Go to content Go to search

Talk Journal

ISSN 2984-4207

Tekijät | Authors

Kuvassa on piirros sairaanhoitajasta perinteinen hilkka päässään. Hän näyttää sorimillaan V for Victory -merkkiä.

Sairaan hyvä hoito – dokumentaarista draamaa terveydenhuollon absurdeista tilanteista

13.01.2025

Arjen absurdit tilanteet ansaitsevat tulla näkyviksi. Jokainen meistä on joskus pysähtynyt pohtimaan, voiko arjessa koettu tilanne olla totta vai pelkkää mielikuvitusta. Ihmetystä synnyttänyt tilanne on voinut tapahtua asiakaspalvelussa, asiantuntijan vastaanotolla tai viranomaisen kanssa käydyssä keskustelussa – ja nyt niitä on katseltavissa Sairaan hyvä hoito -videoilla. 

Ehkä asiakaspalvelija on pyytänyt palauttamaan jonkin tuotteen, jota asiakas ei koskaan tilannutkaan, tai virkailija tai asiantuntija ovat antaneet keskenään täysin ristiriitaisia toimintaohjeita. Moni kantaa nämä kokemukset hiljaa kuvitellen tilanteen kummallisuuden johtuvan itsestä, vaikka kyse olisikin toimintaympäristön absurdista käytännöstä. Tällaiset tilanteet jättävät asiakkaan helposti yksin ja hämmentyneeksi vailla keinoja tai voimia puuttua asioihin.

Lähes pähkähullujen tarinoiden kuuleminen ja kokeminen saivat minut kiinnostumaan niistä syvemmin. Pohdin, miten vastaavia kokemuksia voisi tuoda näkyviksi ja edistää monipuolista keskustelua palveluiden kummallisuuksista.

 Kohtaaminen laboratoriossa johti opinnäytetyöhön

Syksyllä 2023 sattumanvarainen kohtaaminen sairaanhoitajan vastaanotolla muutti pohdintani toiminnaksi. Kun ammattilainen kertoi työntekijänä kokemiaan erikoisuuksia, aloin ymmärtää meille kaikille tuttua terveydenhuollon problematiikkaa laajemmin. Yksittäinen arkinen ja tavallinen laboratoriokäynti kiteytti ajatukseni ja suuntasi opinnäytetyöni aiheeksi arjen absurdit kokemukset terveydenhuollossa. Sairaan hyvä hoito sai alkunsa.

Halusin kokeilla, miten tällainen videoprojekti onnistuisi itsenäisesti. Päätös syntyi osittain käytännön syistä, mutta taustalla oli lisäksi halu testata omaa osaamistani kokonaisvaltaisesti – käsikirjoittamisesta kuvaamiseen ja editointiin.

Opinnäytetyöni perustuu arjen kokemusten keräämiseen, niiden analysointiin ja dramaturgiseen muotoiluun, yhdistämällä dokumenttiteatterin periaatteet audiovisuaaliseen esitykseen. Videomuoto mahdollisti tilanteiden absurdiuden visuaalisen ja narratiivisen korostamisen. Menetelmällisesti työssä sovellettiin kokemusperäistä aineistonkeruuta, draaman analyysia ja luovaa esittämistä. Dokumentaarisen draaman vaikutus näkyy työssäni erityisesti siinä, että teokset poikkeavat tempoltaan ja pituudeltaan tämän päivän sosiaalisen median yleensä nopeatempoisista esityksistä.

Työ osoittautui vaativammaksi kuin olin odottanut. Prosessi oli kuitenkin opettavainen ja ohjasi minut perehtymään myös teknisiin yksityiskohtiin. Niissä syntyi runsaasti kommelluksia – ja juuri arkista komiikkaa.

Projektista olisi tullut erilainen ilman tärkeimpiä tukijoitani. Työtäni ohjaavan opettajan Jukka Kittilän kanssa käydyt keskustelut, saamani palautteet ja kehitysideat rohkaisivat muuten varsin yksinäisessä puurtamisessa. Lisäksi teknisissä ratkaisuissa, kuten valaistuksessa, editoinnissa ja muissa käytännön pulmissa, sain korvaamatonta apua monipuoliselta ja taitavalta läheiseltäni, jonka panos oli työni kannalta äärimmäisen merkityksellinen.

Hyväksyin projektin ennen kaikkea tutkimusmatkana ja kokeiluna. Työ ei ollut vain päämäärä, vaan prosessi, joka opetti – ei pelkästään aiheesta, vaan myös itsestäni ja omasta tavastani työskennellä.

Näkökulmia, keskustelua ja kokemusten jakamista

 Sairaan hyvä hoito -sarjan videot ovat valmiit. Odotan mielenkiinnolla, millaisia ajatuksia ne herättävät. Toivon, että ne voivat synnyttää katsojissa oivalluksia ja empatiaa kaikkia vastaavanlaisten tilanteiden osapuolia kohtaan. Sarja on suunnattu laajalle yleisölle, mutta erityisesti niille, jotka ovat kiinnostuneita yhteiskunnallisista kysymyksistä.

Yhdessä videossa lääkäri ehdottaa lääkitystä yllättäen asiakkaan puolisolle asiakkaan sijasta. Mitä tällaisen hoitoehdotuksen taustalla oikeastaan on? Miksi terveydenhuollossa syntyy vastaavia absurdeja kokemuksia?

Tarinat absurdista arjesta ovat ikkunoita siihen, miten yhteiskuntamme toimii epäjohdonmukaisesti ja miten sitä tulisi parantaa. Terveydenhuollon absurdit tilanteet koskettavat tavalla tai toisella jokaista joko omien tai läheisten kokemusten kautta.

Toivon, että Sairaan hyvä hoito tarjoaa kiinnostavia näkökulmia, herättää keskustelua ja rohkaisee ihmisiä jakamaan omia kokemuksiaan. Näin hiljaiset tarinat voivat muuttua osaksi laajempaa yhteistä ymmärrystä, jolloin voi toivottavasti seurata aiempaa parempaa palvelukulttuuria.

 Laajennuksia muille elämänalueille ja yhteistyötä

Tulevaisuudessa haluaisin laajentaa aineistoa arjen kummallisuuksista myös muilta elämänalueilta ja kehittää teoksiani aiempaa monipuolisemmiksi ja laadukkaammiksi. Yhteistyö tuotantoyhtiöiden ja rahoittajien kanssa mahdollistaisi ammattimaiset tuotannot. Ihannetapauksissa teokset tavoittaisivat laajemman yleisön ja parantaisivat palveluiden järkeistämistä ja sujuvoittamista.

Vaikka projektini on vaatimaton osa yhteiskunnallista keskustelua, koen sen merkitykselliseksi. Haluan työlläni tehdä maailmasta edes hieman helppotajuisemman ja ymmärrettävämmän sekä tarjota empatiaa ja ymmärrystä koettuun. Se olisi jo hyvä saavutus. Toivon kokeiluni kasvavan ääneksi niille, jotka haluavat pilke silmäkulmassa pohtia ja osallistua yhteiskuntamme kehittämiseen.

Sairaan hyvä hoito -videosarja.

Kuva on tuotettu tekoälyllä. Siinä on suuripäinen nukkamainen sairaanhoitajahahmo kädet ristissä edessä, perinteinen hilkka päässään ja stetoskooppi kaulassaan.

Kuva: AI,Pixabay.

 

 

 

What did you think about this article?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *