Go to content Go to search

Talk Journal

ISSN 2984-4207

Tekijät | Authors

Taloushallinnon opinnot tarjoavat pohjan monelle alalle

11.11.2024

Suunnaksi talousosaaja -korkeakouludiplomikoulutus käynnistyi Turun ammattikorkeakoulussa syksyllä 2023. Nyt opintojen loppusuora häämöttää, ja opiskelijat valmistuvat jouluun mennessä. Opintojen aikana on hankittu laajempaa taloushallinnon osaamista, joka mahdollistaa esimerkiksi oman työnkuvan muutoksen tulevaisuudessa.

Opiskelijoina on sekä alanvaihtajia että toisaalta taloushallinnon parissa jo toimivia, jotka ovat mukana päivittämässä nykyistä taloushallinnon osaamistaan

Koulutuksessa mukana olevat Elina Hautamäki ja Sari Lähteenmäki kokevat, että taloushallinto on tulevaisuuden ala, jota monissa tehtävissä tarvitaan.

Taloushallinto on tulevaisuuden ala, jota monissa tehtävissä tarvitaan

Koulutuksen parasta antia on päivätyönään HR-asiantuntijatehtävissä toimivan Hautamäen mukaan ollut se, että taloushallinnon mekanismeista on koulutuksen avulla saanut syvällisemmän ymmärryksen.

– Itse kaipasin lisää osaamista ja ymmärrystä taloushallinnosta laajemmin, vaikka tulosvastuullisena esihenkilönä moni asia olikin ennestään jo tuttua ainakin jollain tavalla, hän miettii.

Sari Lähteenmäen mukaan taloushallinnon kokonaiskuva on opintojen mittaan hahmottunut aiempaa syvällisemmin.

– Olen itse ollut aina erityisen kiinnostunut kirjanpidosta. Koulutuksen myötä olenkin saanut paljon uutta tietoa myös kirjanpitoon liittyen, kertoo Lähteenmäki.

Sosiaalisesta mediasta vastaan tullut korkeakouludiplomikoulutus on vastannut odotuksiin, ja koulutukseen osallistuminen on ollut rentoa ja helppoa.

– Opinnot ovat tarjonneet mielenkiintoisia kursseja, joita pääsee jatkossa hyödyntämään omassa työssä, toteavat Hautamäki ja Lähteenmäki.

Harjoittelu syventää opittua

Suunnaksi talousosaaja -korkeakouludiplomikoulutukseen sisältyy 15 opintopisteen mittainen työelämäharjoittelu, jonka kautta syvennettiin koulutuksessa hankittuja tietoja ja suunnattiin opiskelijoiden osaamista yhä vahvemmin kohti taloushallinnon tehtäviä.

Työelämäharjoittelussa syvennettiin koulutuksessa hankittuja tietoja ja suunnattiin opiskelijoiden osaamista yhä vahvemmin kohti taloushallinnon tehtäviä

Elina Hautamäen harjoittelupaikka järjestyi oman työnantajan kautta, kun Hautamäki päätti etsiytyä harjoitteluun palkkahallinnon puolelle. Se oli ensisijainen tavoite ja toive, joka nyt myös toteutui:

– Harjoittelun mittaan onkin tullut tutkittua monia erilaisia työehtosopimuksia. Myös perustyöaikakirjanpitoon liittyvät asiat ovat tulleet tutuiksi samoin kuin poissaoloihin liittyvät asiat. Edellisten lisäksi tuttua on nykyään myös esimerkiksi palkkojen maksatukset.

Sari Lähteenmäen tavoitteena puolestaan on ollut päästä näkemään, miten ulkoistettu taloushallinto toimii yrityksen kanssa yhteistyössä. Pienten haasteiden jälkeen löytyi haluttu paikka tilitoimistosta:

– Harjoittelussa olen tehnyt eri aloilla toimivien yritysten kuukausikirjanpitoa ja näin nähnyt, miten yhteistyö tilitoimiston ja yrityksen välillä toimii. Lisäksi olen oppinut kirjanpitäjän ja yrittäjän vastuita.

Työelämässä suoritettava harjoittelujakso tuokin työelämän edustajat ja opiskelijat konkreettisesti yhteen. Harjoittelu mahdollistaa omien taitojen syventämisen ja monille se tarjoaa mahdollisuuden oppia aivan uusia taloushallinnon taitoja.

Opinnot valmistavat uudistuneeseen työelämään

Kuten niin moni muukin ala, myös taloushallintoala painii muutosten parissa. Sekä digitalisaatio että tekoäly muuttavat etenkin kirjanpitäjien työtehtäviä. Koulutuksessa onkin tarkoituksena vahvistaa opiskelijoiden osaamista taloushallinnon alalla mutta myös pohtia taloushallinnon tehtävissä työskentelevien roolia tulevaisuudessa.

Ammattikorkeakoulussa opiskeluun liittyy usein paljon ryhmätöitä. Näin on ollut myös Suunnaksi talousosaaja -koulutuksessa. Ryhmätöissä ja paritöissä vuorovaikutustaidot korostuvat.

Elina Hautamäki toteaa yllättyneensä siitä, että on pitänyt erityisesti juuri ryhmä- ja paritöistä.

– Ajatustenvaihto ja sparrailu muiden kanssa on mielestäni erityisen kivaa. Ja yhteinen ilo onnistumisista on hienoa, hän miettii.

Ryhmätöissä erilaisten ajatusten ja näkemysten jakaminen nostaa innostusta ja luo hyvä fiilistä opiskeluryhmään. Tulee tunne, että ollaan yhteisten asioiden äärellä, toteaa lehtori Eeva Lehtinen.

Jatko-opinnot kiinnostavat sekä Elina Hautamäkeä että Sari Lähteenmäkeä.

Hautamäki jatkaa heti tammikuussa opintojaan ja aikoo suorittaa liiketoiminnan erikoisammattitutkinnon. Suuntautumisena näissä opinnoissa tulee olemaan HR-asiantuntijuus henkilöstöhallinnon osaamisalalla.

– Näin jälkiviisaana voi todeta, että olisi kannattanut hyödyntää jo aikaisemmin osittaisen opintovapaan mahdollisuutta. AMK-opintojen yhdistäminen kokoaikatyöhön ja varsin aktiiviseen muuhun elämään on ollut toisinaan aika haastavaa. Osittainen opintovapaa olisi mahdollistanut enemmän aikaa opiskeluun ja olisi jaksanut perehtyä ja panostaa enemmän, pohtii Hautamäki.

Sari Lähteenmäki kertoo jatkavansa joulukuussa päättyvien Suunnaksi talousosaaja -opintojen jälkeen suoraan liiketalouden tradenomikoulutukseen. Opinnot alkavat heti tammikuussa:

– Tämä koulutus jätti innostuksen oppia uutta. Omia taitoja on hyvä kehittää jatkuvasti ja omien taitojen ylläpito on tulevaisuudessa erityisen tärkeää. Uuden oppiminen voi aina tuoda myös uusia mahdollisuuksia työelämässä, Lähteenmäki toteaa.

Seuraava Suunnaksi talousosaaja toteutetaan osaajakoulutuksena, joka on laajuudeltaan 40 op. Koulutus alkaa syksyllä 2025 ja päättyy keväällä 2026. Haku koulutukseen on huhtikuussa 2025. Linkki osaajakoulutuksen tietoihin: Suunnaksi talousosaaja – Opintopolku

Pääkuvassa: Sari Lähteenmäki (vas.) ja Elina Hautamäki (oik.).

Elina Hautamäellä on pitkä palvelualan tausta ja työuraa takana yli 30 vuotta. Aikanaan Hautamäki aloitti ravintola-alalta ja vaihtoi myöhemmin kaupan alalle. Hän on toiminut kaupan esihenkilötehtävissä yli 13 vuotta. Joitakin vuosia sitten Hautamäki halusi lähteä kokeilemaan uutta alaa, jossa voisi hyödyntää aikaisempaa osaamistaan ja toisaalta tehdä tulevaisuudessa myös erilaista työtä ja oppia paljon uutta. Tällä hetkellä Hautamäki toimii HR-asiantuntijana rekrytoinnissa. Hän on aiemmin opiskellut neljä ammattitutkintoa työn ohessa oppisopimuskoulutuksella.

Sari Lähteemäki on taustaltaan liiketalouden merkonomi vuodelta 2020 ja hän on työskennellyt esimerkiksi myyntireskontraan keskittyvissä tehtävissä. Aiemmin Lähteenmäki on toiminut myös kauneudenhoitoalalla yhteensä noin 20 vuotta. Kokemusta on sekä työntekijänä että alan yrittäjänä. Lisäksi Lähteenmäki on kouluttautunut maskeeraajaksi ja päässyt sen kautta kokeilemaan teatterimaskeerausta.

Artikkeli on osa Yrittäjyys ja arvonluonti -tutkimusryhmän julkaisuja.

What did you think about this article?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *