Go to content Go to search

Talk Journal

ISSN 2984-4207

Tekijät | Authors

Kuvassa henkilö istuu kirjojen ympärillä kahvikuppi käsissään

Keskity kirjaan: Kimalaisen kyydissä. Matka mesipistiäisten maailmaan.

07.01.2022

Sinisellä pohjalla keltaisia kuvioita ja teksti Keskity kirjaan - Lukuvinkkejä asiantuntijoilleBrittiläinen biologian professori Dave Goulson tempaa mukaansa niin hänen henkilökohtaiselle matkalleen biologiksi kuin retkelle pölyttäjien yhdyskuntiin. Tämä kirja käsittelee ahdistavaa ja hyvin keskeistä aihetta, luontokatoa, mutta sen humoristinen tyyli ja lukijan saamat konkreettiset keinot pölyttäjien auttamiseksi tekevät lukukokemuksesta jopa hilpeän. Meillä on vielä mahdollisuus auttaa pörriäisiä.

Kimalaislajeja on kymmenittäin, ja ne ovat erikoistuneet tietyille luontotyypeille. Suomessa, Britanniassa ja Uudessa-Seelannissa on osin samoja ja osin eri lajeja. Luonto varaa lokeron jokaiselle. Kun ihminen yksipuolistaa liikaa kokonaisuutta, lajit katoavat. Näin on käynyt myös mesipistiäisille.

Goulson käy teoksessa läpi, miten kimalaisia on onnistuttu siirtämään mantereelta toiselle, ja mitä ne sitten ovat aiheuttaneet. Hän kertoo myös omaa tarinaansa siitä, kuinka ei ole lainkaan varma siitä, onko onnistunut palauttamaan Britanniaan maakimalaista, joka aikoinaan oli hyvin yleinen laji siellä.

Henkilökohtainen ote tekee tästä tarinasta jännittävän.

Pelastamisoperaation seurauksena Goulson perustaa Bumblebee Conservation Trust -säätiön, joka toimii aktiivisesti Britanniassa pölyttäjien suojelemiseksi.

”Maailman elävien olentojen moninaisia vuorovaikutuksia on vasta alettu ymmärtää, ja silti monesti tärvelemme sen, mikä on korvaamatonta, ja käännämme selkämme sille, mikä pitää meidät elossa ja tekee elämästä elämisen arvoisen. Jos opimme pelastamaan kimalaisen tänään, pystymme ehkä huomenna pelastamaan maapallon.”

Goulson käy tarinallisesti läpi kimalaisyhdyskuntien vaiheita niin Britanniassa kuin Uudessa-Seelannissa.

Kun kimalaisia ei ole, tomaatit on pölytettävä käsin.

Kun kimalaiset hoitavat työn, vihannekset ovat maukkaampia ja suurempia. Professori ryhmineen tutkii kimalaisten hämmästyttäviä kykyjä suunnistaa, tunnistaa jo pölytetyt kukat, erikoistua tiettyihin kasveihin ja selvitä taudeista sekä loisista. Hän päätyy ostamaan ränsistyneen maatilan Ranskasta saadakseen riittävästi kukkivia alueita kokeillensa.

Ymmärrettävän kokoinen esimerkki, kimalainen, avaa valtavan kokonaisuuden. Teoksen suomentaja Auli Kilpeläinen kertoo loppusanoissaan: ”Innostuin tästä kirjasta niin paljon, että halusin kääntää sen, vaikken ole hyönteisharrastaja vaan tavallinen luonnonystävä. Toivon vauhdikkaiden tarinoiden tempaavan muutkin mukaansa tutkimusretkille luontoon ja suojelemaan näitä pörröisiä ja tärkeitä otuksia. Se on mahdollista jokaiselle, kuten Goulson kirjoittaa: ’Jo yksi laventelipensas terassilla tai ikkunalaudalla houkuttelee ja ruokkii kimalaisia jopa kaupungin keskustassa.’ – Toivottavasti Suomessakin yltyy pörinä pölyttäjien suojelemiseksi.”

Kimalaisen kyydissä herättää ajatuksia, joita voi soveltaa kestävän kehityksen näkökulmaan eri ammattialoilla.

Millaista on rakennus- tai kaupunkisuunnittelu, jossa varataan riittävästi pieniä kaistaleita pölyttäjille? Millaista on ympäristö, joka suojelee ihmisen mielenterveyttä osana luonnon monimuotoisuutta? Miten perehtymällä yhteen vaatimattomalta vaikuttavaan eläinlajiin voi hahmottaa suuren kokonaisuuden esimerkin avulla?

Tämä kirja antoi toivoa luontokadon ja ilmastonmuutoksen ahdistuksessa kamppailevalle. Lisäksi se on hauska ja naurattaa useita kertoja.

 

Goulson David (2013). Kimalaisen kyydissä. Matka mesipistiäisten maailmaan. Helsinki: Gaudeamus.

What did you think about this article?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *