Energiamurros-podcast Host: Martti Komulainen Asiantuntija: Samuli Ranta Energiantuotanto on muutoksessa, murroksessa. Murroksen ajurina toimivat ilmastonmuutos ja fossiilisten energiavarojen hupeneminen. Energiamurros…
Tekijät | Authors
Mitä vastuullisuus tarkoittaa Turun ammattikorkeakoulussa?
Vastuullisuus tarkoittaa toiminnassamme muun muassa kymmeniä hankkeita, joissa tehdään ilmastonmuutosta hillitsevää käytännön tason työtä, sekä kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumusta ja Reilun kaupan korkeakoulu -raportointia.
Turun kaupunginvaltuusto hyväksyi kesällä 2018 ilmastosuunnitelman, jonka mukaan Turku on vuonna 2029 hiilineutraali. Sen jälkeen Turku siis viilentää ilmakehää. Valtuuston päätös edellyttää tehokkaita toimia myös kaikilta kaupungin omistamilta yhtiöiltä. Turun ammattikorkeakoulu tulee olemaan merkittävä käytännön toimija tavoitteen saavuttamiseksi.
Hiilineutraali Turun ammattikorkeakoulu 2029
Ilmasto-ohjelmamme on valmisteluvaiheessa, ja se tulee ammattikorkeakoulun hallituksen käsittelyyn vuoden 2019 aikana. Merkittävin rooli ilmastotyössä tulee olemaan tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotyön suuntaaminen hankkeisiin, jotka vahvasti toteuttavat ilmastotyön tavoitteita. TEPPO-salkunhallintajärjestelmän kautta on jo nyt helposti luokiteltavissa kaikki hankkeemme, jotka osaltaan toteuttavat ilmastotyötämme käytännön tasolla.
Huhtikuussa 2019 tätä työtä tehdään jo 40 toiminnassa olevassa hankkeessamme, ja hankkeiden määrä tulee voimakkaasti lisääntymään lähiaikoina. Valmistelussa on tällä hetkellä 26 uutta hankeideaa. Vuoden 2019 ilmastosalkun volyymi on jo yli 2,5 miljoonaa euroa.
Hiilineutraalius tullaan toteuttamaan
- uusimalla energiajärjestelmää
- vähähiilisellä kestävällä liikkumisella
- edistämällä kestävää kaupunkirakennetta
- vahvistamalla hiilinieluja sekä
- edistämällä kansalaisten, yritysten ja yhteisöjen ilmastotyötä.
Kaikille opiskelijoille tietoa ilmastoasioista
Koulutuksen kehittäminen tulee olemaan toinen merkittävä roolimme ilmastonmuutoksen vastaisessa työssämme. Tavoitteena tuleekin olemaan, että aivan kaikki opiskelijamme tulevat saamaan vähintäänkin perustiedot ilmastoasioista ja useimmat tukevan paketin myös omaan opiskelualaansa liittyen.
Oma toimintamme tulee myös muuttumaan kaikin osin ilmasto ohjelman tavoitteiden mukaiseksi. Edessä onkin suuria muutoksia arkisiin toimintatapoihimme. Meidän ei tarvitse tietenkään odotella vuoteen 2029 saakka, vaan voimme aloittaa oman ilmastotyömme aivan heti. Toiminnanohjausjärjestelmässämme on jo otettu käyttöön ilmastomittarit.
#FairTUAS – Kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumus
Tammikuussa 2018 allekirjoitimme #Sitoumus 2050:n. Kestävän kehityksen yhteiskuntasitoumus on yhteinen pitkän aikavälin tahtotila tulevaisuuden Suomesta. Sitoumuksen takana on kestävän kehityksen toimikunta.
Meille myönnettiin Reilun kaupan korkeakoulu -arvonimi jo vuonna 2013. Raportoimme arvonimen säilyttämiseksi vuosittain reilua kauppaa edistävästä toiminnasta, johon kuuluvat esimerkiksi reilut kahvihetket ja reilun kaupan viikot.
Myös opiskelijakunta TUO on sitoutunut toiminnassaan edistämään reilua kauppaa muun muassa tarjoamalla järjestämissään tilaisuuksissa reilun kaupan kahvia ja teetä.
Kuvat: Martti Komulainen
Artikkeli on osa vuoden 2018 vuosikertomusta, joka julkaistaan Talk-artikkelien sarjana huhtikuun 2019 aikana.
Vuoden 2018 vuosikertomus-artikkeleista tähän mennessä ilmestynyt: