, suostumuksellisuuden kunnioittamista ja…
Tekijät | Authors
Alumnitoiminta ja verkostoituminen osaksi opiskelijoiden arkea
Huhtikuussa 2024 BisnesAkatemiassa järjestettiin ensimmäinen ohjelmallinen bisnesaamiainen, johon kutsuttiin BisnesAkatemiasta valmistuneita sekä siellä nykyisin opiskelevia. Tilaisuuteen osallistui kaiken kaikkiaan viitisenkymmentä henkilöä. Tilaisuuden osallistavan ohjelman järjestäminen oli aiheena kirjoittajan opinnäytetyölle.
Tavoitteena aamupalatapahtumalle oli sitouttaa alumneja ja luoda tapaamisille jatkumoa mm. BisnesHeimo ry:n jäsenyyden avulla ja näin synnyttää BisnesAkatemian ja alumnien kattava verkosto, jonka toiminnalla voi olla pitkäkestoiset vaikutukset jäsentensä mahdollisuuksiin.
Alumnitoiminta lähemmäksi aikaisempaa opintokokemusta ja -ympäristöä
Korkeakoulu järjestää koko AMK:n yhteistä alumnitoimintaa. Turun AMK:n alumnitoiminta on monipuolista ja laadukasta, mutta esimerkiksi BisnesAkatemian tapauksessa yleinen alumnitoiminta ei riitä sitouttamaan valmistunutta alumnitoimintaan. Opintopolkujen toiminta, yhteisöllisyys ja työskentelytapa eroavat muiden alojen ja opintopolkujen tavoista, jolloin yhteenkuuluvuuden tunteen aikaansaaminen syntyy oman alan ja opintopolun kesken.
Erityisesti BisnesAkatemian tapa toimia yrittäjinä 15-20 hengen osuuskuntatiimeissä luo vahvan ammatillisen identiteetin ja yhteenkuuluvuuden tunteen. Toiminta yrittäjänä tuo BisnesAkatemian ajaksi merkityksellistä toimintaa. Oppimisympäristön yhteishenkeä vaalitaan mm. kahden viikon välein järjestettävän yhteisen kokoontumisen eli heimohuudon merkeissä.
BisnesAkatemiassa järjestettiin ohjelmallinen bisnesaamiainen siellä opiskeleville sekä opintonsa jo päättäneille alumneille
Kun opintojen aikainen, eli opintopolulla aikaansaatu yhteisöllisyys ja alumnitoiminta liitetään toisiinsa, saadaan aikaiseksi hedelmällinen alusta, josta kaikkien osapuolten saamat hyödyt moninkertaistuvat. Erityistä huomiota tulee kiinnittää myös siihen, että oppimisympäristön tulisi luoda hyvät edellytykset opintojenaikaiselle yhteisöllisyydelle, jotta alumnitoiminta olisi valmistuneelle sekä hyödyllistä, että merkityksellistä. Samanlaista vertaistukea, ymmärrystä ja yhteisöllisyyttä on vaikea saada aikaan korkeakoulujen yleisen alumnitoiminnan tasolla, siksi BisnesAkatemian yhteisö päätti tuoda toiminnan lähemmäksi valmistuneiden aikaisempaa opintokokemusta ja -ympäristöä.
Alumnitoiminta osaksi opiskelijoiden arkea
Parhaimmassa tapauksessa opintojen aikainen tutustuminen alumnitoimintaan sitouttaa siihen myös tulevaisuudessa helpommin kuin valmistumisen jälkeen tehty kontaktointi. Hyödyt opiskelijoiden sitoutumisesta ovat laaja-alaiset sekä yksilölle, että alumnitoiminnan ja opintojen laatuun ja kehittämiseen.
Opintojen aikainen verkostoituminen voi kynnyksiä poistamalla avartaa opiskelijoiden suhtautumista ammatilliseen verkostoitumiseen ja innostaa arvokkaisiin liike-elämän kohtaamisiin jo opintojen aikana sekä kasvattaa opiskelijaa yksilönä hyödyntämään omia verkostoja. Opiskelijan tavoitteellisen verkostoitumisen avulla on mahdollista avata itselleen useita merkittäviä mahdollisuuksia omaa tulevaa urapolkua ajatellen ja tätä ajatusta BisnesHeimo Ry:n on tarkoitus herättää opiskelijoissa.
BisnesHeimo Ry ja bisnesaamiainen mahdollistamassa matalan kynnyksen liike-elämän kohtaamisia
Verkostojen merkitys on monille selvää, mutta opiskelijoille ammatilliselle ja tavoitteelliselle verkostoitumiselle saattaa olla rakentunut suuri kynnys. Osalla ammatillinen verkostoituminen jää urapolun rakentamisessa taka-alalle, sillä epävarmuus, uudet tilanteet ja korkea kynnys astua epämukavuusalueelle painaa vaakakupissa enemmän, kuin verkostoitumisesta saatavat mahdolliset hyödyt. Jokainen tunnistaa, miksi siitä voi olla omalla kohdalla hyötyä, mutta työkalut epämukavuusalueelle astumiseen ovat liian vähäiset.
Bisnesaamiaisen ohjelmaan sisällytettiin ohjelmaa, joka ohjasi osallistujat tekemisiin uusien tuttavuuksien kanssa
Niinpä bisnesaamiaisen ohjelmaan sisällytettiin ohjelmaa, joka ohjasi osallistujat tekemisiin uusien tuttavuuksien kanssa. Eri roolien edustajat istutettiin yhteisiin pöytiin, näin estettiin hakeutuminen jo valmiiksi tuttujen henkilöiden seuraan. Ohjelmassa oli myös bingo, joka kannusti selvittämään tietoja muista osallistujista sekä pikadeitti, jossa nopealla temmolla keskusteltiin eri osallistujien kesken.
Innovatiivista liiketoimintaa ja yrittäjyyttä opiskelevien BisnesAkatemialaisten yhteisö perusti yhdessä opiskelijoiden ja valmentajien kanssa kannatusyhdistys BisnesHeimo Ry:n edistääkseen opintopolkunsa opiskelijoiden oppimista ja työelämävalmiuksia, lisätäkseen liiketoimintamahdollisuuksia, tarjotakseen yhteisöllisyyttä edistäviä tapahtumia sekä mahdollistaakseen matalan kynnyksen verkostoitumisen alumnien ja alueen yrittäjien kanssa.
BisnesHeimo Ry, yhteisöllisyyden luomisen lisäksi, mahdollistaa opintopolulle luodun verkoston avulla tilanteet ja työkalut verkostoitumiseen liittyvien kynnysten madaltamiseen ja poistamiseen. Järjestetty alumnitapahtuma oli siis vain alkua sille, mitä verkosto voi tarjota opiskelijoille ja heidän urapolulleen.
Miten alumnitoiminta toimii opiskelijoiden verkostoitumistaitojen kehittäjänä
- Alumnitoiminta ja ammatillinen verkostoituminen osaksi opintoja jo aikaisessa vaiheessa.
- Koulun työkalut ja tuki opiskelijan tavoitteelliseen ammatilliseen verkostoitumiseen. Miten tavoitteellistaa verkostoitumistilanteet?
- Oman opintopolun yhteisöllisyyden kasvattaminen yhdessä opiskelijoiden kanssa alumnitoimintaan sitouttamisen tueksi.
- Verkostoitumistilanteiden käytäntö ja työkalut tutuksi opintojen aikana esimerkiksi tapahtumien ja tilaisuuksien avulla.
Verkostoituminen on tärkeä osa opiskelijoiden urakehitystä ja se liittyy vahvasti myös alumnitoimintaan, mutta se voi olla monella tavalla haastavaa. Siksi on tärkeää, että koulu ja opintopolku mahdollistavat ne tilanteet ja työkalut verkostoitumistaitojen kehittämiseen osana opintoja. On ollut hienoa, että BisnesAkatemian valmentajat ja opiskelijayhteisö tiedostavat verkostoitumisen merkityksellisyyden sekä urapolun että alumnitoiminnan tasolla ja haluavat vahvasti panostaa yhteisöllisyyden kasvattamiseen sekä verkostoitumistilanteiden mahdollistamiseen
Kirjoittajaesittely:
Karoliine Sirvidas on kolmannen vuoden liiketalouden tradenomiopiskelija Turun ammattikorkeakoulun innovatiivisen liiketoiminnan ja yrittäjyyden oppimispolulta BisnesAkatemiasta. Hän on erityisen kiinnostunut opiskelijoiden ja alumnien verkostoitumismahdollisuuksien kasvattamisesta sekä verkostoitumisen hyödyistä ja sitoutunut yhteisönsä kehittämiseen sekä opiskelijoiden, että alumnien näkökulmasta. Aiheen merkityksellisyys ja sen ajasta riippumaton ajankohtaisuus ajoi opinnäytetyöaiheeseen. Opinnäytetyön tuloksena syntyi koko yhteisöä osallistava alumnitapahtuma ja sen ohjelma, jonka tarkoituksena oli käynnistää ja mahdollistaa alumniverkoston rakentaminen ja kehittäminen tulevaisuudessa. Suunnittelutyön aikana työskentely tehtiin tiiviissä yhteistyössä oppimisympäristön opiskelijoiden sekä kannatusyhdistys BisnesHeimo Ry:n kanssa.
Opparin linkki: https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe20230919131923
On hienoa, että opiskelijoiden ja valmistuneiden väliseen verkostoitumiseen panostetaan. Opiskelijoille on tärkeää, että he pystyvät verkostoitumaan työelämään mahdollisimman saumattomasti valmistumisen jälkeen, jotta omalle alalle työllistyminen on mahdollisimman jouhevaa.
Kiitos rohkaisevasta kommentistasi! Me BisnesAkatemiassa pyrimme työelämäyhteistyöhön kaikessa toiminnassamme jo opiskelun aikana. Meiltä valmistuneet alumnit ovat tärkeä linkki erityisesti alkuun pääsemisessä.