Siirry sisältöön Siiry hakuun

Kirjoittajat

Yrittäjyys kiinnostaa opiskelijoita

01.02.2023

Syksyllä 2022 Turun AMK:n eri kampuksilla toteutetun kyselyn mukaan: jopa 75 % kyselyyn vastanneista opiskelijoista (n = 112) oli kiinnostunut yrittäjyydestä. 

Ensimmäisen vuoden tradenomi- ja insinööriopiskelijoiden projektipaja-opintojakson toimeksiantona laatimassa kyselyssä kartoitettiin ammattikorkeakouluopiskelijoiden kiinnostusta yrittäjyyttä kohtaan. Samalla selvitettiin, miten hyvin vastaajat tiesivät Turun ammattikorkeakoulun yrittäjyystoiminnoista kuten BusinessClubista.

Eniten yrittäjyydestä kiinnostuneita opiskelee EduCityn kampuksella

Vastauksia kyselyyn saatiin kaikilta Turun ammattikorkeakoulun kampuksilta. Kyselyn mukaan eniten yrittäjyydestä kiinnostuneita oli EduCityn kampukselta. Siellä vastaajia oli 43, Linnankadun kampuksella 7, ICT-Cityssä 26 ja Lemminkäisenkadun kampuksella 36. Vastaajista 7 %:lla oli jo oma yritys ja noin puolet vastaajista oli joskus ajatellut tekevänsä laskutettavaa työtä.

Turun ammattikorkeakoulussa opetetaan yrittäjyyttä (ks. kuva 1) ja yrittäjyyspolku ohjaa yrittäjyydestä kiinnostunutta opiskelijaa.

Kuva 1. Yrittäjyysopintoja Turun ammattikorkeakoulussa.

 

Yrittäjyyteen voi suuntautua monessa eri vaiheessa. Kyselyn mukaan lähes 70 % vastaajista ei kuitenkaan ollut kuullutkaan BusinessClubista, eikä 63 % tiennyt mahdollisuudesta yhdistää opintoja yrittäjyyteen.

Voidaankin todeta, että projektipajalaisten laatima kysely oli erittäin tärkeä ja että yrittäjyystoimintojen esiintuomista opiskelijoiden keskuudessa on vahvistettava.

Kyselyn takana Projektipaja nro 55

Syksyllä 2022 Turun ammattikorkeakoulun Tekniikan ja liiketoiminta -sektorin opiskelijoille järjestettiin projektipaja-opintojakso, jossa eri alojen opiskelijoista koostuvilla projektipajalaisilla oli toteutettavanaan toimeksiantoja. Projektipaja nro 55 sai toimeksiannokseen yrittäjyysaiheisten tapahtumien järjestämisen.

Tapahtumien kautta haluttiin lisätä opiskelijoiden kiinnostusta yrittäjyyttä kohtaan. Lisätavoitteena oli löytää uusia yritysagentteja, aktivoida opiskelijoita yritysagenttitoimintaan, kertoa Turun AMK:n BusinessClub-toiminnasta sekä löytää opiskelijayrittäjiä, jotka mahdollisesti kaipaisivat yritysmentoria.

Projektipajalaiset järjestivätkin Turun ammattikorkeakoulun kampuksilla tapahtumia ja olivat esillä omalla ständillään (ks. kuva 2). Tapahtumien yhteydessä laadittiin mm. kysely yrittäjyyteen liittyen. Lisäksi tapahtumissa kerrottiin BusinessClubin toiminnasta. Yhteensä tapahtumia oli neljä ja ne pidettiin marraskuussa 2022. Kampuksilla monet opiskelijat pysähtyivät kiinnostuneina kuuntelemaan tietoa BusinessClubin toiminnasta.

Kuva 2. Projektipaja nro 55 järjesti yrittäjyystapahtumia kampuksilla.

Tapahtumissa projektipajalaiset esittelivät ständillään myös sponsoreiden antamia tuotteita sekä järjestivät kilpailuja ja arvontoja. Sponsoreiksi projektipaja sai Cloettan, Ponssen, Rostenin, Tampereentien Prisman ja Salosen leipomon.

Tapahtumajärjestäminen vie aikaa ja opettaa paljon

Tapahtumien järjestäminen oli aluksi haastavaa aikatauluttamisen ja sponsoreiden hankkimisen vuoksi. Alkuun myös epävarmuus itse projektin ja tapahtumien onnistumisesta hidasti toimintaprosessia.

Kun projektipaja sai toimintasuunnitelman tehtyä huolellisesti loppuun, alkoi projektikin etenemään paremmin ja varmemmin. Ennen ensimmäistä tapahtumaa projektipajalaisia jännitti se, miten muut opiskelijat ottavat heidät vastaan, mutta kaikki sujui hyvin ja jatkossa on tarkoitus järjestää lisää samankaltaisia tapahtumia, joissa BusinessClubin toimintaa markkinoidaan.

Mikä on BusinessClub?

BusinessClub on Turun ammattikorkeakoulussa toimiva yrittäjäyhteisö, joka tarjoaa apua yritystoiminnan opinnollistamiseen. BusinessClubilla on mahdollista suorittaa yrittäjyyden opintojaksoja, jotka tukevat yritystoiminnan eri vaiheissa. Opiskelijalla ei tarvitse olla omaa yritystä. Riittää, että on kiinnostunut yrittäjyydestä. Kaikilla mukaan lähteneillä on mahdollisuus mentorointiprosessiin, ja he saavat mentoriksi kokeneen yrittäjän tai asiantuntijan.

BusinessClub etsii tällä hetkellä joukkoonsa uusia yritysagentteja, jotka kertovat yhdessä businessmentoreiden kanssa tietoa yrittäjyydestä muille opiskelijoille. Yritysagenttitoiminnasta saa tietysti myös opintopisteitä! (BusinessClub 2022.)

Jos olet kiinnostunut Yritysagenttitoiminnasta tai haluat saada mentorin, ota yhteyttä yritysmentoreihin:

marita.nummi-wikstrom@turkuanmk.fi

sari.asteljoki@turkuamk.fi

arto.manninen@turkuamk.fi

Artikkeli on osa Yrittäjyys ja arvonluonti -tutkimusryhmän julkaisuja.

Lähteet:

BusinessClub. 2022. Turun ammattikorkeakoulu. Turku. Viitattu 30.11.2022. Saatavilla: https://businessclub.turkuamk.fi/

 

 

Mitä pidit artikkelista?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *