Siirry sisältöön Siiry hakuun

Kirjoittajat

BisnesAkatemian opiskelija-yrittäjät ideoivat ja toteuttivat uuden frisbeegolf-radan Turkuun

03.12.2018

Frisbeegolf on Yhdysvalloissa 1970-luvun alussa kehitetty rento laji, jota voi pelata ulkona joko yksin tai ryhmässä. Laji kasvaa Suomessa ja muualla Euroopassa tällä hetkellä vauhdilla. Frisbeegolfin viehätys perustuu ennen kaikkea sen helposti lähestyttävyyteen. Turussa uusin paikka harrastaa lajia sijaitsee Luolavuoressa. Frisbeegolfseura FORE Turku ry ja Turun kaupunki tekivät yhteistyösopimukseen radan rakentamisesta Luolavuoreen vuonna 2017. Yleisölle rata avautui kesällä 2018 ja turkulaisten uusin ilmainen harrastuspaikka oli totta. 

Kuten nimestäkin voi päätellä, on frisbeegolf sukua golfille. Pikkuveli tai -sisko? Niin tai näin, löytyy lajien väliltä erojakin. Golfista tutut varausajat eivät kuulu frisbeegolfiin. Ei myöskään tiukka pukeutumisetiketti tai jäsenyydet ja jäsenmaksut. Laji sopiikin kaikille, eikä vaadi pitkää harjoittelua. Frisbeetä voi lähteä heittämään vaikka heti, ilman mitään kokemusta.

Luolavuoren rata on toteutettu yhteistyössä turkulaisen yritysyhteisön kanssa. Suurimpia projektin mahdollistajia ovat olleet pääsponsori Aninkainen ja välinetoimittaja Prodigy Disc.

Luolavuoren rata on toteutettu yhteistyössä turkulaisen yritysyhteisön kanssa

Taustalla toimintaa vie eteenpäin FORE Turku ry. Yhdistys, jonka toimijat ymmärtävät, että yrittäjyyteen liittyvä osaaminen on tärkeää ja että yrittäjämäinen toiminta on sovellettavissa myös talkootoiminnan toteuttamisessa.

Tarkoituksena järjestää tapahtumia kaikille

Frisbeegolfseura FORE Turku ry:n perustajien mukaan frisbeegolf on harrastuksena erityisen mukava huhtikuusta elokuuhun. Maastoon viritettyjä koreja ei kuitenkaan esimerkiksi talven alta kerätä pois, joten periaatteessa heittämässä voi käydä vaikka läpi vuoden.

Kesällä 2018 avattu uusi Luolavuoren-rata sijaitsee alueella, jossa aiemmin on ollut kaatopaikka ja myöhemmin myös maankaatopaikka. Keskustan välittömässä läheisyydessä sijaitseva alue oli vielä vuosi sitten hyvin rehevöitynyt, mutta on sittemmin kokenut kasvojenkohotuksen, kun opiskelija-yrittäjät ovat alueen kunnostaneet.

– Mietimme heti alueelle ensi kertaa tullessamme, että olisi hienoa saada se turkulaisten käyttöön. Ollakseen näin lähellä keskustaa, on kyseessä todella laaja puistomainen alue. Mahdollisuuksia näimme heti vaikka mihin, toteaa opiskelija-yrittäjä Eetu Rantanen.

Nyt Turun kaupunki on myöntänyt alueen käyttöoikeuden toimijoille vuoteen 2030 saakka, joten tulevaisuuden suunnittelu on mahdollista.

Viikkokisoja alueella on jo ehditty järjestää, ja nyt tulevaisuuden visiona on kansainvälisten kisojen saaminen Suomen Turkuun. Käytännössä kyseessä olisi noin 1000 ihmisen tapahtuma, joten ihan ensi kesäksi suunnitelma ei ole mahdollinen.

– Aikaisintaan tällaisia mammuttikisoja voitaisiin suunnitella vuoteen 2020, miettii Rantanen.

Luolavuoden frisbeegolf-radan pyörittäminen on nyt pitkälti vapaaehtoistoimintaa eikä vielä työllistä ketään. Tulevaisuudessa toiminnan ympärille voisi kuitenkin kehittyä myös bisnestä, mikäli isot kansainväliset kisat Turkuun saataisiin. Kilpailujen kautta mukaan innostuvat nimittäin varmasti sponsorit laajemminkin.

Frisbeegolfradat.fi-listalla kolmantena

Frisbeegolfradat.fi on lajin virallinen ylläpitäjä Suomessa. Kesäkuussa avattu Luolavuoren frisbeegolf kiilasi välittömästi listalla kolmanneksi. Näin upea tulos ensimmäisen toimintakauden jälkeen saa Eetu Rantasen hymyilemään.

– Listalla ylös kipuaminen on suoraa seurausta siitä, miten rataa käyttävät sitä arvioivat sekä siitä, miten alan foorumeilla radasta puhutaan ja miten sitä arvioidaan, kertoo Rantanen.

Yrittäjien mukaan ensimmäisen vuoden kävijämäärä on ollut innostava. Parkkipaikkojen autot laskemalla arviolta noin 200 kävijää päivittäin palveleva rata on saanut pääosin positiivisen vastaanoton myös alueen aikaisemmilta käyttäjiltä kuten maastopyöräilijöitä sekä vaikkapa koirien ulkoiluttajilta.

Projektissa ja muun muassa aluetta siistimässä on ollut suuri määrä lajiaktiiveja ja vapaaehtoisia. Näille talkoolaisille projektiryhmä on vilpittömän kiitollinen. Kymmenet talkootyötunnit eivät ole menneet hukkaan.

Alue on entiseen verrattuna siistiytynyt valtavasti. Ja vaikka ulkoilualueella heitetään frisbeegolf-kiekkoja, ovat maastopyöräilijät ja koirien ulkoiluttajat edelleen erittäin tervetulleita alueelle.

– Uskomme, että alueen siistiytyminen tuo kaikille käyttäjille ainoastaan lisäarvoa. Vuoden takaiseen tilanteeseen nähden alue on huomattavasti siistimpi ja liikkumiseen parempi, toteaa Rantanen.

Projektissa ja muun muassa aluetta siistimässä on ollut suuri määrä lajiaktiiveja ja vapaaehtoisia. Näille talkoolaisille projektiryhmä on vilpittömän kiitollinen. Kymmenet talkootyötunnit eivät ole menneet hukkaan.

Lisää naisia radalle

Projekti vuosimallia 2019 liittyy siihen seikkaan, että frisbeegolf on lajina edelleen varsin miesvaltainen. Naisten vähyys frisbeegolf-radoilla on huomattu myös Suomen frisbeegolfliitossa.

Frisbeegolfseura FORE Turku ry:n yrittäjät haluaisimme liikuntapaikan, jossa näkyisi yhtä paljon naisia kuin miehiä. Tai ainakin lähes yhtä paljon.

– Tiedostamme lajin maineen. Se on aavistuksen epämääräinen ja myös aikansa elänyt, pohtii Rantanen.

Faceliftiä lajin hyväksi tehdäänkin koko ajan Turun Luolavuoressa. Siistiksi ajettujen nurmikkojen, viimeisteltyjen ratojen ja alueelle tehtävien WC-tilojen toivotaan kosiskelevan myös naisia mukaan toimintaan.

– Olemme kyllä huomanneet, että työsarkaa taitaa riittää vielä, naurahtaa Rantanen.

Siistiksi ajettujen nurmikkojen, viimeisteltyjen ratojen ja alueelle tehtävien WC-tilojen toivotaan kosiskelevan myös naisia mukaan toimintaan.

Parhaillaan Frisbeegolfseura FORE Turku ry:n toimijoista suurin osa on valmistumassa BisnesAkatemiasta. Työn alla onkin mm. opinnäytetyö, jossa kyselytutkimuksen avuin selvitetään, miksi laji ei tähän mennessä ole innostanut naispuolisia harrastajia suurissa määrin. Ja toisaalta sitä, mitkä seikat voisivat vaikuttaa siihen, että tulevaisuudessa laji houkuttelisi mukaan myös enemmän naisia.

Bisnesidea sai siivet BisnesAkatemiassa

BisnesAkatemia on Turun ammattikorkeakoulun oppimisympäristö, jonka sisällä toteutetaan projekteja ja toimeksiantoja. Yrittäjyystaitojen kehittäminen on oppimisympäristössä turvallista, ja ympärillä on jatkuvasti asiantuntijoita, joilta saa apua vaikkapa oman yritysidean kehittelyssä.

Innostava esimerkki BisnesAkatemia-oppimisympäristön toimivuudesta on FORE Turku. Tämä toimiva frisbeegolf-tarina Turun Luolavuoreen pistettiin BisnesAkatemiassa pystyyn alle vuodessa.

– Liiketoimintasuunnitelma, budjetti, rahoituksen miettiminen yms. – kaikki toteutettiin osana opintoja, muistelee valmentaja Arto Manninen Turun AMK:n BisnesAkatemiasta.

Ryhmä on jälkikäteen usein miettinyt, miten käsittämätöntä oli, että BisnesAkatemiasta löytyi näin paljon samanhenkisiä ihmisiä.

– Osuuskuntaamme osui monta liikunnallista henkilöä, joten yhteistyötä oli helppo lähteä tekemään, kertoo Eetu Rantanen.

 

Kuvat: FORE Turku ry

Frisbeegolfseura FORE Turku ry

  • Perustanut Luolavuoren frisbeegolfradan
  • Tavoitteena olla Suomen johtava frisbeegolfseura
  • Projektin toimihenkilöiden nimet: Akseli Kouki, Eemeli Kouki, Eetu Rantanen, Max Lehti, Joonas Kurka, Ville Virtanen ja Santeri Lintuaho
  • Ryhmää ohjaa halu tehdä töitä lajin eteen. Voitot on ohjattu suoraan lajin kehitykseen.

Mitä pidit artikkelista?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *