Siirry sisältöön Siiry hakuun

Kirjoittajat

Yrittäjyys on taito- ja kestävyyslaji

05.09.2019

Toinen toistaan huikeampia ideoita syntyy, ja osa jalostuu menestyviksi yrityksiksi. Matka menestykseen on kuitenkin pitkä. Innovatiivisuuden, osaamisen, rohkeuden, verkostojen ja resurssien lisäksi tarvitaan sinnikkyyttä ja joustavuutta. Suomalaisina meillä on sisua ja voimaa tehdä asiat hyvin ja perusteellisesti, ja siksi olemmekin haluttuja kumppaneita kansainvälisillä markkinoilla.

Yrittäjä löytää liikeideansa kiinnostavista asioista. On kova halu tehdä asiat entistä paremmin ja luoda uutta ja toimivampaa. Yhdistetään oma ydinosaaminen, harrastuneisuus ja verkostot. Tiimiyrittäjyys yhdistää erilaista osaamista; asioita voidaan kehittää laajemman näkemyksen siivittämänä.

Yhteinen intohimo

Tiimiyrittäjyys on haastavaa: yrittäjäpersoonilla on halu toteuttaa omaa intohimoaan, ja nämä halut on sovitettava yhteen niin, että syntyy paras mahdollinen lopputulos.

Tiimiä pitää hoitaa ja huoltaa paremmin kuin arvokkaimpia koneita. Flown hetkinä muistakaa tiimin säännölliset keskustelut ja yhdessä luodut periaatteet. Päätöksenteon, riskinoton ja ongelmanratkaisun hetkinä tiimihengeltä vaaditaan paljon.

Tiimissä menestystä voidaan saavuttaa moninkertaisesti. Arkikäyttöön tiimi voi ottaa yksinkertaisia työkaluja, kuten tunnelmaringin viikon aloitukseen: Mitä sinulle/meille kuuluu? Viikon lopetukseen sopii analysoiva nelikenttä: Mikä meni hyvin? Mitä kehitettävää? Mitä opimme? Mitä luomiamme periaatteita tai osaamista otamme jatkuvaan käyttöön?

Keskustelkaa ajoittain rauhassa yhteistyöstä. Tiimiyrittäjien on tuettava toisiaan.

Sekä yksinyrittäjyydelle että tiimiyrittäjyydelle on paikkansa. Myös osa-aikayrittäjyydelle. Kenenkään ei kuitenkaan pidä jäädä yksin hommiensa keskelle. Panosta yhteisön ja verkoston luomiseen oman jaksamisesi ja menestymisen takia. Jokainen tarvitsee tukea joskus, ja jatkuva osaamisen jakaminen on tätä päivää.

Mieti mitä yrittäjyys voi tuoda

Pohdi, mitä haluat saavuttaa ja mitä matkalla voi tapahtua. Tavoitteet ohjaavat oikeaan suuntaan, ja harha-askeleet on helpompi huomata ja torjua ajoissa. Strategiatyö voi kevyimmillään olla selkeitä ajatuksia, tavoitteita ja käytännön keinoja niihin pääsemiseksi. Pyri kontrolloimaan olosuhteita ja päivittämään ajatuksiasi.

Yllätykset tuovat aina mukanaan jotakin uutta. Valmistautuneena yllätykset on helpompi selättää ja kantaa myös henkisesti. Ikävä tilanne voi olla portti menestykseen. Hankalien tilanteiden selvittäminen antaa vahvuutta ja uskoa.

Tuotteet ja palvelut jalostuvat parhaiten aidon asiakaspalautteen avulla.

Huomioi riskinotossa oma ja yrityksen kantokyky. Kokeiluja voi tehdä pienilläkin panoksilla: testaa idean toimivuutta ja hanki asiakkaiden kokemuksia. Tuotteet ja palvelut jalostuvat parhaiten aidon asiakaspalautteen avulla. Paina kaasua vasta kun markkina selvästi alkaa vetää, ja yrityksen oma toiminta on testattu.

Markkinointi ja myynti ovat elintärkeitä. Asiakkaiden pitää tietää, miksi heidän kannattaa ostaa yrityksesi tuotteita. Ota oma asiasi esille aina kun mahdollista.

Seuraa yrityksen suuntaa ja kehitystä joka päivä. Visualisointi selkeyttää. Kartat, kaaviot, toimintamallit ja raportit auttavat nousemaan seuraavalle tasolle.

tulosten visualisointia

 

Kumppanuudet voimana

Yhteistyö mahdollistaa pienenkin yrityksen pääsyn isoihin ympyröihin. Keskity ydinosaamiseesi ja täydennä osaamistasi yhteistyössä toisten yritysten ja asiantuntijoiden kanssa. Kumppanuudet ovat voimavara, jota varsinkin kansainvälistymisessä tarvitaan.

Avoimuus on tärkeää – omien vahvuuksien piilottelu estää helposti myös menestyksen. Valitse kumppaneiksi ne, jotka haluavat panostaa yhteisiin asioihin.

Luoviva taituri

Yrittäjänä luot itse tulevaisuutesi. Rajattomista mahdollisuuksista pitää osata valita sopivat, ja suunnata toimintaa aina uudelleen. Yrittäjyys edellyttää kommunikointia ja yhteistyötä lukemattomiin suuntiin; oman brändin ja maineen luominen on tärkeää. Tutustu eri ihmistyyppejä analysoiviin teorioihin.

Kehitä ja energisoi itseäsi. Turun AMK:n Bisnesmentorit, Jatkajakoulu ja BisnesAkatemia haluavat toimia kumppaneinasi.

Positiivinen elämänasenne ja pienistäkin onnistumisista iloitseminen ovat yrittäjän voimavaroja. Fyysistä aktiviteettia ei myöskään sovi unohtaa: aamuvirkun yrittäjän päivä voi alkaa lenkillä luonnossa, ja iltatyypin päivä päättyä treeniin kuutamossa. Kestävä yrittäjyys vaatii tekijältään kestävyyttä.

 

Artikkeli on julkaistu alun perin Varsinais-Suomen Yrittäjä -lehdessä 5.9.2019.

 

Yhteistyöhön BisnesAkatemian kanssa? 

 

Mitä pidit artikkelista?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *