Koulutus on ollut Suomessa aina arvostettu ja tärkeä asia. Sitä se on myös Suomen tulevaisuuden kannalta. Melko uusi ajatus on,…
Tekijät | Authors
Kansainvälinen neljännen polven yrittäjä iloitsee nuorten yrittäjien ja innovatiivisten ideoiden menestymisestä
Marita Nummi-Wikström on B-to-B-kaupan osaaja, kansainvälisissä liemissä jo pitkään kypsynyt yrittäjä neljännessä polvessa. Nykyisin hän luotsaa oman yrityksensä Nummek Trade Oy:n lisäksi yrittäjyyttä liiketalouden koulutusohjelmassa opiskeleville ja toisaalta jo oman yritysideansa löytäneille opiskelija-yrittäjille. Myös tutkimusryhmien kaupallistamishankkeet pitävät BusinessMentorin kiireisenä.
Oman yrittäjyyden ohella Turun AMK:n liiketalouden yksikön BisnesAkatemian valmentajana ja BusinessClub-yrityskiihdyttämön mentorina toimiminen on innostavaa, ja tuo näkökulmaa myös oman yrityksen pyörittämiseen.
Marita Nummi-Wikström on pyörinyt mukana yrityselämässä syntymästään saakka. Hänen isoisänsä isä näet innostui yrittäjyydestä jo vuonna 1923. Siitä alkaen, lähes sadan vuoden ajan, perheessä onkin ollut yrittäjiä. Liiketoiminnan muodot toki ovat ehtineet matkan varrella muuttua ja kehittyä.
Omaa yritystoimintaa Nummi-Wikström on myös kehittänyt jo yli 25 vuoden ajan. Nykyinen Nummek Trade Oy on kansainvälisen B-toB-kaupan, yrityskumppanuuksien ja markkinoinnin asiantuntija, jolla on pitkä kokemus teollisuuden eri aloilla toimimisesta.
Uuden asiakkaan saaminen on aina iso haaste, ja tyytyväinen asiakas yrittäjän paras palkinto.
– Liiketoimintani on nykyään pitkälti uusasiakashankintaa ja asiakkuuksien hoitoa. Teen asiantuntijatyötä, jossa vuosikymmenten aikana luodut verkostot esimerkiksi valimoteollisuuden ja teknologiateollisuuden kanssa sekä korkeakouluyhteistyö Aaltoon auttavat hurjasti, Nummi-Wikström toteaa. On hienoa olla yhdistämässä kansainvälisten alansa huippujen osaamista suomalaisten yritysten kehitystarpeisiin. Uuden asiakkaan saaminen on aina iso haaste, ja tyytyväinen asiakas yrittäjän paras palkinto.
Opiskelijoista nuoria menestyjiä
Tukholman yliopistosta ja Turun kauppakorkeakoulusta valmistunut Nummi-Wikström suoritti 2011 opettajan pedagogiset opinnot. Siitä alkaen hän onkin oman yrittäjyytensä lisäksi työskennellyt Turun ammattikorkeakoulussa yritysvalmentajana ja sparraajana nuorille yrittäjille.
Asiakastyö on aina kiinnostanut ja innostanut Nummi-Wikströmiä. Samoin yrittäjyys ja yritystoiminta sekä kansainvälisyys ovat olleet sydäntä lähellä. Siksi työ Turun ammattikorkeakoulussa, innokkaiden nuorten yrittäjien kanssa, tuntuu hyvin luontevalta osalta omaa elämää.
– Opiskelijoille haluaisin osata tuoda esiin yrittämisen tarjoamat loputtomat haasteet ja hienoudet. Yrittäjän työ on tärkeää, ja on mahtavaa jakaa osaamista opiskelija-yrittäjien kanssa. Innostun joka kerta, kun pääsen miettimään jonkun yrityksen liiketoiminnan parantamista ja eteenpäin viemistä, Nummi-Wikström kertoo.
Opiskelijoille haluaisin osata tuoda esiin yrittämisen tarjoamat loputtomat haasteet ja hienoudet. Yrittäjän työ on tärkeää, ja on mahtavaa jakaa osaamista opiskelija-yrittäjien kanssa.
Yrittäjänä tarvitsee erityisesti ongelmanratkaisutaitoa, energisyyttä ja aktiivisuutta. On oltava rohkea ja toimintakykyinen erilaisissa tilanteissa, vaikeissakin.
– Yrittäjällä olisikin hyvä olla taskussaan aina nippu vaihtoehtoja, ”plan a, b ja c”, jotta ei tiukassakaan paikassa homma pysähtyisi, miettii Nummi-Wikström. Ja näitä ajatuksia hän haluaa opiskelijoille ja yritystoimintaansa kehittävillekin painottaa. Ei saa lannistua, vaan pitää olla jatkuva nälkä ja palava halu menestyä.
Opetustyön lisäksi työ ammattikorkeakoulun bisnesmentorina tuntuu merkitykselliseltä. Mentorointitehtävässä voi haastaa itseään ja saada upeita onnistumisen kokemuksia siitä, että on ollut edesauttamassa jonkun bisneksen kehittymisessä eteenpäin.
Yrittäjän on pysyttävä kehityksen kärjessä
Itsensä kehittämiseen on Marita Nummi-Wikströmin yrittäjäperheessä aina kannustettu. Koulutus tuo arvoa omaan yritystoimintaan. Täytyy myös uskaltaa palkata ”itseään viisaampia” asiantuntijoita rinnalleen ja luoda monipuolista verkostoa. Nummi-Wikström haluaa kannustaa myös yrittäjiä tai yrittäjäksi aikovia kouluttautumaan ja päivittämään osaamistaan jatkuvasti.
Koulutus tuo arvoa omaan yritystoimintaan. Täytyy myös uskaltaa palkata ”itseään viisaampia” asiantuntijoita rinnalleen ja luoda monipuolista verkostoa.
– Oikeus koulutukseen on ehdottomasti myös yrittäjällä. Turun ammattikorkeakouluun on pyrkinyt nuorten hakijoiden lisäksi myös paljon aikuisiakin yrittäjiä päivittämään tietojaan ja hakemaan tutkintoa, Nummi-Wikström kertoo.
Koulutustausta auttaa kokonaisuuksien hallinnassa, päätösten tekemisessä ja monessa muussakin eteen tulevassa asiassa. Koulutus auttaa eniten yrittäjää itseään oman työn hallinnassa: pitämään langat käsissään ja johtamaan globaalin ympäristön vaatimukset huomioon ottaen. Loppumaton kiinnostus omaan alaan innoittaa yrittäjää seuraamaan tarkasti ympäristöään ja olemaan aina askeleen edellä: luomaan yritykselleen loistavaa tulevaisuutta.