Siirry sisältöön Siiry hakuun

Kirjoittajat

Teimme julkisten palvelujen yhteiskehittämisen sinulle helpommaksi

15.11.2021

Julkiset palvelut voidaan muotoilla kansalaisten tarpeiden mukaan ja palvelujen yhteiskehittäminen viedä uudelle tasolle. Tämän on osoittanut Euroopan komission Horisontti 2020 -ohjelmasta rahoitettu kolmivuotinen innovaatiohanke CoSIE – Co-creation of Service Innovation in Europe.

Tämä vaatii kuitenkin kovaa työtä: syvällistä kuuntelemista, ihmisten tarinoiden jakamista ja avoimen datan hyödyntämistä eettisesti ja arkaluonteiset asiat huomioiden.

Julkisella sektorilla koetaan, että kansalaisia ja palvelujen käyttäjiä voi olla vaikea tavoittaa ja ottaa mukaan palvelujen toteutus- ja kehittämistyöhön. Vielä suurempi haaste on ihmisryhmät, joita pidetään vaikeasti tavoitettavina, kuten työttömät, syrjäytyneet nuoret, vammaiset ja niin edelleen. Lista on pitkä.

Taitoja, tietoa ja verkostoja

Yrityksen asiakkaana oleminen on erilaista kuin julkisen palvelun käyttäminen. Hankkeen yhteistyökumppanit tarkastelivat muotoiluajattelun menetelmiä, jotka usein ovat lähtöisin yksityiselle sektorille kehitetyistä malleista, ja huomasivat pian, että tarvitaan asennemuutosta.

Hankkeessa toteutettujen 10 pilotin voimalla otimme tehtäväksemme muuttaa asetelmaa. Lähestyimme ihmisiä heidän vahvuuksiensa ja voimavarojensa kautta. Lähtöoletuksena oli, että kansalaisilla on taitoja, kokemusta tai verkostoja, joita voidaan hyödyntää julkisten palveluiden kehittämisessä. Halusimme ottaa nämä käyttöön jokaisessa pilotissa. Ihmeellisiä asioita tapahtui.

Lopputuloksena suomalainen pilotti voitti Itlan Lapsuudenrakentaja-haastekilpailun2020 innovatiivisista ideoista, joilla lasten ja nuorten ääni saadaan kuuluviin päätöksenteossa. Viron pilotti sai kilpailun johdon eli presidentin palkinnon inspiroivasta paikallisesta innovaatiosta vammaisten palvelujen kehittämisessä.

Unkarissa yhteiskehittäminen ylipäänsä on vielä melko uusi käsite. Hankkeen myönteiset tulokset ovat kuitenkin saaneet aikaan muutoksia Unkarin kansalliseen maaseudun kehittämisohjelmaan: yhteiskehittämistä hyödyntävät kehityshankkeet saavat etua rahoitusta haettaessa.

Kehity kuuntelijana, opit yhteiskehittäjäksi

Kolmen vuoden ponnistus on tuottanut tuloksia, jotka tekevät yhteiskehittämisen julkisissa palveluissa sinulle yhden askeleen helpommaksi. Tiekartta kokoaa kymmenen Euroopan maan pilottien ideat, neuvot ja oppimisen yhteen kuvioon. Se sisältää myös tukivideoita, joiden avulla pääset alkuun.

Avoin MOOC-verkkokurssi auttaa sinua ja kollegoitasi kehittymään paremmiksi kuuntelijoiksi ja yhteiskehittäjiksi, mutta antaa lisäksi työkalun parempien kuuntelijoiden työllistämiseen tulevaisuudessa. Kehitimme myös yhteiskehittämisen käsitettä edelleen päätöksenteon tueksi tehtyjen dokumenttien ja muiden julkaisujen avulla.

Koko asetelman muuttaminen ja pitkään yhteiskuntaan juurtuneen järjestelmän taustalla olevien periaatteiden kyseenalaistaminen vaatii mittavia ponnisteluja. Muutos on hidas ja vaatii monta askelta. Jakamalla kokemuksiamme astumme yhden askeleen kohti parempaa, osallistavaa ja syrjimätöntä Eurooppaa.

 

Tutustu CoSIE-hankkeeseen

Artikkeleita ja julkaisuja CoSIE-hankkeesta:

Nuorten suunnittelema kohtaamiskoulutus parantaa asiakastyötä (turkuamk.fi-sivuilla)

Fox Chris, Baines Susan, Wilson Rob, Martin Mike, Prandini Riccardo, Bassi Andrea, Ganugi Giulia, Jalonen Harri & Gründemann Rob: Where Next for Co-creating Public Services? Emerging lessons and new questions from CoSIE. Turun ammattikorkeakoulun raportteja 272, 2020. Yksityiskäyttöön vapaasti ladattava.

Fox Chris, Baines Sue, Wilson Rob, Jalonen Harri, Narbutaite Aflaki Inga, Prandini Riccardo, Bassi Andrea, Ganugi Giulia & Aramo-Immonen Heli: A New Agenda for Co-Creating Public Services. Turun ammattikorkeakoulun raportteja 275, 2021. Yksityiskäyttöön vapaasti ladattava.

Jalonen Harri & Kokkola Jussi: Enabling Co-creation through Twitter – A Guidebook for Research Project Communication. Turun ammattikorkeakoulun oppimateriaaleja 114, 2018. Yksityiskäyttöön vapaasti ladattava.

Pyörre Susanna, Lehti Mira, Jalonen Harri: Keskeneräisyys avaa ovia ideoinnille sosiaalisessa mediassa. Turun AMK:n verkkolehti Talk, 2018.

 

Mitä pidit artikkelista?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *