Siirry sisältöön Siiry hakuun

Kirjoittajat

Jääkiekkopelurin asenne kantaa yrittäjänäkin

03.03.2021

Petteri Luoma-Nirva on aina halunnut olla jossakin erityisen hyvä. Joitakin vuosia sitten hän halusi olla sitä jääkiekossa. Kun ura ei loukkaantumisista johtuen lähtenyt tavoiteltuun nousuun, päätti Luoma-Nirva käyttää energiansa muuhun ja tähdätä kohti huippua jotakin toista reittiä. Takana oleva vuosi yrittäjänä on vahvistanut uskoa siihen, että tässä hän on hyvä. Erityisen hyvä. Osoituksena siitä on myös kansallisen GSEA-yrittäjyyskisan (Global Student Entrepreneur Awards) Suomen-osakilpailun voitto vuoden 2019 joulukuulta.  Virtuaalisesti etäkilpailuna järjestetyssä kansainvälisessä loppukilpailussa Luoma-Nirva ylsi seitsemän parhaan joukkoon. Tulos on suomalaisittain historiallinen, sillä suomalaisosallistujat eivät ole aiempina vuosina yltäneet finaaliin.

Kaikki alkoi siitä, kun Petteri Luoma-Nirva alkoi miettiä, mitä hän elämässään haluaisi tehdä. Luoma-Nirva ryhtyi yrittäjäksi tammikuussa 2019, viittä vaille valmiina liiketalouden tradenomina. Sittemmin yksinyrittäjyydestä on kasvanut useita henkilöitä työllistävä, 250 henkilökohtaista avustajaa käsittävä Aarre Avustajat Oy.

Yrittäminen, mutta myös kilpaileminen, sujuu jääkiekkoa ikänsä harrastaneelta nuorelta mieheltä sujuvasti. Siispä nuorten yrittäjien GSEA-kilpailuun ei osallistumista kauaa tarvinnut miettiä. Kilpailusta Luoma-Nirva oli ensimmäisen kerran kuullut pari vuotta ennen omaa osallistumistaan.

− Olin katsojana seuraamassa kilpailua ja totesin, että kyseessä on hieno konsepti. Siitä sitten innostuin lähtemään mukaan ja oli tosi kiva huomata, että kisaaminen vahvisti omaa itsevarmuutta.

Kilpaileminen on myös keino kehittää omaa yritystä eteenpäin

Englanniksi pidetyssä esityksessä piti esitellä omaa yritysideaansa kilpailun tuomaristolle, ja esitykseen valmistautuessa oman yrityksen asiat kirkastuivat itsellekin entisestään. Samalla huomasi omasta yrityksestään jopa aivan uusia asioita. Kilpaileminen on siis myös keino kehittää omaa yritystä eteenpäin.

Halu uudistaa jo olemassa olevaa markkinaa

Ihmisten kanssa toimiminen on aina kiinnostanut Petteri Luoma-Nirvaa. Hän viihtyy ihmisten parissa ja saa siitä voimaa. Nuori mies oli jo jonkin aikaa seurannut sosiaali- ja terveysalaa ja sen kehitystä Suomessa. Henkilökohtaista palveluapua tarjoavia tahoja oli jo entuudestaan olemassa jonkin verran, mutta seurattuaan tilannetta tarkemmin Luoma-Nirva havaitsi, että tarve kasvaa Suomessa koko ajan.

Havaittuaan sote-alalla myös tiettyjä ongelmia syntyi idea palveluapua tarjoavan markkinan uudistamisesta. Käytännössä se on tarkoittanut muun muassa sitä, että Aarre Avustajissa asiakas saa aina itse valita omat avustajansa. Lisäksi toimistoaikaa ei yrityksessä juuri tunneta, ja yrittäjän saa kiinni käytännössä kellon ympäri.

Aarre Avustajissa ei toimistoaikaa juuri tunneta, ja yrittäjän saa kiinni käytännössä kellon ympäri.

− Tästä kaikesta on tullut hirmuisesti positiivista palautetta, kertoo Luoma-Nirva innostuneena.

Alan yrittäjissä ei myöskään ole paljon nuoria miehiä. Yhteistyökumppanit ovat usein esimerkiksi neuvotteluihin saavuttaessa ihmetelleet, kun ovat nähneet 26-vuotiaan nuoren miehen kävelevän vastaan. Odotukset kun ovat tainneet olla jotakin muuta.

Matkailu avartaa

Petteri Luoma-Nirva on kasvanut yrittäjäperheessä, jossa sekä äiti että isä ovat yrittäjiä. Oma yrittäjyys vaati häneltä pienen kypsyttelyajan, kunnes ”yrittäjyyden kipinä” sitten syttyi Australian-matkalla. Sinne hän oli lähtenyt tuumaustauolle jääkiekkouran päätyttyä.

Petteri Luoma-Nirvan sisäinen”yrittäjyyden kipinä” syttyi Australian-matkalla, jonne hän oli lähtenyt tuumaustauolle jääkiekkouran päätyttyä.

− Törmäsimme matkalla mukana olleen tyttöystäväni kanssa australialaiseen yrittäjämieheen, jonka bisneksessä päädyimme hiukan auttelemaan reissumme ajan. Saimme palkkioksi asua hänen luonaan.

Suomeen palattuaan Luoma-Nirvalle oli selvää, että hänestä tulee yrittäjä. Hän halusi kuitenkin oppia sitä jossakin ja alkoi tutkia kouluja. Sitten Luoma-Nirva löysi Turun ammattikorkeakoulun BisnesAkatemian. Hän haki liiketalouden koulutusohjelmaan, luki pääsykokeisiin, pääsi sisään ja oli heti varma osaamispolun valinnasta.

− Onneksi pääsin sisään ja myös BisnesAkatemia-osaamispolkuun. Homma alkoi heti ja opiskelukavereiden kanssa perustimme ensimmäisen oman osuuskuntamuotoisen yrityksemme.

Osuuskunta-aika oli hienoa, mutta jälkikäteen Petteri Luoma-Nirvaa on ihmetyttänyt, kuinka hän ei opiskellessaan ymmärtänyt sitä, kuinka isoja mahdollisuuksia ovat erilaiset tapahtumat, kuten Slush.

Kontaktit ja verkostoituminen ovat erityisen tärkeitä asioita etenkin nuorille yrittäjille

− Kontaktit ja verkostoituminen ovat juuri niitä asioita, jotka ovat tosi tärkeitä etenkin nuorille yrittäjille. Kannattaa siis ehdottomasti osallistua erilaisiin tapahtumiin, kuten kilpailuihin, ja tutustua ihmisiin eri aloilta, kannustaa Luoma-Nirva.

Lopussa kiitos seisoo

Opiskelujen edetessä Turun ammattikorkeakoulussa Petteri Luoma-Nirvalle vahvistui ajatus siitä, että hän haluaa perustaa aivan oman yrityksen. Ottaa kaiken vastuun itselleen ja katsoa, minne se riittää.

Vastuuta on yrittäjänä saanut ottaa. On pitänyt osata tarttua puhelimeen ja alkaa tehdä kauppaa, sillä mitään ei saa tyhjästä. Kukaan ei tule kotoa hakemaan.

− Jännää on ollut huomata vaikkapa se, että omasta mielestä huippuhyvä idea tai palvelu ei ehkä ostajalle näyttäydykään samalla tavalla. Pitää siis osata myydä, ja ainakin alussa se on kovaa työtä. Tämän huomasin jo osuuskunta-aikana.

On pitänyt osata tarttua puhelimeen ja alkaa tehdä kauppaa, sillä mitään ei saa tyhjästä. Kukaan ei tule kotoa hakemaan.

Niin, yrittäjyyden alkutaipaleella Luoma-Nirvalle kertyi työtunteja helposti vähintään 12−13 tuntia päivässä. Tuolloin yrittäjä teki kaiken itse. Nyt hän pyörittää yritystä, jossa hänen ympärilleen on muodostunut luotettava tiimi.  Yrittäjän on ollut pakko oppia luottamaan siihen, että vaikka ei itse pysty osallistumaan kaikkeen, asiat kyllä hoituvat.

Yrittäjyydessä on Luoma-Nirvan mukaan mielekkäintä vapaus tehdä ja suunnitella. Omia ideoitaan voi toteuttaa vapaasti.

− On kiva katsoa taaksepäin ja todeta, että vaikka välillä on ollut raskasta ja vaikeaa, se on kannattanut kestää. Kun on itse rakentanut omin käsin jotakin, siitä myös sitten eniten nauttii.

Yrittäjän mukaan nuorena on sellaista virtaa, että jaksaa. Silloin kannattaa yrittää ja laittaa oma yritys pystyyn. Ja jos kaikki ei sitten sujukaan suunnitelmien mukaan, on vielä intoa tarttua johonkin muuhun. Yksi on kuitenkin selvää − asenne ratkaisee!

Kapkaupunki vaihtui koti-Suomeen

Keväällä 2020 Luoma-Nirvan piti osallistua kansainväliseen nuorten yrittäjien GSEA-loppukilpailuun Etelä-Afrikan Kapkaupungissa.

Koronaepidemian vuoksi loppukilpailu järjestettiinkin poikkeuksellisesti virtuaalisena etäkilpailuna.

Etukäteen valmisteltu videopresentaatio lähetettiin kisajärjestäjälle, ja lopulta nuori suomalaisyrittäjä selvityi finaaliin seitsemän parhaan joukkoon.

– Haluan kannustaa kaikkia nuoria yrittäjiä mukaan kilpailemaan. Tämänkaltainen kilpailu on loistotilaisuus ja voi poikia isoja juttuja. Vähintäänkin niitä kullanarvoisia kontakteja.

Kuvat: Heta Laiho

Artikkeli on julkaistu myös Talk Yrittäjyys magazine 2021 -lehdessä (s. 10 alkaen).

Mitä pidit artikkelista?

2 kommenttia artikkelista “Jääkiekkopelurin asenne kantaa yrittäjänäkin

  1. Emmanuel - BA Coach sanoo:

    Petteri has always been a shining star in BisnesAkatemia, holding up our values, it is great to read this beautiful story.

    1. Johanna Stenroos-Vuorio sanoo:

      Thank you for the comment, Emmanuel. Good point and You’re telling the truth, Petteri really is a shining star!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *