Siirry sisältöön Siiry hakuun

Kirjoittajat

Pitkäjänteistä kehitystyötä, tuloksekkaita kohtaamisia, uusia avauksia – tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimintamme vuonna 2020

23.04.2021

Euroopan Unionin kahdeksas tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimintaa (TKI) tukeva puiteohjelmakausi tuli päätökseensä viime vuonna. Seitsenvuotinen ohjelmakausi poiki Turun AMK:lle hankerahoitusta merkittävästi. Vaikka rahoituskauden vaihtuminen aiheuttaakin projektitoimintaan aina luonnollisen suvantovaiheen ja pientä epävarmuutta tulevasta, mennyt vuosi tarjoaa meille ponnahduslaudan menestykselle uuden edessä.

Pitkäaikaiset yrityskumppanuudet ovat yksi TKI-toiminnan kulmakivistä. Vuoden 2020 aikana solmimme monia uusia kumppanuuksia, ja vakiintuneet yhteistyösuhteet syventyivät muun muassa Valmet Automotiven kanssa. Yhteistyö Meyer Turun kanssa systematisoitui, mikä tuottaa jatkossa lisää yhteisiä kehitysohjelmia ja projekteja.

Kulttuurialan toimijoiden yhteistyö tiivistyi Kulttuurikampuksen käynnistymisellä

Kulttuurikampuksen strateginen kumppanuusyhteisö parantaa luovan talouden elinvoimaisuutta ja edistää kaupunkikehittämistä. 

Toimiva infrastruktuuri on tärkeä TKI-toiminnan mahdollistaja. Toteutimme viime vuonna mittavia investointeja tutkimusinfrastruktuuriin ja avasimme uusia laboratorioita eri kampuksille. Ajanmukaiset tilat ja laitteet tuottavat monipuolisempaa yhteistyötä. Tilat parantavat myös opiskelijoiden mahdollisuuksia osallistua hankkeisiin yhä käytännönläheisemmin.   

Uusissa laboratorioissa työskennellään muun muassa moottoreiden, lämpö- ja virtaustekniikan sekä hitsauksen parissa. Yhteistyötä yritysten kanssa teemme esimerkiksi  akustiikkaan ja erilaisiin valmistustekniikoihin liittyen.

Kansainvälisillä kentillä Fraunhofer-yhteistyö nytkähti tärkeän askeleen eteenpäin. Tämä maailman suurin soveltavan teollisuustutkimuksen organisaatio perustaa Turkuun merenkulun teollisuusyksikön. Yhdessä Fraunhoferin ja Yrkeshögskolan Novian kanssa on jo aloitettu autonomisten järjestelmien testaamisen hanke Applied Research Platform for Autonomous Sys-tems (ARPA), jossa hyödynnetään tekoälyä. 

Osallistuimme projektien kautta koronan tuomien yhteiskunnallisten haasteiden ratkomiseen. Virus OnBoard -hanke kehittää ratkaisuja matkustaja-alusten ilmastointiin ja pintamateriaaleihin

Tämän poikkitieteellisen hankkeen tavoitteena on altistuneiden seurannan tehostaminen ja tehostetun hoidon yksikön luominen laivaan. 

Pandemia levitti digitalisaation vaikutuksia tehokkaasti pk-sektorille ja nopeutti digiloikkaa hanketoiminnassakin. Korona näkyi muun muassa verkko-opintojen tarjonnan lisääntymisenä. Käytettiinpä verkkoympäristöä myös kansainvälisessä myyntikilpailussa, joka toteutettiin virtuaalisesti ja antoi siten opiskelijoille mahdollisuuden harjoitella tulevaisuuden myyntityötä uudella tavalla.

Co-creation of Service Innovation in Europe (CoSIE) -hankkeen yhteiskehittämistilaisuudessa ideoitu Kohtaamiskoulutus voitti Itsenäisyyden juhlavuoden lastensäätiön haastekilpailun, jossa etsittiin malleja lasten ja nuorten äänen kuuluviin nostamiseksi päätöksenteossa. Turun Kaupunkilähetys ry:n kanssa toteutettu koulutus on suunnattu sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille. Kouluttajina toimivat nuoret itse.

Kaikki Suomen ammattikorkeakoulut ovat sitoutuneet kestävään kehitykseen. Suunnittelemme, toteutamme ja arvioimme tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnan sisällöt vastuullisesti sekä ekologisesta, sosiaalisesta, kulttuurisesta että taloudellisesta näkökulmasta.  

Tätä sitoutumista tullaan syventämään myös tulevalla rahoituskaudella muun muassa yhteiskunnallisen vaikuttavuuden ja avoimen tieteen korostuessa eri rahoitusohjelmissa kansallisesti ja kansainvälisesti.

TKI-toiminnan ulkoinen rahoitus nousi uuteen ennätykseen.

Tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimintamme avainluvut vuonna 2020

  • TKI-toiminnan ulkoinen rahoitus nousi uuteen ennätykseen, 11 miljoonaan euroon eli 16 prosenttiin kokonaistuloista.
  • TKI-toiminnan ulkoisen rahan määrällä mitattuna olemme yksi menestyneimmistä ammattikorkeakouluista Suomessa.
  • Asiantuntijamme kirjoittivat yhteensä 788 julkaisua.
  • 54 uutta TKI-hanketta käynnistyi.
  • Toteutuksessa vuoden aikana oli kaikkiaan 198 hanketta. Niistä 45 prosentissa toimimme hankkeen koordinaattorina.
  • Hankkeista kaikkiaan 39 prosenttia oli kansainvälisiä.

 

Artikkeli on osa Turun ammattikorkeakoulun vuoden 2020 vuosikertomusta.

Lue myös nämä vuosikertomusartikkelit: 

Tietotekniset ratkaisut etätyön mahdollistajina pandemian keskellä

Kirjasto- ja tietopalvelut – melkein normaalia poikkeustilanteessa

Katso koko vuosikertomus

Mitä pidit artikkelista?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *