Siirry sisältöön Siiry hakuun

Talk Journal

Tekijät | Authors

Ammattikorkeakoulut yritysten tukena muuttuvassa maailmassa

11.12.2023

Maailma muuttuu kiihtyvällä tahdilla ja sitä myöten myös yritysten toimintaympäristö. Digitalisaation kehittyminen, hupenevat luonnonvarat ja muut nopeasti tapahtuvat mullistukset vaativat muutoskyvykkyyttä ja uusien asioiden oppimista. Toisaalta muutokset synnyttävät myös uusia mahdollisuuksia liiketoiminnalle ja innovatiivinen ote voi vahvistaa yrityksen kilpailukykyä. Ammattikorkeakouluilla on paljon annettavaa liiketoiminnan ja muutoskyvykkyyden kehittämisessä uusimman tutkimustiedon sekä monialaisen osaamisen merkeissä. Hanketoiminta tarjoaa yrityksille matalan kynnyksen mahdollisuuksia päästä hyötymään tästä tietotaidosta.

Suomen Yrittäjien, Finnveran ja työ- ja elinkeinoministeriön kevään 2023 pk-yritysbarometrissa yritykset kokivat uudistumisen, digitalisaation kehittymisen sekä henkilöstön kouluttamisen suurimpina mahdollisuuksina ja haasteina kilpailukyvyn säilyttämiseksi. Barometrissa tunnistettiin myös osaajapulan vaikutukset liiketoimintaan, jonka helpottamiseksi noin neljäsosa yrityksistä arvioi oppilaitosyhteistyön mahdollisuudeksi. Hanketoimintaan osallistuminen on hyvä keino oppilaitosyhteistyön käynnistämiseksi.

Turku AMK:lla on vuosittain käynnissä reilu 200 hanketta, joiden toiminta tarjoaa yrityksille monenlaisia mahdollisuuksia. Hankkeissa tuotetaan tärkeää tutkimustietoa ajankohtaisista aiheista sekä esimerkiksi pilotoidaan yhdessä yritysten kanssa uudenlaisia liiketoiminnan muotoja. Useissa hankkeissa toteutetaan myös erilaisia tukitoimia yrityksille, kuten maksuttomia koulutuksia ja sparraustapahtumia, joissa yritysten liiketoimintaa kehitetään yritysten tarpeista lähtien. Samalla yrityksiä ohjataan tarvittaessa käyttämään Turku AMK:n oppimisympäristöjen monipuolista tarjontaa.

Turku AMK:lla on vuosittain käynnissä reilu 200 hanketta, joiden toiminta tarjoaa yrityksille monenlaisia mahdollisuuksia

– Organisaatiomme vahvuus on erityisesti oppilasyhteistyössä, jonka avulla sekä yritykset että opiskelijat hyötyvät puolin ja toisin niin oppimisen, kehittämisen, kuin tulevien työnantajien ja työntekijöiden kohtaamisen kannalta. Haasteena on ollut saada yritykset löytämään AMK:n palvelut. Esimerkiksi yrityssparraukset tarjoavat matalan kynnyksen mahdollisuuden tutustua toimintaamme ja osaamisalueisiimme, kertoo Turun AMK:n erityisasiantuntija Timo Mieskonen.

 Turun AMK yritysten tukena MYRSKYSSÄ

Timo Mieskonen toimii myös projektipäällikkönä Yritysten muutoskyvykkyys, digitalisaatio ja vihreä siirtymä Länsi-Suomessa (1.11.2022 – 31.12.2023) -hankkeessa – kotoisammin ilmaistuna MYRSKY:ssä. Hanke on osa valtakunnallista hankekokonaisuutta, johon osallistuvat kaikki Suomen ammattikorkeakoulut. Pyrkimyksenä on kartoittaa erityisesti mikro- ja pk-yritysten tarpeita ja tuoda näkyväksi ammattikorkeakoulujen tekemää työtä sekä potentiaalia yrityksien liiketoiminnan kehittämiselle. Hankkeen teemat ovat erittäin ajankohtaisia muuttuvan toimintaympäristön haasteita ajatellen.

Muutoskyvykkyys ei ole ainoastaan taloudellista joustavuutta, kyse on kokonaisvaltaisesta ajattelun ja toimintatapojen muutoksesta, josta saadaan täysin uudenlaisia ja innovatiivisia työkaluja yritystoiminnan kehittämiseen. -Timo Mieskonen, MYRSKY-hanke

MYRSKY-hankkeessa on järjestetty Varsinais-Suomen mikro- ja pk-yrityksille maksuttomia sparraustapahtumia, joissa yrittäjät voivat miettiä toiminnan kehittämisen tarpeitaan ja ratkaisuja yhdessä Turun AMK:n asiantuntijoiden kanssa samalla muiden yrittäjien kanssa verkostoituen. Mukana sparraajina ovat toimineet myös Varsinais-Suomen Yrityskummit.

MYRSKY-hankkeessa on järjestetty myös tapahtumia, joissa on käsitelty erilaisia ajankohtaisia teemoja, kuten yrityksen tietoturvan hallintaa, tekoälyn käyttämistä markkinoinnin apuna, Lean-osaamisen vahvistamista sekä kiertotalouden mahdollisuuksia liiketoiminnan kehittämisessä. Yritykset ovat päässeet lisäämään tietouttaan näistä aiheista sekä pohtimaan käytännön soveltamismahdollisuuksia yhteistyössä asiantuntijoiden kanssa. 

Lue artikkeli MYRSKY-hankkeen Lean-sparrauksesta.

Kuva 1. MYRSKY-hankkeen Lean-sparraus tarjosi tietoa ja käytännön vinkkejä Lean-periaatteiden soveltamiseen.

Sparrauksista poikkeuksetta positiivista palautetta

Myrsky-hankkeen palautteiden mukaan yrityssparraus auttoi yrittäjiä jäsentämään ja sanoittamaan yrityksensä tilannetta. Toisten yritysten auttaminen tuki myös oman yrityksen kehittämistä.

– Sparrauksiin osallistuvat yritykset eivät olleet samalta alalta, eivätkä edes välttämättä samassa yritystoiminnan kehitysvaiheessa, mutta silti koettiin, että tukea saatiin paljon. Ulkopuolinen näkemys ja se, että toiset osallistujat eivät tunne yritystä ”liian hyvin” koettiin arvokkaana, kertoo MYRSKY-hankkeen asiantuntija ja sparraaja Anette Kairikko.

Sparrauksissa monille yrittäjille aukesi myös jatkomahdollisuuksia tehdä yhteistyötä Turun ammattikorkeakoulun kanssa, mikä onkin yksi hankkeen tavoitteista.

MYRSKY-hanke on käynnissä vuoden 2023 loppuun saakka, mutta vastaavia tapahtumia ja valmennuksia on järjestetty runsaasti myös jo päättyneissä hankkeissa. Seuraavaksi esitellään joitakin esimerkkejä yrittäjien kokemuksista päättyneiden hankkeiden valmennustapahtumiin osallistumisesta:

Esimerkki: Muutoskyvykkyys

Innotutka-hankkeen (Yrittäjien kestävillä innovaatioilla menestystä muuttuneissa olosuhteissa) ESR 1.9.2021 – 31.8.2023 tavoitteena oli auttaa ja tukea vakiintunutta yritystoimintaa harjoittavia yrittäjiä ja yritysten henkilöstöä kehittämään ympäristöystävällistä uutta liiketoimintaa innovoinnin avulla, jotta yritykset selviävät COVID-19-pandemian vaikutuksista. Hankkeessa kehitettiin yritysten toiminnan lisäksi myös innovointimenetelmiä. Hankkeessa kehitettyjä Foorumi- ja Kohtaamismalleja sekä hankkeen tuloksena syntynyttä Työkirjaa sovelletaan monipuolisesti Myrskyhankkeen yrityssparrauksissa.

”Innotutka-valmennuksen avulla horisontti siirtyi kauemmas tulevaisuuteen ja sen avulla saa työkaluja, jotta oppii tarkkailemaan toimintaympäristöä, lukemaan signaaleja ja paremmin kohtaamaan muuttuvan tulevaisuuden”

-Innotutka-valmennuksen osallistuja

Katso video Nina Nummentalon kokemuksesta Innotutka-valmennukseen osallistumisesta: https://www.youtube.com/watch?v=t2BgaerWPVU

 

Esimerkki: Digitalisaatio

Digitaidot – Digitaidoilla tiedolla johtamiseen -hankkeessa (1.9.2021 – 30.6.2023) järjestettiin paljon lyhytkestoisia koulutustilaisuuksia ja työpajojen kautta varmistettiin, että oppia pystyttiin myös soveltamaan käytäntöön. Maksuttomien koulutusten avulla pystyi parantamaan verkkonäkyvyyttä, toimia aktiivisesti sosiaalisessa mediassa ja hyödyntää verkkoalustojen tarjoamaa tietoa oman toiminnan kehittämisessä. ​ Osallistujat tutustuivat lisäksi eri alojen toimijoihin ja saivat yksilöllistä sparrausapua kouluttajien ja muiden osallistujien verkostolta. ​

”Tämä on tähän mennessä paras ja käytännönläheisin yrittäjälle suunnattu digikoulutus jota olen käynyt!”

-Digitaidot-hankkeen digikoulutuksen osallistuja

Katso video Petri Laaksosen kokemuksesta Digitaidot-hankkeen valmennukseen osallistumisesta: https://www.youtube.com/watch?v=JJ6Oc9Ysgk4

 

Esimerkki: Vihreä siirtymä

Kiertotaloudesta liiketoimintaa -koulutus yrityksille pyrki vauhdittamaan siirtymistä lineaaritaloudesta kestävämpään kiertotalouteen yritysten kouluttamisen avulla. Hanke oli yrityskoulutus, joka järjestettiin kesällä 2020. Hankkeen tavoitteena oli pilotoida yrityskoulutusmallia, jossa pyrittiin kasvattamaan samanaikaisesti sekä yritysten kiertotalousosaamista että auttamaan kiertotalousliiketoiminnan kehittämisessä. Koulutus koostui luennoista, harjoitustehtävistä, sparrauksista ja yrityksen omasta kehitystehtävästä. Kaikille yrityksille oli kahdeksan yhteistä luentopäivää ja jokaiselle yritykselle kolme omaa sparraustilaisuutta.

Tutustu Kiertotaloudesta liiketoimintaa -koulutukseen: https://kiertotalous2.turkuamk.fi/kiertotalouskoulutus-yrityksille/

 

Lähteet:

PK-YRITYSBAROMETRI – KEVÄT 2023. Suomen Yrittäjät.  Finnvera Oyj. Työ- ja elinkeinoministeriö. https://www.yrittajat.fi/wp-content/uploads/2023/02/sy_pk_barometri_kevat2023_web.pdf

 

Artikkeli on osa Yrittäjyys ja arvonluonti -tutkimusryhmän julkaisuja.

Mitä pidit artikkelista?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *