Siirry sisältöön Siiry hakuun

Kirjoittajat

Mikä on eläinten rooli sirkuksessa?

08.01.2019

Eläinten oikeuksista on keskusteltu enenevässä määrin ja samalla kyseenalaistettu eläinten totuttua asemaa ja käyttöä. Hiljakkoin Turun ammattikorkeakoulun Taideakatemiassa tehdyssä opinnäytetyössä tarkastellaan eläinten roolia sirkuksessa – jossa eläimiä on esitelty kautta aikain.   

Sirkuseläinten merkitys sirkuksen historiassa on ollut suuri. Perinteinen sirkus on aivan alussa koostunut hevosesityksistä, joiden ympärille pikkuhiljaa tulivat ihmisten esittämät sirkusnumerot ja muut eläinnumerot. Monenlaisia eläimiä sekä niiden taitoja on aikoinaan päästy ihastelemaan sirkuksissa eri tavalla kuin missään muualla. Lainsäädännöllä eläinten esittämistä ja pitoa on Suomessa ajansaatossa kuitenkin rajoitettu huomattavasti. Niinpä perinteisten sirkusten pääosassa ovat nykyään ihmisten esittämät numerot, joita on ohjelmassa aiempaa enemmän. Eläinnumerot ovat vain tasapainottamassa niitä ja pitämässä yllä perinteistä sirkuksen tunnelmaa. Eläinten merkitys sirkuksen ohjelmassa on samalla pienentynyt. Ei kuitenkaan pelkästään lakien kiristymisen takia, vaan myös yhteiskunnassa tapahtuneiden muutosten vuoksi.

 

Kulttuurisidonnainen suhde ja suhtautuminen

Parin sadan vuoden aikana ihmisten ja eläinten suhteet ovat ehtineet muuttua paljon ja moneen kertaan samalla, kun ihmis- ja eläinkuvatkin ovat olleet muutoksen alla. Tästä syystä myös eläinten merkitys sirkuksessa on muuttunut. Eläimet kiinnostavat ihmistä luonnostaan, mutta suhtautuminen niihin riippuu paljon sen hetkisestä kulttuurista. Sata vuotta sitten eläimet varmasti kiinnostivat suomalaisia enemmän sirkuksissa siitä syystä, että siellä pääsi näkemään eksoottisia eläimiä, joita ei vielä nähnyt televisioissa tai internetissä, eikä varsinkaan niiden luonnollisessa ympäristössä. Ylipäänsä koulutettu eläin oli kiinnostava ja harvinaisempi kuin nykyään. Kouluttajia arvostettiin pedagogisesta näkökulmasta.

Ihmisten ja eläinten suhteet ovat isommassa ristiriidassa kuin koskaan aikaisemmin, sillä ihmiskuva on muutoksessa ja eläinten hyvinvoinnista on kiinnostuttu aiempaa enemmän viime vuosikymmeninä. Eläinten hyväksikäyttö yhteiskunnassamme on suurempaa kuin ikinä maatalouden tehotuotannon seurauksena, mutta samalla sitä on alettu kyseenalaistaa. Samoin on alkanut herätä keskustelua siitä, onko niiden viihdekäyttö hyväksyttävää. Nyt kun suhtautumisemme eläimiin on muuttumassa ja eläinten asema sekä merkitys ovat aiempaa pienempiä sirkuksessa, herää kysymys, ovatko sirkuseläimet enää ajankohtaisia Suomessa? Tähän kysymykseen liittyy monta eri näkökulmaa, joista merkittävimmät ovat sirkuksen ja katsojien näkökulmat sekä eettinen näkökulma.

 

Sirkus kohtaamispaikkana

Sirkukset katsovat, että sirkus on tärkeä kohtaamispaikka ihmisen ja eläimen välillä urbaanissa yhteiskunnassa, jossa näitä kohtaamisia, etenkin positiivisia sellaisia, voi olla vaikea saada. Ihmiset ja eläimet ovat niin eroteltuja, että yhteys luontoon ja toisiin lajeihin voi joidenkin ihmisten kohdalla olla olematon. Yhteys on kuitenkin tärkeä ja olennainen asia, sillä emme ole ainoa laji tällä planeetalla. Ihmiset ovat riippuvaisia myös muista lajeista, joten meidän tulisi kyetä yhteiseloon. Sirkukset haluavat myös pitää yllä pitkäaikaista perinnettään eivätkä luopua siitä osasta sirkusta, mistä se on saanut alkunsa. Perinteinen sirkus halutaan pitää perinteisenä, muuten siitä saattaa tulla jotain muuta ja taiteenhaara kuolee. Halutaan myös vastata yleisön odotuksiin, joihin sisältyvät eläinten näkeminen sirkuksessa.

Perinteinen sirkus on koko perheelle suunnattua viihdettä, joten iso osa kohdeyleisöstä ovat lapset. Lapset ovat myös niitä, jotka eniten tahtovat nähdä sirkuksessa eläimiä. Lapset eivät kuitenkaan ymmärrä, mitä eläimet vaativat voidakseen hyvin, eivätkä sitä, etteivät ne ole sirkuksessa vapaaehtoisesti. Lapset tahtovat nähdä söpöjä eläimiä temppuilemassa, mutta aikuiset lapsia sirkuksiin vievät. Koska eläinten hyväksyttävyyttä on alettu pohtimaan eettisestä näkökulmasta, saattaa se alkaa näkyä jossain kohdassa myös sirkuksen katsojaluvuissa, mikäli vanhemmat eivät enää vie lapsia katsomaan sirkusta. Tällä hetkellä suurin osa aikuisista ei varmastikaan edes välitä siitä, onko sirkuksessa eläimiä tai ei.

 

Kriittisiä näkökulmia

Sirkuseläinten käytön hyväksyttävyydessä mietityttää ihmisiä eniten eläinten hyvinvointi, ja vähitellen myös hyväksikäyttöä viihteessä on alettu kyseenalaistamaan. Ollaan huolissaan siitä, saadaanko eläimille hyviä oloja sirkuksessa ja ovatko ne stressaantuneita kiertue-elämästä. Monet kuitenkin edelleen hyväksyvät tuotantotaloudessa tapahtuvan eläinten esineellistämisen ja tuotteistuksen. Sirkuseläinten kohdalla tilannetta on helpompi katsoa ulkopuolelta, sillä emme ole niistä riippuvaisia, kuten eläintaloudesta vielä ollaan, ja sirkuksissa eläimet esittäytyvät helpommin objekteina kuin subjekteina.

Eläinten ajankohtaisuus sirkuksissa alkaa olla tästä kaikesta päätellen takanapäin, ja elämme tällä hetkellä muutoksen aikaa. Sirkuksen asema Suomessa alkaa olla vakiintunut, eikä eläinten poistuminen todennäköisesti saisi yleisöä kaikkoamaan. Sirkukset ovat jääneet vanhaan ajattelutapaansa kiinni ja sokeutuneet suhtautumiseensa eläimiin. Tähän kuitenkin tulevaisuudessa saattaa olla tulossa muutos samalla, kun yhteiskunnan ja katsojien näkökulma muuttuu.

 

Sara Nurmisen opinnäytetyö on luettavissa Theseuksessa.

Kuva: Teemu Skön

 

Mitä pidit artikkelista?

2 kommenttia artikkelista “Mikä on eläinten rooli sirkuksessa?

  1. Eeva Marja Pyhälahti sanoo:

    Ajatuksia herättävää pohdintaa, hyvä kirjoitus.

  2. Ilona Tanskanen sanoo:

    Kiitokset kommentista Eeva Marja Pyhälahti!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *