Go to content Go to search

Talk Journal

ISSN 2984-4207

Tekijät | Authors

Iloinen opiskelija hyppää ilmaan metsäaukealla

Opiskelijat mukana innovaatiopedagogiikan kehittämisessä

05.04.2019

Työelämässä tarvittava osaaminen on koulutuksemme päätavoite. Kehittämämme innovaatiopedagogiikka eli Innopeda® vastaa työelämästä nouseviin muutostarpeisiin ja uudistaa opetusta ja oppimista niiden lähtökohdista. Opiskelijat ovat mukana opetuksen kehittämisessä.

Vuonna 2018 julkaisimme innovaatiopedagogiikalle oman verkkosivuston. Sivusto tarjoaa taustatietoa innovaatiopedagogiikasta, esittelee organisaatioille suunnattuja Innopeda-koulutuksia ja kokoaa innovaatiopedagogiikkaan liittyviä julkaisuja, jotka käsittelevät muun muassa opettajuuden muutosta ja innovaatiokompetenssien käsitteitä. Lisäksi uutisoimme sivustolla aiheeseen liittyvistä ajankohtaisista tapahtumista ja hankkeista.

Olemme saaneet juurrutettua kaikkiin Turun AMK:n oppimissuunnitelmiin InnopedaOPS-mallin, jonka toteuttamisen aloitimme vuonna 2016. Oppimissuunnitelmia kehitetään vararehtorin johdolla kaikissa koulutusohjelmissamme. Opiskelijat ovat mukana innovaatiopedagogiikan kehittämistyössä.

Koulutamme myös henkilökuntaamme jatkuvasti innovaatiopedagogiikan käytäntöön. Henkilöstön koulutusmuotoja ovat kaksipäiväisen peruskoulutuksen lisäksi jatkovalmennukset sekä teemailtapäivät ja Innostudiot. Henkilöstön jäsenistä 136 osallistui Innopedan perus- (66) ja jatkovalmennuksiin (70) vuoden 2018 aikana.

Verkko-opintojen tarjonta kasvaa

Turun AMK koordinoi valtakunnallista CampusOnline-hanketta, joka kokoaa yhteen kaikkien ammattikorkeakoulujen yhteisen verkko-opintotarjonnan. Perustamamme kesäopintoportaali summersemester.fi yhdistyi CampusOnlineen vuonna 2018, ja kesätarjonnasta on siten siirrytty sujuvasti ympärivuotiseen verkkotarjontaan.

CampusOnlinessa oli vuonna 2018 tarjolla yhteensä noin 600 opintojaksoa. Yhteinen valtakunnallinen verkkotarjonta on laajentanut opiskelijan valinnanmahdollisuuksia merkittävästi. Turun AMK on julkaissut artikkeleita muun muassa asiantuntijuuden kehittymisestä verkko-osaajayhteisössä sekä yleisesti CampusOnline-tuloksista.

CampusOnlinessa oli tarjolla yhteensä noin 600 opintojaksoa.

Olemme kehittäneet verkko-opetusta yhtenä pedagogisena kehittämisalueena. Tarjosimme vuonna 2018 kolme kokonaan verkossa toteutettavaa tutkintoa: sosionomin ja mediatuottajan tutkinnot sekä englanninkielisen kansainvälisen liiketoiminnan tutkinnon (International Business).

Opiskelijat ja henkilökunta saivat syksyllä 2018 käyttöönsä Peppi-järjestelmän, joka yhdisti monta aiempaa järjestelmää yhteen käyttöliittymään ja lisäsi ristiinopiskelun mahdollisuuksia muiden korkeakoulujen kanssa.

Ennakointityö entistä tärkeämpää

Ennakointiakatemia-yhteistyöverkostossa olemme koordinoineet Varsinais-Suomen ennakointityön mallintamista yhteistyössä alueen yritysten ja muiden toimijoiden kanssa. Ennakointityön merkitys lisääntyy, koska skenaariot tulevaisuudesta ovat yhä moninaisempia ja epäselvempiä.

Tämä tuo toisaalta esiin innovaatiokompetenssien merkityksen, sillä emme voi tietää, millaisiin ammatteihin opiskelijamme valmistuvat. Innovaatiopedagogiikan perusajatus onkin innovaatiokompetenssien kehittäminen, jotta opiskelijoilla on tarvittavat taidot, tiedot ja asenteet kohdata tulevaisuuden työn muutokset.

 

Artikkeli on osa vuoden 2018 vuosikertomusta, joka julkaistaan Talk-artikkelien sarjana huhtikuun 2019 aikana.

Vuoden 2018 vuosikertomus-artikkeleista tähän mennessä ilmestynyt:

Rehtorin katsaus tulevaisuuteen

What did you think about this article?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *