Parkinmäen palvelutalolla on ollut meneillään hanke, jonka puitteissa se on kutsunut taitelijoita viikon mittaisille residenssijaksoille tekemään taidetta ja asumaan täydellä…
Tekijät | Authors
Kätilöopiskelijat järjestävät perhevalmennuksia
Turun ammattikorkeakoulu ja Tyksin Naistenklinikka sopivat alkuvuodesta 2018 yhteistyöstä perhevalmennuksien järjestämiseksi. Perhevalmennukset järjestetään Naistenklinikalla raskaana oleville ja heidän kumppaneilleen.
Kätilökoulutukseen kuuluu yhden perhevalmennuskerran suunnittelu, toteutus ja sen arviointi. Aikaisemmin opiskelijavetoiset perhevalmennukset toteutettiin Turun ja lähikuntien alueiden äitiysneuvoloissa osana harjoittelua. Viime vuosina Turun neuvolat ovat vähentäneet harjoittelupaikkoja ja käytännössä Turku ei ota enää kätilöopiskelijoita lainkaan harjoitteluun.
Koska lähikuntien äitiysneuvoloissa on harjoittelupaikkoja vain rajoitetusti, on kätilöopiskelijoiden harjoittelujaksojen pituutta jouduttu nyt lyhentämään. Perhevalmennuksen toteutusmahdollisuutta osana neuvolaharjoittelua ei myöskään enää ole välttämättä saatu järjestymään.
Naistenklinikka tarjosi apua koulutuksen ongelmaan. Niin alkoi yhteistyön ja sisällön suunnittelu. Osa kätilöopiskelijoiden harjoitteluista on siirretty toteutumaan Tyksin äitiyspoliklinikalle, jossa opiskelijat saavat harjoitella raskauden ajan seurantaa neuvolapaikkojen puuttuessa. Lisäksi ryhdyttiin suunnittelemaan perhevalmennusten tarjoamista Naistenklinikan tiloissa.
Osana opintoja annetaan perhevalmennuksia
Syventävän vaiheen kätilöopiskelijat pitävät valmennukset pareittain. He suunnittelevat sisällön kuhunkin kertaan ja vastaavat perhevalmennuksesta, mutta paikalla on aina myös Naistenklinikan kätilö aiheen mukaan.
Perhevalmennukset on tarkoitettu kaikille raskaana oleville ja heidän kumppaneilleen. Perhevalmennusillat koostuvat neljän aiheen kokonaisuudesta ja osallistujat voivat osallistua kaikkiin valmennuksiin tai vain heitä kiinnostaviin aiheisiin. Perhevalmennuksista on tiedotettu Naistenklinikan kotisivuilla ja Facebook-sivuilla. Kotisivujen kautta voi myös ilmoittautua valmennuksiin, johon otetaan 10 paria kerrallaan.
Ensimmäinen aihe käsittelee parisuhdetta ja seksuaalisuutta raskausaikana ja vauvan syntymän jälkeen. Toisessa kuvataan syntymän matkaa, jossa valmistellaan perhettä tulevaan synnytykseen ja kerrotaan synnytyksen eri vaiheista ja yleisimmistä kivunlievitysmenetelmistä. Samalla käydään läpi, miten naisen omia voimavaroja voi käyttää kehonhallintaan, mitä voi tehdä kotona ja jatkaa sairaalassa, sekä miten kumppani voi tukea synnyttäjää. Kolmannessa kerrotaan imetyksen ja varhaisen vuorovaikutuksen merkityksestä. Neljännellä kerralla puhutaan vanhemmuuden moninaisuudesta vauvaperheissä, annetaan tietoa vauva-ajan arjesta selviytymiseen.
Opiskelijat tekevät valmennuksesta raportin, jota varten he keräävät jokaisen valmennuksen jälkeen palautteen. Palautteiden perusteella valmennusyhteistyö on sujunut hyvin.
Yhteistyö kannattaa
Yhteistyötä pitää miettiä kummankin osapuolen tavoitteiden kannalta. Mukana olevat kätilöt voivat vastata perheiden mieltä askarruttaviin kysymyksiin ja Naistenklinikan käytänteisiin. Opiskelijat avartavat henkilökunnan näkemyksiä ja haastavat henkilökunnan miettimään omia tapojaan.
− Opiskelijoilta saa paljon uusia näkemyksiä ja ajatuksia. He saavat meidät vakinaiset miettimään myös omia toimintatapoja. Yhteistyössä tärkein hyöty on ehkä se, että koulutamme itsellemme uusia kollegoita. Kaikenlaiset yhteistyöprojektit ovat tärkeitä, sanoo kätilö Mari Soini.
Opiskelijat kokevat saavansa tukea ja tietoa työntekijöiltä. He pääsevät myös kertomaan asioista, joita ovat itse kokeilleet käytännössä. Myös kollegiaalisuus lisääntyy, kun tehdään muunlaistakin yhteistyötä kuin vain ohjaaja-opiskelija-rooleissa käytännön harjoittelussa.
− Annamme henkilöstölle uusia näkökulmia ja tuomme heille uusinta tietoa. Osaamme yhdistää uusimman tiedon käytäntöön. Koska olemme ”uusia” tulevia kätilöitä, myös asiakasnäkökulmamme on erilainen kuin konkareilla, otamme kohdatessa asiakkaan eri tavalla vastaan, kertovat kätilöopiskelijat Noora Förbom ja Elina Rainti.
Turun ammattikorkeakoulun kätilökoulutus on vuosia tehnyt hyvää yhteistyötä Tyksin Naistenklinikan kanssa kansallisissa ja kansainvälisissä yhteistyöprojekteissa ja opinnäytetöissä. Perhevalmennukset ovat tuorein yhteistyön muoto. Näiden mahdollistaminen klinikalla ja kätilön tarjoaminen valmennuksiin opiskelijoiden tueksi oli hieno ele ylihoitaja Marjo Kauppilalta.
Tiivis yhteistyö on tärkeää, sillä kätilöopiskelijat ovat käytännön harjoittelussa koko viimeisen opiskeluvuotensa. Lisäksi on hyvä, että opiskelijat saavat mahdollisuuden kehittyä esiintymistaidoissa. Samalla myös vuorovaikutus- ja kohtaamistaidot asiakkaiden kanssa kehittyvät. Hyvien kokemusten perusteella opiskelijoiden pitämiä perhevalmennuksia suunnitellaan jatkuvaksi Naistenklinikalla syksyllä 2018.
Kuvat: Saija Vanhanen
Kiinnostaako kätilökoulutus?
Tutustu Tyksin Naistenklinikkaan.