Go to content Go to search

Talk Journal

ISSN 2984-4207

Tekijät | Authors

Nyt saa paistaa! – Naantalin auringosta kerätään alueellista energiaa

15.06.2021

Naantalin asuntomessuilla vuonna 2022 nähdään myös Turun AMK:n osaamista. KAEV-hanke marssittaa messualueelle alueellisen aurinkoenergiaratkaisun, ja Circvol-hanke puolestaan testaa ruoppausmassojen vahvistamista kenttäkokeella.

Miltä kuulostaisi uudenlainen energiaratkaisu, jossa aurinkosähköä kerättäisiin muualla kuin omalla katolla ja yhteisesti kerättyä sähköä sitten jaettaisiin useampaan asuintaloon?

Turun AMK:n Kestävä alueellinen energiantuotanto ja varastointi (KAEV) -hanke toteuttaa yhteistyökumppanien kanssa Naantalin asuntomessualueelle tutkimusvoimalan, jonka tarkoituksena on pilotoida tällainen alueellinen, hiilineutraali ratkaisu.

Messualueen rantabulevardille tulee rantakatoksia, joiden katot muodostuvat aurinkopaneeleista. Yksi katoksista toimii samalla tutkimusvoimalana.

Aurinkopaneeleihin kertyvä aurinkosähkö ohjataan suoraan tiettyihin asuintaloihin, jolloin se ei kierrä sähköverkon kautta. Tutkimusvoimala on tehovoimaltaan yli 20 kilowattia, eli aurinkopaneelia on käytännössä useamman talon edestä.

− Tämä on hyvin uutta Suomessa. Tiedossa ei ole, että vastaavaa omakotitaloalueen energiayhteisöpilottia olisi ollut muualla. Mikroverkkoja on kyllä olemassa, esimerkiksi Lempäälän liike- ja teollisuusalueen kulutuskohteissa, kertoo lehtori ja tutkimusvastaava Samuli Ranta.

Luonnonläheinen messuteema

Edessä on vielä useampi kysymysmerkki ennen kuin alueellinen aurinkoenergiaratkaisu muuttuu konkretiaksi. Ensin on saatava tietää, millaisia kiinteistöjä mikroverkon toisessa päässä on ja millaisia energiajärjestelmiä kiinteistöihin valitaan.

Lisäksi mietittävänä on juridisia kysymyksiä, kun sähköä halutaan ohjata suoraan asuintaloihin. Käytännössä tämä vaatii toistaiseksi yhtiömuotoista kiinteistöä, jotta pysytään lainsäädännöllisissä raameissa.

Yksi Naantalin asuntomessualueen rantakatoksista toimii tutkimusvoimalana. Katto muodostuu aurinkopaneeleista, joihin kertyvä sähkö ohjataan asuintalojen käyttöön. Arkkitehtitoimisto Sabelström Arkitektkontor Oy:n havainnekuva.

Täysin uusi asuinalue mahdollistaa uudenlaiset energiaratkaisut.

Naantalin asuntomessut pidetään Luonnonmaan saaressa vuonna 2022. Lounatuuli-niminen messualue on merellinen ja luonnonläheinen, ja tämä näkyy myös rakentamisen teemoissa. Täysin uusi asuinalue mahdollistaa uudenlaiset energiaratkaisut, joiden toivotaan olevan ympäristöystävällisiä.

Uudenmaan liiton rahoittama KAEV-hanke tuo messualueelle myös kevyiden sähköajoneuvojen latausaseman, jota on ajateltu erityisesti sähköpolkupyöriä varten. Julkinen latauspiste toimii ilman pyörän omaa laturia.

Ruoppausmassojen kenttäkoe

Turun AMK on monessa mukana Naantalin asuntomessuilla. Messualueen rannassa suoritetaan ruoppausmassojen hyödyntämiseen liittyvä kenttäkoe. Koe on osa laajaa Circvol-hanketta, jota rahoittaa Euroopan aluekehitysrahasto ja jossa on mukana useita organisaatioita.

Kenttäkokeessa läjitetään merestä nostettua ruoppausmassaa maalle ja stabiloidaan eli vahvistetaan sitä sideaineilla.

Stabiloinnin tarkoitus on tehdä maaperästä käyttökelpoista. Merestä nostettuna ruoppausmassa on hyvin vesipitoista ja juoksevaa, mutta sideaineiden sekoituksen jälkeen se muuttuu lujemmaksi. Tämä mahdollistaa päälle rakentamisen.

Naantalin asuntomessualueella stabiloidun maan päälle rakennetaan näillä näkymin parkkipaikkoja ja teitä, joten maan lujuutta on tarve kasvattaa.

Kenttäkokeessa testataan laboratoriotestien perusteella valittuja reseptejä aidoissa olosuhteissa.

Turun AMK on jo testannut laboratorio-olosuhteissa, miten erilaiset aineet, kuten Naantalin monipolttolaitoksen tuhka, masuunikuonajauhe ja kalkkipöly, toimivat maamassojen stabiloinnissa. Tällaiset sideaineet ovat teollisuuden suurivolyymisia sivuvirtoja ja ne korvaavat stabiloinnissa sementtiä.

− Nyt kenttäkokeessa testataan laboratoriotestien perusteella valittuja reseptejä aidoissa olosuhteissa. Kenttäkokeessa sideaineet sekoitetaan ruoppausmassaan kaivinkoneella. Kaivinkoneen kauhan tilalla on erillinen pyörivä sekoitin, kertoo Turun AMK:n hankkeen projektipäällikkö ja lehtori Mari Ketola.

Kaivinkoneeseen kiinnitetty sekoitin sekoittaa sideaineita ruoppausmassaan osana kenttäkoetta. Kuva: Liisa Larkela.

Seurantaa ja testausta

Materiaalit jätetään kentälle kovettumaan ja tilannetta seurataan noin vuoden verran. Kenttäkokeessa selviää teollisten sivuvirtojen soveltuvuus stabilointiin. Lisäksi kokeessa saadaan tietää massoista liukenevat haitta-ainepitoisuudet, jotka kertovat ympäristön pilaantumisen riskeistä.

Lassila & Tikanoja vastaa kenttäkokeen käytännön suorittamisesta, ja Turku Science Park koordinoi kokonaisuutta. Hankkeessa on mukana Turun AMK:n opiskelijoita. He kehittävät esimerkiksi testimenetelmiä ja samalla kerryttävät osaamista kiertotaloudessa ja kemiallisessa analytiikassa.

Turun AMK:n rakennustekniikka on ollut tekemässä muun muassa sideainereseptien suunnittelua ja puristuslujuusmittauksia sekä tutkii kentältä noudettuja näytteitä.

Turun AMK:n rakennustekniikalla on myös suunnitelmia osallistua Naantalin asuntomessuille erilaisten hankkeiden kautta. Aikeissa on esimerkiksi tehdä laskentaa ja seurantaa asuntomessukohteiden hiilijalanjäljestä.

Artikkeli liittyy Uusi energia – New Energy -tutkimusryhmän toimintaan.

Artikkeli on julkaistu myös Talk Tekniikka magazine 2021 -lehdessä.

Pääkuva: Veijo Lindgren

What did you think about this article?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *