Kulttuurialan ylempään ammattikorkeakoulututkintoon johtavissa koulutuksissa Turun ammattikorkeakoulussa on hyödynnetty omaelämäkerrallista työskentelyä ja digitaalista tarinankerrontaa usean vuoden ajan. Tämä ammatillinen elämäkertaprosessi…
Tekijät | Authors

Opinnäytetöissä henkilökohtaisesti tarpeellinen johtaa alan ajankohtaisten kysymysten äärelle
Opinnäytetyöt kytkeytyvät kulttuurialan ylempään ammattikorkeakoulututkintoon johtavissa opinnoissa henkilökohtaiseen kulttuuri- ja taidealan praktiikkaan sekä samalla kysymyksiin, jotka mietityttävät alalla laajemminkin. Kevään 2025 opinnäytetyöseminaarissa esillä olevissa töissä on kehitetty taidepedagogiikkaa, ja niissä tarkastellaan mm. taide- ja kulttuurialan kontekstien ajankohtaisia teemoja: kansainvälistymistä, rahoitusta ja materiaalien käyttöä ilmastokriisin ajassa sekä tarinankerrontaa palvelumuotoilussa.
Kulttuurialan ylempään ammattikorkeakoulututkintoon (YAMK) johtavien Master School -opintojen opinnäytetöissä kehitetään omaa taide- ja kulttuurialan osaamista, omaa praktiikkaa. Opinnäytetyön osuus opinnoista on huomattava, 30 opintopistettä 60 op:n tutkinnosta. Muutkin koulutukseen sisältyvät opinnot kannattaa ja on mahdollista linkittää juuri omaan henkilökohtaiseen näkökulmaan. Näin ne palvelevat sekä omaa kehittymistä että opinnäytetyön tekemistä, joka alkaa heti opintojen käynnistyttyä.
Opinnäytetyöprosessin käynnistyminen heti opintojen alussa on välttämätöntä siitä syystä, että koulutus on varsin tiivis, vain puolentoista vuoden mittainen. YAMK-koulutuksessa on mahdollista opiskella työn ohella, sillä kysymys on monimuoto-opinnoista. Kontaktijaksoja on kerran kuukaudessa. Kontaktiopetuksen välissä työskennellään yksin ja pienryhmissä opintojaksoihin sisältyvien tehtävien parissa. Kokopäivätoimisesti opiskellen kulttuurialan YAMK-tutkinto on mahdollista suorittaa vuodessa.
YAMK-opinnäytetyössä edellytetään tutkimuksellista otetta, joka sisältää perusteellisen olemassa olevan tiedon hankinnan ja analyysin. Tutkimuksellinen ote tarkoittaa myös sitä, että opinnäytetyössä hyödynnetään oman aiheen ja tehtävän kannalta tarkoituksenmukaisia menetelmiä hyvän tieteellisen käytännön periaatteita noudattaen. Opinnäytetyö sisältää työskentelyn dokumentoinnin ja raportoinnin sekä reflektoinnin.

Kuva: Gerd Altmann, Pixabay.
Opinnäytetyö sisältää toiminnan käytännönlähteistä kehittämistä
Opinnäytetyö kytketään käytäntöön niin, että se sisältää toiminnan ja toiminnassa kehittämistä, esimerkiksi taiteellista työskentelyä. Paras aihe on sellainen, joka aidosti kiinnostaa tekijää ja jonka tutkimiselle ja/tai kehittämiselle hänellä ja mahdollisesti myös hänen työyhteisössään tai toimeksiantajallaan on tarve. Se motivoi ja edistää toimijuutta, syvällisen, sovellettavissa olevan tiedon ja osaamisen tuottamista.
Opinnäytetyö on mahdollista toteuttaa omalla työpaikalla tai taiteellisessa työskentelyssä, Turun ammattikorkeakoulun tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiohankkeissa, luontevissa työelämäyhteyksissä tai muuten ohjaajan kanssa sovittavalla tavalla. Opinnäytetyön perustuu toimeksiantoon, mikäli se on mahdollista. Näin opinnäytetyöhön muodostuu autenttinen tutkimus- ja/tai kehittämistehtävä.
Kulttuurialan YAMK-koulutuksissa opinnäytetyö on jaettu kahteen opintojaksoon:
- Kehittämistyön menetelmät ja suunnittelu -opintojaksoon (5 op), jossa perehdytään kehittämistoiminnassa ja siitä raportoimisessa tarvittavaan menetelmäosaamiseen ja valmistellaan kehittämishanketta (1. lukukausi)
- Kehittämishankkeen toteuttamiseen ja raportointiin (25 op), joka sisältää opinnäytetyön tekemiseen ja valmiiksi saattamisen (2. ja 3. lukukausi).
Osa opinnäytetyöhön kytkeytyvästä opetuksesta ja ohjauksesta on koulutusten yhteisiä, osa koulutuskohtaisia. Opinnäytetyöhön on saatavilla tukea niin ryhmä- kuin yksilöohjaustakin.
Fokuksessa taide, tarinankerronta ja pedagogiikka – kulttuurialan opinnäytetyöseminaari (YAMK) 14.4.2025
Keväällä 2025 valmistuvia kulttuurialan YAMK-opinnäytetöitä esitellään seminaarissa 14.4.2025 klo 10–15.30. Tilaisuus on kaikille avoin, ja se toteutuu Zoomissa. Tervetuloa kuulemaan tuoreesta taide- ja kulttuurialan kehittämistyöstä alan toimijoiden näkökulmista!
Opinnäytetyöseminaarissa 14.4.2025 esitellään musiikkipedagogiikan ja taiteen uudet kontekstit -koulutuksissa tehtyjä opinnäytetöitä. Taidepedagogiikka on yksi useita esiteltäviä opinnäytetöitä yhdistävä teema.
Marika Järvi esittelee seminaarissa musiikkipedagogisen opinnäytetyönsä Puhallinkaruselli – kerhotoimintaa koulupäivän yhteydessä. Mira Soldan puolestaan avaa näyttelytoiminnan vaikutuksia korkeakouluympäristössä. Paula Kannisto on kehittänyt lukemaan innostamisen menetelmiä teatterin keinoin ja esittelee toteutuksiaan opinnäytetyössään. Anu Tuomi-Nikula on toteuttanut lasten tunnetaitoja tukevan Tunnetaidot Jyrkin ja Neposen tunneloikkia -tv-sarjan ja tarkastelee opinnäytetyössään pedagogisia tavoitteita sisältänyttä taiteellista työskentelyään siinä.
Toinen kevään 2025 opinnäytetöitä yhdistävä teema on taiteellisen työskentelyn konteksteihin liittyvien teemojen tarkastelu, joihin sisältyy mm. taloudellinen näkökulma. Anna-Kaisa Kukkonen-Madi on tutkinut opinnäytetyössään suomalaisen lasitaiteen kansainvälistymistä ja sen saamaa taloudellista tukea lasitaiteen kultakauden jälkeen eli 1970-luvulta nykypäivään. Kansainvälistymisen ja taloudellisen aspektin lisäksi ilmastokriisi ja materiaalin kulutukseen liittyvä eettinen pohdinta kehystävät taiteen tekemistä. Roskataiteilijaksi itseään kutsuva Milla Neuvonen tarkastelee opinnäytetyössään Upcycling-käsitettä kuvataiteen kontekstissa nimenomaan Roskapressa-teoksen yhteydessä. Leena Kangas puolestaan kysyy opinnäytetyössään: ”Voinko ottaa vielä toisen paperin?” avatessaan kuvataitelijan valintoja ekokriisin ajassa. Ilona Arosalo on soveltanut opinnäytetyössään tarinankerrontaa yhdistyksen palvelumuotoiluun.
Kehittämiskohteena henkilökohtainen kulttuuri- ja taidealan praktiikka
Kevään 2025 seminaarin opinnäytetöiden lisäksi oman yksilöllisen kulttuuri- ja taidealan praktiikan kehittäminen on ollut keskeistä niin musiikkipedagogiikan kuin taiteen uudet kontekstit -koulutuksessa aiemminkin. Alla on muutamia esimerkkejä hiljakkoin valmistuneista kulttuurialan opinnäytetöistä, joita esitellään Talk-artikkeleissa. Artikkelit sisältävät linkit Theseuksessa julkaistuihin opinnäytetöihin.
Sonja Honkanen: Miten johtaa luovia tiimejä niin, että luovuus ja motivaatio säilyvät? (2024)
Mari Kasurinen: Maskotti näyttelyviestinnän elementtinä (2024)
Hanna-Riikka Suhonen: Psykologinen turvallisuus katseen alla – Miten näyttelijäntaiteen pedagogi luo ruumiillista vaikuttumista ilmentävässä taidemuodossa opiskelijalle turvallisen työskentelyilmapiirin? (2024)
Saaramaija Żórawski: Ääneen laulettu -työpajat – osallisuutta ja yhteisöllisyyttä rakentamassa (2024)
Marja-Riitta Vuorela: Visuaalinen kertomus – draaman kaari tarinallisessa muotokuvassa (2024)
Heidi Laukka: Kuvakorttien avulla kohti rohkeampaa ja leikkisämpää elämää (2024)
Jenny Jumppanen: Pääroolissa asuinalue – teatteritaide osana alueellista kehitystyötä (2024)
Vilja Joensuu: Henkilökohtaisesta poliittiseen – vallan ja tekijyyden kysymyksiä yhteisötaiteessa ja autoetnografiassa (2023)
Lisätietoja Turun ammattikorkeakouluna kulttuurialan ylempään ammattikorkeakoulututkintoon johtavasta koulutuksesta on saatavilla Opinto-oppaasta ja Turun ammattikorkeakoulun nettisivulla kevään 2025 yhteishaussa olevista koulutuksista.
Erinomaisia ideoita YAMK/Master-tason opinnäytetöiden kehittämiseen. Kiitos!
Kiitokset kommentoinnista! Opinnäytetöiden ohjaaminen on opettavaista monella tavalla, myös mieleistä minulle.