Siirry sisältöön Siiry hakuun

Kirjoittajat

Sadutusmenetelmä holistisen hyvinvoinnin tukena gynekologisessa potilasjärjestössä

28.04.2021

Kun sadutusmenetelmä kohtasi oikeita kokemuksia ja sensitiivisyys törmäsi suoraan puheeseen, syntyi artivistinen projekti: Tositarinoita pillusta. Teatteri-ilmaisun ohjaaja Elina Salmi rakensi osallisuuden toimintakulttuuriin perustuvan kulttuurihyvinvointipalvelun gynekologiseen potilasjärjestöön ja tutki, mistä rakennuspalikoista kokonaisvaltainen hyvinvointimme koostuu.

HÄPY – Tositarinoita pillusta -sadutusprosessi on Salmen tutkimuksellinen kehittämishanke Turun ammattikorkeakoulun kulttuurialan ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon opinnäytetyönä kulttuurihyvinvoinnin koulutuksessa. Koko hanke koostuu kahdesta vaiheesta: sadutusmenetelmää soveltavan kulttuurihyvinvointipalvelun muotoilemisesta ja saduttamalla kerättyjen kokemusten kokoamisesta artivistiseksi kirjaksi. Hankkeen ensimmäisen vaihe toteutettiin yhteistyössä gynekologisen potilasjärjestö Korento ry:n kanssa kesällä ja syksyllä 2020.

Ensimmäisessä vaiheessa kerättiin vapaaehtoisten osallistujien kokemuksia gynekologisiin vaivoihin liittyvistä ilmiöistä sadutusmenetelmällä. Sadutukseen osallistui 16 potilasjärjestön jäsentä, ja tarinoita hankkeessa kerättiin 29. Tarinoiden näkökulmia olivat esimerkiksi naiseus, kohtaamiset terveydenhuollossa, kipu, diagnoosiviive, seksuaalisuus, parisuhde ja lapsettomuus. Kokemusten taidemenetelmällistä käsittelyä jatkettiin pienryhmätapaamisissa ja kehittämistyöpajaviikonlopuissa osana kulttuurihyvinvointipalvelun muotoilua.

Yritin kysyä, onko tämä ihan normaalia, että menkat on näin kipeät, mutta lääkäreiden mielestä se oli, että se kuuluu asiaan. (Sadutus 14.7.2020.)

Hankkeen tarve perustuu gynekologisiin vaivoihin liittyviin häpeän, vähättelyn ja näkymättömyyden kokemuksiin ja vaikenemisen kulttuuriin, jota hanke osaltaan pyrkii murtamaan. Fyysisten oireiden lisäksi gynekologiset vaivat vaikuttavat elämänlaatuun sosiaalisella ja henkisellä tasolla. Puhumattomuuden kulttuuriin vaikuttamisen ohella hankkeessa tuettiin osallistujan kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin kokemusta. Mahdollisia hyvinvoinnin kokemuksia peilattiin kokonaisvaltaiseen ihmiskäsitykseen ja tarkasteltiin suhteessa tutkimuksiin taiteen hyvinvointivaikutuksista. Opinnäytetyöhön pääset perehtymään täältä.

 

Hyvinvointia saduttamalla: artivismin ja osallisuuden toimintakulttuurin rakennuspalikat

Sadutusmenetelmä on suomalainen sosiaalinen innovaatio. Menetelmän avoimen, kuuntelevan ja tasavertaistavan luonteen vuoksi se sopi oivallisesti Tositarinoita pillusta -hankkeen sensitiivisten kokemusten keräämisen menetelmäksi.

Keskiössä holistisen hyvinvoinnin tukemisessa olivat artivismin ja osallisuuden näkökulmat. Artivismi tarkoitti tässä hankkeessa epäoikeudenmukaiseksi koettuihin asenteisiin vaikuttamista sadutuksessa tuotetun narratiivisen tiedon avulla. Osallisuus kytkeytyi hankkeessa jakamisen ja yhdenvertaisuuden toimintakulttuuriin, jossa empaattinen kohtaaminen ja nähdyksi tuleminen olivat toiminnan keskiössä.

 

Mitä seuraavaksi?

Osallistujien palautteiden perusteella hyvinvointikokemuksia tuottivat hankkeessa esimerkiksi empaattinen vuorovaikutus, kokemus osallistumisesta johonkin merkitykselliseen ja kriittisen ajattelun virittäminen vuorovaikutuksessa muiden kanssa. Hankkeen myötä ilmeni tarve kulttuurihyvinvointipalvelun jatkokehittämiselle ja juurruttamiselle.

Salmi jatkaa sadutusmenetelmää hyödyntävän kulttuurihyvinvointipalvelun kehittämistyötä verkostoyhteistyössä eri toimintaympäristöihin. Sadutusmateriaali säilytetään artivistisen HÄPY – Tositarinoita pillusta -teoksen kirjoittamista varten. Teos valmistuu alustavan aikataulun mukaan vuoden 2021 aikana.

 

Lisätietoja: Elina Salmi

Salmi, Elina 2021. Häpy –Tositarinoita pillusta -sadutusprosessi gynekologisessa potilasjärjestössä. Opinnäytetyö (YAMK). Turku: Turun ammattikorkeakoulu.

 

Mitä pidit artikkelista?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *