Turun ammattikorkeakoulussa panostetaan monialaisiin oppimisympäristöihin, joissa eri alojen opiskelijat työskentelevät yhdessä. Rehtori Vesa Taatila korostaa, ettei nykyajan työelämässä ole olemassa…
Tekijät | Authors
Osuuskunta tutustuttaa opiskelijat yrittäjyyteen
Turun ammattikorkeakoulun #AMKavajaiset järjestää tänä vuonna osuuskunta Pukkimäki Osk. Tapahtumasta on vastuussa eri ammattikorkeakouluissa keskenään verkostoitunut kolmikko, joista yhdelle kertyy samalla myös harjoitteluopintopisteet. He suosittelevat osuuskuntatoimintaa opiskelijoille matalan kynnyksen keinona lähteä yrittäjyyteen. Mistä idea avajaisten järjestämiseen lähti?
– Työskentelin viime keväänä toisessa firmassa, joka sai tarjouksen tapahtuman järjestämisestä. Innostuin avajaisista ja sen opinnollistamisesta, mutta yrityksellä ei ollut aikaa ja resursseja ottaa tehtävää vastaan. Puhuin asiasta Jasulle, joka otti minut mielellään osuuskunnalle harjoitteluun järjestämään avajaisia, kertoo Petra Lehtimäki.
Kulttuurituotantoa humanistisessa ammattikorkeakoulussa opiskeleva Petra on ollut opintojensa kautta mukana järjestämässä monenlaisia tapahtumia, kuten Turun Ydinkeskustayhdistyksen Putiikkiviikkoja ja Maata näkyvissä -festareiden koulukiertuetta.
– Tapahtumatuotannossa minua kiinnostaa se, kun saa järjestää jotain, mikä luo muistoja ja uuden kokemuksen kävijälle. Pidän siitä, kuinka tapahtumat rikkovat normaalia arkielämää ja luovat uutta poikkeavaa sisältöä siihen, kuvailee Petra.
#AMKavajaiset ovat Petralle ensimmäinen tapahtuma, josta hän on päävastuussa. Tapahtuman tuotannosta vastaa kulttuurituotantoa humanistisessa AMK:ssa opiskeleva Jasu Rossi ja viestinnästä Turun AMK:ssa journalismia opiskeleva Tilda Hopia.
Suunnittelua Skotlannista käsin
Toukokuun ajan kolmikko suunnitteli tapahtumaa yhdessä Turussa, mutta kesä vei heidät eri kaupunkeihin.
– Teen toista tapahtumaa Oulussa, Tilda hankeviestintää Helsingissä ja Petra touhuilee Turussa ja Harjavallassa. Yhteyttä pidetään aktiivisesti somekanavissa ja Petra raportoi meille mitä tapahtuu. Suunnittelutyö tehdään siis pääosin Messengerin välityksellä ja kasvotusten silloin kuin se on mahdollista, kertoo Jasu.
Loppuaika tapahtuman järjestämisestä hoituu Petralta Skotlannista käsin, sillä hän lähti sinne au pairiksi. Tapahtumapäivän hoitaa Jasu.
– Muiden töiden lomassa tapahtuman järjestäminen on luonut haasteita ja opettanut ajankäyttöä. Kesäaikaan järjestäessä projektiin liittyvät ihmiset ovat pitkälti lomalla, jolloin järjestelyt viivästyvät ja tahti kiihtyy lähellä tapahtumaa. Uutta ja opettavaista on ollut myös etänä yksintyöskentely, sanoo Petra.
#AMKavajaisten järjestämiseen on kuulunut muun muassa suunnittelupalaverit yhdessä ammattikorkeakoulun ja toimintapisteiden henkilöstön kanssa, tapahtuman markkinointi, sponsoreiden hankkiminen, käytännön asioiden järjestäminen esiintyjien ja muiden kanssa sekä auditorion tekniikasta vastaaminen.
Osuuskunta hyvä vaihtoehto opiskelijoille
Jasu Rossi lähti visioimaan osuuskuntatoimintaa kun huomasi, että ystäväpiirissä on useampi, joka tarvitsee työkalua laskutukseen ja työn markkinointiin. Kaveriporukka ympäri Suomen perusti Pukkimäki-osuuskunnan keväällä 2016.
Osuuskunnan perustamisen ytimessä oli jäsenten työllistymisen helpottuminen ja yrittäjyyden opettelu. Osa osuuskuntalaisista tekee mainostoimistopalveluita ja muita media-alan töitä, kuten videoita ja nettisivuja. Osa taas kaikkea musiikkiin ja kulttuuriin liittyvää eli keikkoja, äänitystä, levytyksiä ja tapahtumia. Jäsenilleen osuuskunta on opettanut erityisesti talousasioita.
– Meillä on aivan mahtava kirjanpitäjä Turussa, sieltä ollaan ammennettu valtava määrä tietoa osuuskunnan talouden pyörittämisestä. Kenelläkään jäsenistämme ei ole suoraan aiempaa kokemusta kirjanpidosta tai yrityksen pyörittämisestä, kertoo Jasu.
Nyt osuuskunnassa on 11 jäsentä, joihin kuuluu niin opiskelijoita, työttömiä kuin työssäkäyviäkin. Jasun mukaan työttömälle osuuskunnassa oleminen on vaikeinta. Jos laskutettavia töitä onnistuu saamaan liikaa, saattaa TE-toimisto laskea yrittäjäksi, jolloin putoaa sosiaalituen piiristä, vaikkei töitä riittäisikään jatkossa.
Jasun kokemusten mukaan opiskelijoille mukana oleminen on turvallisempaa ja erittäin suositeltavaa. Osuuskunta antaa työkalun ja laskee kynnystä oman työn myymiseen ja sitä kautta lisää tehokkuutta ja ammattimaisuutta.
Opiskelijoille tämä on myös erittäin pienen riskin tapa harjoitella yrittäjyyttä
Jasulle on kertynyt paljon kokemusta tapahtumatuotannosta. Hän on ollut muun muassa H2Ö ja Ilmiö -festareiden teknisenä tuottajana ja elokuussa järjestämässä Ilmakitaransoiton MM-kisoja Oulussa.
Nyt käynnissä oleva tukkuliikkeen verkkokaupan suunnittelu ja toteutus on osuuskunnan vaativin ja isotöisin projekti tähän mennessä. Ympäri Suomea toimivan osuuskunnan haasteena on Jasun mukaan se, että kokouksia on liian vähän, mutta hyviä puolia löytyy enemmän.
– Yhdentoista ihmisen kasaaminen samaan paikkaan tuntuu välillä mahdottomalta. Onneksi on internet, ja säästääpähän siinä muutaman munkkikahvin tai muun virvokkeen verran osuuskunnan varoja. Hyviä puolia löytyy tietenkin sitten ympäri Suomen ulottuvasta laajasta verkostosta. Pienellä yrityksellämme on asiakkaita ja kontakteja usealta eri paikkakunnalta, mikä luo myös kasvua, kiteyttää Jasu.
Mahtavat kiitokset osuuskunnan porukalle #AMKavajaisten järjestelyistä! Ilman teitä emme olisi saaneet näin hienoa tapahtumaa tehtyä. Olen kuullut tyytyväisiä kommentteja osallistujilta!