Yli neljäkymmentä tekijää koonnut feministinen yhteisö- ja tekstiilitaideprojekti Vilttimanifesti oli kannanotto seksuaalista häirintää ja hyväksikäyttöä vastaan suomalaisessa punk-alakulttuurissa. Pavlov Girls…
Tekijät | Authors
Kuvakorttien avulla kohti rohkeampaa ja leikkisämpää elämää
Erilaiset kuva- ja tekstikortit ovat jalkautuneet moniin koteihin ja työtiloihin. Ne toimivat itsetutkiskelun apuvälineenä tai ammattilaisten yhtenä työvälineenä. Itsetutkiskelu on tapa löytää tasapainoa kiireisessä elämässä, ja pysähtyminen itsensä äärelle opettaa itsestään lisää esimerkiksi seksuaalisuuden suhteen.
Keskustelun avaaminen tai sensitiivisistä asioista puhuminen voi olla haastavaa, varsinkin jos aiheen kokee araksi tai häpeälliseksi. Terapia- ja neuvontatyössä käytetään erilaisia apuvälineitä, joiden avulla asiakasta helpotetaan sanoittamaan ajatuksiaan tai tunteitaan. Kuva- tai tekstikortit ovat yksi oivallinen tapa siinä. Ne herättävät kysymyksiä ja auttavat paljastamaan uusia näkökulmia.
Seksuaalisuuteen liittyvät maalatut kuvakortit ilman tekstiä toimivat ajatusten herättäjinä. Niiden avulla seksuaalisiin aiheisiin päästään nopeastikin ammattilaisen kanssa.
Opinnäytetyönäni toteutin kuvakortteja seksuaalisuudesta puhumisen avuksi. Taiteellisen työskentelyni taustatutkimuksessa perehdyin seksuaalisuuteen ja kuvan tulkintaan kirjallisuuden kautta. Toteutin myös asiantuntijahaastatteluita, joissa selvitin, millaisia tunteita ja tematiikkoja tarvitaan seksuaalisuutta käsitteleviin kortteihin.
Aihe on valtavan laaja ja monimuotoinen, mutta niin on onneksi ihmismielikin. Puheeksi ottamisen korteissa ei tarvitse jokaista kiihottumisen tapaa tuoda esille, vaan riittää että kortit herättävät ajatuksia ja saavat siten avattaua keskustelun.
Seksuaalisuus on henkilökohtainen supervoima
Asiantuntijahaastatteluissa nousi esille monia tärkeitä aiheita tarkasteltavaksi kuvakorttien avulla. Tärkeimmiksi aiheiksi nousivat häpeän tunne, moninaisuus ja monitulkinnaisuus. Ne tulivat esiin jokaisessa haastattelussa tavalla tai toisella. Häpeään voi liittyä kehohäpeää, ahdistuneisuutta tai salaisuuksia. Häpeä voi toki olla myös tavoiteltava asia, jota Domina-sessioissa haetaan.
Häpeiden lisäksi haastatteluissa toivottiin kuvakortteihin sellaisia vaikeita aiheita kuten epävarmuus, puhumattomuus ja orgasmivaikeudet. Myös moninaisuus tuli esiin. Moninaisuudella tarkoitetaan esimerkiksi kehojen ja sukupuolien monimuotoisuutta. Näiden lisäksi kortteihin toivottiin kuvitettavaksi jollain tapaa BDMS-puolen asioita, kuten fetissejä tai turvallista väkivaltaa. Myös itsetyydytys nousi haastatteluissa esiin. Se koetaan haastavaksi aiheeksi kumppanin kanssa. Saatetaan kokea, että itsetyydytys ei kuuluisi parisuhteeseen tai se olisi jollain tapaa pois kumppanilta. Vaikka sitä se ei ole.
Seksuaalisuus on kokonaisvaltaista hyvinvointia, se on myös yksilön oma henkilökohtainen voimavara. Oman seksuaalisuuden ymmärtäminen on osa henkilökohtaista hyvinvointia. Ei ole väliä onko parisuhteessa vai ei, monella seksuaalisuus ja seksi kuuluvat arkeen. Seksuaalisuutta voi toteuttaa monella tavalla, yksi niistä on seksi. Seksin tavoitteena on hyvä olo, nautinto ja kiihottuminen.
Jotta seksistä kumppanin kanssa tulee mahdollisimman nautittavaa, toisen ajatuksia on hyvä kuulla. Seksipuhe on avoimuutta lisäävää ja siten yhteyden kasvattamista. Jokainen meistä kiihottuu eri lailla ja mahdollisesti eri asioista. Myös halujen eriparisuudesta ja hankalista tunteista on tärkeää keskustella turvallisen kumppanin kanssa. Seksuaalisuuteen liittyvät kuvakortit toimivat vuosienkin jälkeen, koska ne eivät vanhene.
Seksuaalisuus on kuitenkin muuttuvaa ja monimuotoista, joten toiveet ja tarpeetkin muuttavat muotoansa. Joten tilannekatsaus itseensä ja kumppani(e)n kanssa on erittäin suotavaa säännöllisesti tehtynä. Tapoja on monia, ja oli tapa mikä tahansa, itsestään lisää oppiminen tai ajatuksien päivittäminen on oiva tapa käsitellä tunteita ja ajatuksia.
Laukka, Heidi 2023. Seksuaalisten tunteiden visualisointi – Kuvakorttipakka seksuaalisuudesta puhumisen avuksi. Opinnäytetyö (YAMK). Turun ammattikorkeakoulun Taideakatemia.