Siirry sisältöön Siiry hakuun

Kirjoittajat

Kuvataiteilijana läsnä sosiaalisessa mediassa – ollako vai eikö olla?

24.08.2021

Sosiaalinen media on kuvataiteen saralla vielä kohtuullisen nuori taiteen esittämisen paikka.Taiteilijalle se tarjoaa paljon uudenlaisia mahdollisuuksia. Kun kuvataiteilijoina mietimme, sopiiko sosiaalinen media teostemmetai oman taiteellisen tekemisemme esityspaikaksi, on syytä miettläpi sekä sosiaalisen median vahvuudet että sen haasteet.

Sosiaalinen media tarjoaa monenlaiset puitteet luoda sisältöjä. Erityisesti sosiaalisen median kanavista Instagram soveltuu hyvin kuvataiteilijalle, sillä siellä kuvamateriaalin jakaminen on keskeisessä roolissa. Jotta sosiaalinen media palvelee kuvataiteilijaa, eikä toisinpäin, kannattaa omaan sisällöntuotantoon tehdä sopivasti harkittuja rajanvetoja tai toimintamalleja.

Kun halutaan tuoda omaa taiteilijuutta esiin esimerkiksi Instagramin kaltaisessa sovelluksessa, on hyvä tiedostaa, millainen sosiaalinen media ylipäätään on. Se paitsi tarjoaa paljon mahdollisuuksia myös saattaa vaikuttaa negatiivisesti käyttäjäänsä.

Kun miettii lävitse sovelluksen heikkoudet ja vahvuudet, voi tehdä arvion siitä, voiko sosiaalinen media tukea omaa taiteellista tekemistä tai häiritä sitä.

Sosiaalisen median vahvuudet

Suurimpia vahvuuksia sosiaalisessa mediassa on sen paikkariippumattomuus. Voimme vaivattomasti seurata toisia käyttäjiä ympäri maailman, ja vastaavasti julkaisemaamme sisältöä voidaan tarkastella ympäri maailman. Sosiaalisessa mediassa on siis mahdollista tavoittaa sellaisetkin ihmiset, jotka eivät fyysisesti pääsisi tarkastelemaan teoksia esimerkiksi taidegallerioihin.

Sosiaaliselle medialle ominaista on samanhenkisten ihmisten löytämisen helppous. Sen kautta on helppo verkostoitua toisiin taiteilijoihin ja tehdä esimerkiksi yhteistyötä. Vastaavasti taiteilijalla on mahdollisuus olla vuorovaikutuksessa teoksen yleisön kanssa.

Omien teosten julkaisu muodostuu eri sosiaalisen median kanavien kautta vaivattomaksi. Käytännössä jokaisella, joka pystyy käyttämään kyseisiä kanavia, on mahdollisuus saada omia teoksiaan esille, ja mikäli näkyvyyden eteen näkee vaivaa, voi tavoittaa hyvinkin laajan yleisön.

Sosiaalisen median haasteet

Sosiaalisessa mediassa on myös kääntöpuolensa. Vuorovaikutus yleisön kanssa ja välittömän palautteen saaminen tai sen saamattomuus voivat vaikuttaa taiteelliseen tekemiseen. Saatujen tykkäysten ja kommenttien määrät saattavat fokusoida tekemistä taiteilijalle vähemmän antoisaan suuntaan. Kun tietynlaiset julkaisut keräävät paremmin näkyvyyttä tai tykkäyksiä kuin toisenlaiset, se saattaa helposti antaa tekemiselle ulkopuolelta lähtöisin olevat raamit.

Mitä tahansa ei sosiaalisessa mediassa voi julkaista. Jokaisella kanavalla on omat säännöt koskien julkaistavaa sisältöä. Ne voivat rajoittaa sisältöä jonkin verran, taiteilijasta riippuen. Tämä koskettaa eritoten teoksia, joissa on väkivaltaa ja alastomuutta. Siisteosten sisällön puitteissa sosiaalinen media ei välttämättä palvele kaikenlaisten teosten esittämistä parhaalla mahdollisella tavalla.

Merkittävin haaste piilee kuitenkin sosiaalisen median kanavien elinkaaressa. On mahdoton ennustaa, miten pitkä elinkaaresta tulee. Tästä syystä kaikkea sosiaalisen median tekemistä ei kannata laskea yhden sovelluksen varaan. Lainsäädäntö tai esimerkiksi uusi kilpaileva sovellus saattavat muuttaa tilanteen hyvin nopeasti.

Haasteena on myös se, että pelkästään julkaisemalla sisältöä harvoin tavoittaa koko potentiaalia, mikä voisi olla tavoitettavissa. Mikäli on kiinnostunut saamaan teoksille enemmän näkyvyyttä, vaatii se myös jonkin verran manuaalista työtä. On siis hyvä ymmärtää käyttämänsä kanavan algoritmin toimintaa ainakin jossain määrin. Algoritmit saattavat myös muuttua. Niinpä ajantasalla pysyminen on sosiaalisessa mediassa varsin tärkeää.

Oma taiteilijuus esille sosiaalisessa mediassa

Sosiaalisen median käyttöön ei ole yhtä oikeaa tapaa. Kuitenkin sitä kannattaa jossain määrin suunnitella. Ainakin tehdäedesselviä rajanvetoja siitä, millaista sisältöä julkaisee. Kuvataiteilijalle sosiaalinen media voi olla kanava jakaa valmiita teoskuvia. Yhtä hyvin teos voi rakentua kokonaan sosiaalisen median varaan. Toisaalta taiteilija voi myös esimerkiksi verkostoitua muiden käyttäjien kanssa tai dokumentoida teosprosessia.

Tärkeintä kuitenkin on pitää mielessä, että sosiaalinen media on yksi monista työvälineistä ja taiteen esittämisen paikoista. Se voi tarjota uudenlaisia tasoja tekemiseen. Kunhan vain muistamme, että todellisuus ja sosiaalinen media ovat kaksi eri asiaa, jotka toki limittyvät toisiinsa. Me määrittelemme itse omat rajamme ja tapammekäyttää sosiaalista mediaa ja tästä ajatuksesta on syytä pitää kiinnni.

 

Lisätietoja

Laaksonen, Jenni 2020. Instagram kuvataiteen esittämisen paikkana. Opinnäytetyö (AMK). Turku: Turun ammattikorkeakoulu.

NYTT 2021. Valmistuvien kuvataiteilijoiden yhteisnäyttely 19.3.–25.4.2021. Jenni Laaksonen.

Mitä pidit artikkelista?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *