Kokemus turvallisuudesta on oppimisen perusta. Jokaisen ihmisen kokemus turvasta on yksilöllinen. Pedagogi, joka tavoittelee yhteyttä, yhdenvertaisuuden toteutumista, suostumuksellisuuden kunnioittamista ja…
Tekijät | Authors
Myytti nuoresta huppariin pukeutuneesta startup-yrittäjästä
Jokavuotisen Slush-tapahtuman jälkimaininkien hieman tasaannuttua on hyvä aika palata mielikuvaamme menestyvästä startup-yrittäjästä. Menestyvä startup-yrittäjä on syvälle mieliimme iskostuneen käsityksen mukaan nuori, huppariin pukeutunut mies. Nimenomaan nuori ja mies. Huppari ei ilmeisestikään ole täysin välttämätön, mutta se auttaa mukautumaan mielikuvaamme menestyvästä startup-yrittäjästä. Näin ainakin vaikuttaa olevan Slush-tapahtumasta otettuja valokuvia katsellessa.
Lisämausteen startup-yrittäjän mielikuvaan synnyttävät julkisuudessa yhä uudelleen toistetut esikuvat. Noita esikuvia ovat Bill Gates, Steve Jobs ja Mark Zuckerberg, jotka kaikki ovat jättäneet koulunkäyntinsä kesken pyörittääkseen omaa yritystään. Tätä samaa tarinaa kuulee yllättävän usein myös rahoittajien puheista, sillä harva startup-alan rahoitusta seuraava on voinut välttyä Y Combinator -riskirahoittajan perustajan, Paul Grahamin, kuuluisalta lausahdukselta: “the cutoff in investors’ heads is 32… After 32, they start to be a little skeptical.”[i]. Toisin sanoen Paul Graham edustaa käsitystä, jonka mukaan startup-yritystä perustavan henkilön ikä on ratkaiseva tekijä rahoittajien silmissä.
Nuoren, yritykseensä intohimoisesti suhtautuvan, huppariin pukeutuneen, kiiluvasilmäisen, opintonsa kesken jättäneen startup-yrittäjän, joka yleensä on mies, myytti on hyvin vahvasti läsnä kaikessa keskustelussa startup-yrittäjistä ja startup-yrityksistä
Nuoren, yritykseensä intohimoisesti suhtautuvan, huppariin pukeutuneen, kiiluvasilmäisen, opintonsa kesken jättäneen startup-yrittäjän, joka yleensä on mies, myytti on hyvin vahvasti läsnä kaikessa keskustelussa startup-yrittäjistä ja startup-yrityksistä. Kestääkö tuo myytti tarkempaa tutkimusta? Esimerkiksi maailman rikkain mies, Jeff Bezos, suoritti opintonsa loppuun, vaikka aloittikin kirjakauppansa pyörittämisen varsin nuorena.
Aivan kaikki menestyvät yrittäjät eivät selvästikään sovi mielikuvaan, joka yllä maalattiin. Onkin syytä kysyä, sopivatko menestyvät startup-yrittäjät yleensäkään tuohon myyttiseen mielikuvaan? Ja jos sopivat, niin kuinka vahvasti.
Tutkimus startup-toiminnan luvatusta maasta
Vastausta mielikuvan paikkansapitävyyteen ei suomalaisen startup-yrityskentän osalta ole mahdollista saada ilman seikkaperäistä tutkimusta. Tutkimus antaisi varmasti hyvin kiinnostavaa tietoa, mutta sen toteuttaminen vie oman aikansa, eikä vastaus valmistu hetkessä. Onneksi vastaava tutkimus on tehty aikaisemmin startup-toiminnan luvatussa maassa eli Yhdysvalloissa. Tutkimuksen tulokset ovat kiinnostavia.
Tutkimuksessaan Azoulay, Jones, Kim ja Miranda analysoivat USA:ssa aikavälillä 2007-2014 toimineita startup-yrityksiä ja niiden perustajia.[ii] Otoksessa oli mukana 2,7 miljoonaa yrityksen perustajaa, joiden perustamat yritykset palkkasivat vähintään yhden työntekijän tarkkailuajanjaksona. Otos perustuu virallisiin tietokantoihin, joten käytännössä kaikki sopivat yritykset olivat mukana analyysissä.
Otos perustuu virallisiin tietokantoihin, joten käytännössä kaikki sopivat yritykset olivat mukana analyysissä.
Tulosten mukaan menestyneet startup-yrittäjät poikkeavat huomattavasti myyttisestä stereotyypistä. Kasvuun kyenneiden startup-yritysten perustajien keski-ikä oli noin 42 vuotta. Kaikkein vahvimmin kasvaneiden yritysten perustajien keski-ikä yrityksen perustamishetkellä oli 45 vuotta. Vaikka kasvuyritysten perustajista suurin osa oli keski-ikäisiä, niin onnistumisen todennäköisyys kasvoi huomattavasti perustajan iän kasvaessa. Ikäjakauman vaikutus huomioiden startup-yrityksen perustaneella 50-vuotiaalla oli 1,8 kertaa suurempi onnistumistodennäköisyys kuin 30-vuotiaalla perustajalla. Hieman yli 20-vuotiaana yrityksensä perustaneiden onnistumistodennäköisyys oli kaikkein pienin.
Ikäjakauman vaikutus huomioiden startup-yrityksen perustaneella 50-vuotiaalla oli 1,8 kertaa suurempi onnistumistodennäköisyys kuin 30-vuotiaalla perustajalla.
Mikäli startup-yrityksen onnistumisen perustamisena ei pidetä pelkkää kykyä työllistää ja kasvaa, niin erot eri ikäisten perustajien välillä osoittautuivat hyvin dramaattisiksi. Jos tavoitteena on onnistunut exit eli yrityksen vieminen pörssiin tai myyminen hyvällä voitolla, niin alle 25-vuotiaan perustajan onnistumistodennäköisyys oli hyvin huono verrattuna yli 50-vuotiaaseen perustajaan. Eroa on havainnollistettu kuvassa.
Kuva: Perustajan ikä ja onnistunut exit (Azoulay et al, 2018).
Myytti nuoresta menestyvästä startup-yrityksen perustajasta ei siis saa tukea ainakaan USA:n yrityskannan analyysistä. Vaikka vastaavaa tutkimusta ei ole Suomen osalta tehty, niin oletan tulosten olevan hyvin samankaltaisia.
Hyvä idea ja oma osaaminen ratkaisevat yrittäjänä onnistumisen
Mistä myytti nuoresta startup-yrittäjästä on sitten saanut alkunsa? Tarinat nuorista yrittäjistä, jotka pistävät kaiken peliin ja nousevat menestykseen, myyvät hyvin. Ne myyvät otsikoissa, median tekemissä jutuissa ja niillä voidaan markkinoida erilaisia startup-tilaisuuksia.
Tarina teollisuuden palveluksessa neljännesvuosisadan tehneestä asiantuntijasta, joka perustaa menestyvän yrityksen viisikymppisenä, ei omaa vastaavaa vetovoimaa. Tarina viisikymppisenä menestyvän startup-yrityksen perustaneesta asiantuntijasta ei myöskään anna lupausta nopeista voitoista. Viisikymppisen startup-yrittäjän tarina kertoo enemmänkin kovasta työnteosta ja hankitusta erityisosaamisesta.
Viisikymppisen startup-yrittäjän tarina kertoo enemmänkin kovasta työnteosta ja hankitusta erityisosaamisesta.
Median ja julkisen keskustelun kannalta myytti nuoresta yrittäjästä on siten hyvin ymmärrettävä. Hankalampaa on ymmärtää syitä sille, että moni rahoittaja tuntuu preferoivan nuoria yrittäjiä. Tuo preferointi voi johtua joko tiedon puutteesta tai siitä, että rahoittajan on helpompi saada omalta kannaltaan hyvä sopimus parikymppisen, yli-innokkaan nuoren kuin viisikymppisen ammattilaisen kanssa. Mikäli kyse on siitä, että rahoittajien on helpompi tehdä itselleen hyviä sopimuksia nuorten yrittäjien kanssa, niin rahoittajien preferenssi muuttuu ymmärrettäväksi.
Azoulayn ja kumppaneiden tekemä tutkimus on itse asiassa hyvin rohkaiseva oman yrityksen perustamista harkitseville. Ikä ei ole ainakaan este, mikäli idea on hyvä ja oma osaaminen riittää.
————-
[i] https://archive.nytimes.com/www.nytimes.com/2013/05/05/magazine/y-combinator-silicon-valleys-start-up-machine.html
[ii] Azoulay, P., Jones, B., Kim, J.D., Miranda, J. (2018). Age and High-Growth Entrepreneurship. NBER Working Paper Series 24489, National Bureau of Economic Research.