Siirry sisältöön Siiry hakuun

Talk Journal

Tekijät | Authors

Monta rautaa tulessa

26.03.2021

Sanna Vauranojan aika ei käy pitkäksi, sillä sen lisäksi että hän pyörittää omaa yritystään, hän toimii myös Turun ammattikorkeakoulun myyntikoulutuksen vastaavana. Innostus kaikkea tekemistä kohtaan johtaa onnistumisiin. Onnistumiset taas ruokkivat jaksamista. Montaa rautaa tulessa voi jollekin olla se paras juttu. 

Opetustyö ja opetuksen suunnittelu saa Sanna Vauranojan innostumaan päivittäin. Yrittäjyydessä hänen mielestään on mielekkäintä tekemisen rajaton vapaus. Myyntityöhön Vauranoja taas hurahti aikanaan hiukan pakonkin sanelemana, mutta puhuu nykyisin eturintamassa myynnin arvostuksen lisäämisestä.

Yrittäjyydessä Sanna Vauranojaa kiehtoo rajaton tekemisen vapaus ja mahdollisuus toteuttaa itseään.

Sanna Vauranoja ei ole opetustehtävissä ensimmäistä kertaa. Opetuskokemusta on karttunut jo aiemmin muun muassa Tampereen teknillisestä yliopistosta. Opettamiseen hänellä on sisäinen palo, ja samanlaista paloa hän tuntee myös myyntityötä ja yrittäjyysasioita kohtaan.

Nämä kaikki kolme rakasta asiaa yhdistyivät kerralla, kun työt Turun AMK:ssa alkoivat syksyllä 2019.

Myyntikoulutus

Myyntikoulutus sopii nuorelle, joka on kiinnostunut viestinnästä, psykologiasta, bisneksestä ja joka haluaa tehdä töitä ihmisten kanssa.

Äitiyslomalta yrittäjäksi

Nojatuolimatkoja. Tuolijoogaa ja tuolitanssia. Muistinvirkistysmateriaalia. Runohetkiä, taidenäyttelyitä Auran gallerian kanssa. Laulutuokioita. Tätä kaikkea on tarjolla Ilopiste.fi-verkkopalvelun asiakkaille.

Opiskeluajoista alkaen Sanna Vauranojalla on ollut voimakas halu tavoitella yrittäjyyttä. Hän on halunnut olla yrittäjä. Ideoita oli matkan varrella paljonkin, mutta vuonna 2013 lamppu syttyi:

− Olin palaamassa äitiyslomalta töihin ja ajattelin, että nyt on se hetki, jos tätä meinaa tosissaan ajatella.

Jo vuosien ajan oli Vauranoja kahden ystävänsä kanssa pohtinut erilaisia ratkaisuja ikääntyvän Suomen ja suomalaisten toimintakykyyn ylläpitämiseksi. Alusta alkaen ajatus oli myös, että jotta mahdollinen palvelu voisi saavuttaa ihmisiä, pitää sen olla digitaalinen. Siitä syntyi Ilopisteen verkkopalvelu.

Nyt takana on viisi vuotta yrittäjänä. Perheyrityksessä toimii myös aviomies, joka Vauranojan tapaan on päivätöissä muualla. Yrittäjyydessä kiehtoo rajaton tekemisen vapaus ja mahdollisuus toteuttaa itseään.  Päätökset, ja myös seuraukset, ovat yrittäjän itsensä.

− Ja omasta yrittäjyydestä riittää ammennettavaa myös opiskelijoille, Vauranoja toteaa.

Yrittäjän pitää rakastaa myyntityötä

Takana on työntäyteinen vuosi. Pidettynä on runsaasti erilaisia myyntityöhön liittyviä kursseja sadoille opiskelijoille.

− Oma polkuni myynnin pariin on sellainen aika perinteinen, että ”mä en ikinä rupea myyjäksi”, Vauranoja kertoo.

Vuonna 2006 Sanna Vauranoja ajautui silloista työpaikkaansa koskevien muutosten vuoksi hiukan pakotettuna myynnin suuntaan.

− En voi kieltää, mutta se kauhistutti aluksi. Mietin jo työpaikan vaihtoakin. Onneksi en kuitenkaan lähtenyt hakemaan toista työtä. Myyntityöhön ajautuminen aiheutti kyllä alkuun kipuilua, mutta sitten se alkoikin kummallisella tavalla innostaa.

Yrittäjäksi ei kannata ryhtyä lainkaan, ellei pidä myynnistä. Yrittäjyys, jos mikä, on hyvin pitkälti myyntityötä.

Kipuilun jälkeen Vauranoja huomasi, että myyntiä tekevän tulee todella tietää äärettömän monesta asiasta. Lisäksi hyvän myyjän pitää aina olla kiinnostunut ihmisistä ja vuorovaikutuksesta heidän kanssaan.

− Aloin pikku hiljaa ymmärtää, mikä myynnissä on kiehtovaa ja mikä on sen juju.

Vauranojan mukaan yrittäjäksi ei kannata ryhtyä lainkaan, ellei pidä myynnistä. Yrittäjyys, jos mikä, on hyvin pitkälti myyntityötä. Ja kuulemma ihan jokainen ihminen tarvitsee myyntitaitoja jopa päivittäin.

Tavoitteena myynnin arvostuksen nostaminen

Vuoden 2020 alusta alkaen Sanna Vauranoja on opetustehtävien lisäksi toiminut Turun ammattikorkeakoulussa myynnin koulutusvastaavana. Koulutusvastaavana oleminen tarkoittaa mm. ammattikorkeakoulun myyntikoulutuksen suunnittelua. Tehtävä edellyttää kokonaisuuksien hallintaa ja tulevaisuuden hahmottamista jopa 5–10 vuoden päähän. Tässä tehtävässään Sanna Vauranoja haluaa ennen kaikkea olla mukana parantamassa myynnin arvostusta:

− Suomessa kun myyntityöhön suhtaudutaan edelleen hivenen eri tavalla kuin vaikkapa Yhdysvalloissa, joissa myyjäksi edetään vasta usein aika pitkänkin työuran jälkeen.

Monen vuoden yksinyrittämisen jälkeen ympärillä oleva työyhteisö tuntuu myös hienolta asialta. Juuri käynnistynyt myynnin neuvottelukuntatoiminta on myös innostavaa, sillä näin ajatuksia myynnin koulutuksen kehittämiseen on mahdollista saada sujuvasti, keskustellen alueen toimijoiden kanssa.

Mutta myyntityö, se taitaa olla Sanna Vauranojan lempilapsi:

− Nuorille haluaisin heittää ajatuksen siitä, että jos olet innostunut viestinnästä, psykologiasta, bisneksestä ja haluat tehdä töitä ihmisten kanssa, niin harkitse myyntityön koulutusta.

 

Mitä pidit artikkelista?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *