Siirry sisältöön Siiry hakuun

Kirjoittajat

Äkkilähtö menestykseen Jatkajakoulusta?

20.04.2021

Omistajanvaihdosten merkitys on kasvanut koko Suomessa. Varsinais-Suomessa on vuosittain satoja yrityksiä, jotka vaihtavat omistajaa. On arvioitu, että seuraavien kymmenen vuoden aikana Suomessa  tapahtuu jopa 50 000 yrityksen omistajanvaihdosta. Omistajanvaihdos on mahdollisuus, jossa liiketoimintaan pääsee kiinni hyvin nopeasti, eikä yritystä tarvitse polkaista käyntiin aivan alusta alkaen. Eläköityviä ja muutoin omistajanvaihdosta harkitsevia yrittäjiä on alueella runsaasti. Onneksi niin sanottuun liikkuvaan junaan hyppääminen kiinnostaa sekin kasvavassa määrin esimerkiksi nuoria.

Uusien, innovatiivisten yrittäjien tarttuessa toimeen omistajanvaihdosprosessin toteuduttua, koittaa myös yrityksille usein uusi aika. Tuoreenkin yrittäjän on mahdollista saada yritys nopeasti vauhtiin, sillä olemassa olevan yrityksen osto on usein huomattavasti tehokkaampi tapa aloittaa yrittäjyys kuin start-up-yrityksen perustaminen.

− Omistajanvaihdoksen kautta pääsee useimmiten tehokkaammin kiinni bisnekseen ja hyvään liikevaihtoon. Taustalla kun on jo toimiva liiketoimintamalli ja asiakkaatkin valmiina, toteavat Businessmentorit Marita Nummi Wikström ja Sari Asteljoki Turun ammattikorkeakoulusta sekä elinkeinoasioiden päällikkö Lassi Rosala Varsinais-Suomen Yrittäjistä.

Yrittäjän kannattaa alkaa valmistautua omistajanvaihdokseen mahdollisimman aikaisessa vaiheessa.

Omistajanvaihdoksia tehdään runsaasti jo tällä hetkellä, mutta jotta kaikille omistajanvaihdosvaiheessa oleville yrityksille olisi mahdollista löytää jatkaja, saisi niitä olla vieläkin enemmän.

Yrittäjän kannattaakin alkaa valmistautua omistajanvaihdokseen mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Tukea on mahdollista saada muun muassa Varsinais-Suomen omistajanvaihdospalveluista, joissa ensineuvonta on yritykselle täysin maksutonta.

Uusi omistaja nostaa yrityksen seuraavalle tasolle

Omistajanvaihdokseen liittyvät asiat ovat nyt pinnalla yhteiskunnallisessa keskustelussa. Yritystensä myynnistä haaveilevia, eläkeikää lähestyviä myyjiä, on paljon.

Eläköityminen onkin merkittävin syy luopua yrityksestä, mutta yritys saattaa tulla myyntiin myös muusta syystä. Lisäksi puheissa kuuluu kiinnostus siihen, miten nuorista olisi mahdollista kasvattaa yrittäjiä.

− Aikaisempina vuosikymmeninä ei koulutuksesta ole juuri ollut tarjolla apua  omistajanvaihdosasioihin liittyen. Nykyään on kuitenkin paljon mahdollisuuksia oppia yrittäjyyttä ihan jo koulun penkillä, kertoo Asteljoki.

Yrittäjyys tarjoaa mahdollisuuden työllistyä. Eikä yritysosto ole edes välttämättä kovin kallista, usein kiinni pääsee jo niin sanotusti ”autorahalla”. Rahoituslähteitäkin on runsaasti, ja myös niistä puhutaan Jatkajakoulussa, jossa mietitään omistajanvaihdosprosessiin liittyviä asioita monista eri näkökulmista.

Eläköityminen on merkittävin syy luopua yrityksestä, mutta yritys saattaa tulla myyntiin myös muusta syystä.

Yrityskaupan toteuttamiseen on olemassa monenlaisia mahdollisuuksia. Useimmiten omistajanvaihdokset toteutetaan liiketoimintakauppana tai osakekauppana. Aina ei kuitenkaan tarvitse ostaa yritystä heti kokonaan itselleen, vaan lähtökohtana voi olla osa-omistajuus. Tällöin uusi omistaja pääsee rauhassa keräämään itselleen sitä hiljaista tietoa, jota yrityksestään luopuvalla on.

− Osa-omistajuus onkin usein varsinkin nuorelle kannattava vaihtoehto. Tässä vaihtoehdossa uusi yrittäjä kasvaa yrittäjyyteen pikkuhiljaa. Ja yrityksen tilanne on myös riskienhallinnan kannalta parempi, kun tiimissä on eri-ikäisiä osaajia. Nuoren rooli yrityksessä saa vahvistua askel askeleelta, toteaa Nummi-Wikström.

Jatkajakoulu-opintokokonaisuus tarjolla ammattikorkeakoulun opiskelijoille

Jatkajakoulu-opintokokonaisuudella on Turun ammattikorkeakoulussa pitkät perinteet. Tietoa omistajanvaihdokseen liittyen on ollut tarjolla yli kymmenen vuotta. Viime vuosina opintokokonaisuutta on toteutettu ns. non-stop-toteutuksena osana BusinessClub-sateenvarjoa.

− Esimerkiksi viime vuonna järjestimme opiskelijoille neljä jatkajatilaisuutta nimellä ”Osta yritys – työllisty ja työllistä”.  Niissä oli mukana sekä opiskelijoita että ulkopuolisia asiasta kiinnostuneita, Asteljoki sanoo.

Jatkajakoulu-opintojaksolla tähdätään erilaisten valmiuksien hankkimiseen siten, että opintokokonaisuuden suoritettuaan opiskelijalla on tiedot ja taidot, joiden kanssa hän kykenee edistämään mahdollista yrityskauppaa.

Vaikka yrityksen ostaminen ei mielessä olisikaan, kannattaa Jatkajakoulu-opintoja harkita. Siellä saatavat tiedot ovat hyödyllisiä kenelle tahansa.

Monet opiskelijat, elleivät jopa kaikki, hyötyisivät Jatkajakoulu-opinnoissa saatavasta tiedosta. Vaikka yrityksen ostaminen ei vielä mielessä olisikaan, kannattaa opintoja silti harkita. Yrittämisestä innostuneita jatkajia kaivataan lisää.

Eikä Jatkajakoulu ole välttämättä suunnattu ainoastaan yritysostoa miettiville. Start-up-yrityksillekin voi tulla eteen tilanne, jolloin yrittäjä huomaa olevansa myymässä yritystään.

− Tieto omistajanvaihdokseen liittyvistä asioista voi siis olla hyödyllistä myös myyjän näkökulmasta, kertoo Nummi-Wikström.

Varsinais-Suomen Yrittäjillä samat tavoitteet

Varsinais-Suomen Yrittäjien omistajanvaihdospalvelut on sekin vuosien ajan tarjonnut omistajanvaihdokseen liittyvää palvelua ja neuvontaa. Yrityksestään luopumassa olevia yrittäjiä ja potentiaalisia ostajia on ohjattu löytämään toisensa niin sanotuissa omistajanvaihdostilaisuuksissa.

− Näihin tilaisuuksiin on puolestaan ammattikorkeakoulun Jatkajakoulu-opinnoissa olevia ohjattu osallistumaan, toteaa Nummi-Wikström.

Nykyisin V-S Yrittäjät ja ammattikorkeakoulu tekevät tiivistä yhteistyötä keskenään. Kummallakin on sama tavoite ja molemmat tahot järjestävät tilaisuuksia omistajanvaihdosteeman ympärillä.

− Ammattikorkeakoulun asiantuntijat tuntevat hyvin varsinaissuomalaista yrityskenttää. Olemme löytäneet toimivia ratkaisuja ja yhteistyömalleja sekä pieniin että suurempiin haasteisiimme. Yksi hyvä esimerkki on juuri Jatkajakoulu, toteaa Rosala.

Yhteistyön myötä ammattikorkeakoulun opiskelijat saavat osallistua yrittäjien järjestämiin teematilaisuuksiin. Vastaavasti yrittäjät voivat osallistua tilaisuuksiin, joita ammattikorkeakoulu järjestää.

 

Artikkeli on julkaistu myös Talk Yrittäjyys magazine 2021 -lehdessä.

Lassi Rosala toimii nykyään Naantalin kaupungin elinkeinoasiamiehenä.

Tämä artikkeli kuuluu Yrittäjyys ja arvonluonti -tutkimusryhmään.

Valokuva: Martti Komulainen

Varsinais-Suomen Yrittäjien Omistajanvaihdospalvelun tavoitteena on varmistaa yritystoiminnan jatkuvuus sekä tätä kautta edistää työllisyyttä ja alueen elinvoimaisuutta. Turun ammattikorkeakoulussa BusinessClub-sateenvarjon alla toimiva Jatkajakoulu toteutetaan yhteistyössä Varsinais-Suomen Yrittäjien kanssa. Jatkajakoulu on kokonaisuus omistajanvaihdosprosessissa auttamiseen. Se on valmennusohjelma yritysten liiketoimintaa jatkaville, liiketoiminnasta luopuville sekä yrittäjyydestä kiinnostuneille. Jatkajakouluun voi tulla mukaan, mikäli suunnittelee yritysostoa, omistajavaihdosta tai on vain yleisesti ottaen kiinnostunut yritystoiminnasta.

Mitä pidit artikkelista?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *