Siirry sisältöön Siiry hakuun

Kirjoittajat

Haalareiden muutoskausi käynnissä

05.08.2022

Tänä kesänä on Turun keskusta ollut täynnä haalareita. Lukemattomat työmaat ovat täyttäneet katuja ja tontteja tulevaisuutemme rakentamiseksi. Pian on kuitenkin se vuodenaika, jolloin katukuvassa näkyvät turvahaalarit muuttuvat kesäistä kirjavammiksi. Opiskelijat palaavat Suomen vanhimpaan korkeakoulukaupunkiin.

Yksi pandemian vaikutuksista on ollut opiskelija-aktiivisuuden vähentyminen Aurajoen rannoilla. Pieniä fuksiaisryhmiä on toki ollut näkyvissä aina kulloistenkin koronarajoitusten sallimissa rajoissa, mutta takavuosien vilinästä se on ollut vain ohikiitävä häivähdys. Onneksi opiskelijat eivät kuitenkaan ole kaikonneet Turusta, vaan erikoistilanne on synnyttänyt optisen harhan, kun haalarikansa ei ole ottanut totuttuun tapaan tilaa haltuunsa.

Julkisen näkyvyyden vastaisesti varsinaissuomalaisten opiskelijoiden määrä on kasvanut tasaisesti vuodesta 2014 lähtien. Tuolloin korkeakouluissamme opiskeli Vipunen-tilastopalvelun mukaan 30 105 opiskelijaa, joista 19 098 yliopistoissa ja 11 007 ammattikorkeakouluissa. Vuonna 2021 määrä oli noussut yhteensä 32 649:een, kun yliopisto-opiskelijoiden määrä oli noussut 19 629:ään ja AMK-opiskelijoiden määrä 13 020:een.

Varsinaissuomalaisten opiskelijoiden ja etenkin valmistuneiden määrän lisäämiselle on kysyntää. Turun kauppakamarin tekemien vuosittaisten kyselyiden mukaan sen jäsenyritysten kokema työvoiman saatavuusongelma on katastrofaalinen.

Vuoden 2022 kyselyn mukaan yli puolet yrityksistä raportoi ongelmista saada työvoimaa, kun vuonna 2021 ongelmia oli noin 40 prosentilla ja 2020 26 prosentilla yrityksistä. Kun lisäksi lähinnä julkisella puolella toimiva sosiaali- ja terveysala on tänä kesänä ollut merkittävissä vaikeuksissa osaajien saamisen suhteen, voi opiskelijoiden määrän sinänsä tervetullutta nousua pitää edelleen riittämättömänä vastaamaan maakunnan tulevaisuustarpeisiin.

Alueen opiskelijamäärän lisäämisen takana on ollut joukko samaan suuntaan tähtääviä toimenpiteitä. Suuressa roolissa olivat niin sanotun positiivisen rakennemuutoksen päätökset, joilla on saatu nostettua tekniikan alan opiskelijoiden ja tutkintojen määrää Turun ammattikorkeakoulussa sekä käynnistettyä Turun yliopistossa kokonaan uudet tekniikan alan koulutukset.

Myös viimeisten vuosien lisäaloituspaikat pahimmista ongelmista kärsiville aloille ovat olleet askel oikeaan suuntaan. Näiden kaikkien kumulatiivinen vaikutus näkyy kuitenkin koko laajuudessaan vasta vuosikymmenen lopulla.

Elämme tällä hetkellä edelleen erikoista nivelvaihetta maailmanhistoriassa. Globalisaation ja paikallisuuden köydenveto epästabiilissa maailmanpoliittisessa tilanteessa tekee tulevaisuuden ennakoinnista aiempaakin vaikeampaa. Pitkään jatkunut työpaikkojen liukuminen aiempaa tuottavampiin ja korkeampaa koulutusta vaativiin tehtäviin on kuitenkin trendi, jonka loppumisesta ei ole viitteitä.

Lisäksi maakunnassa eläköityminen tulee jatkumaan voimakkaana koko tämän vuosikymmenen. Nämä vahvat ajurit lisäävät merkittävästi tarvetta uudelle osaavalle työvoimalle.

Vaikka maailmalla myllertää, Varsinais-Suomessa on jatkossakin tarvetta monien eri alojen osaajille. Siksi on tärkeää, että pidämme huolta maakunnan kyvystä tuottaa koulutettuja tekijöitä rakentamaan meille kaikille parempaa tulevaisuutta.

Nämä ”kovat” talouden ja työllisyyden lähtökohdat ovat kuitenkin vain yksi elementti opiskelijoihin liittyen. Turku on ollut korkeakoulukaupunki jo vuodesta 1640 saakka, ja opiskelijat ovat siitä lähtien olleet aktiivisesti uudistamassa alueen kulttuuria. Yksi pandemia-ajan suurista vaikutuksista onkin ollut perinteisen turkulaisen opiskelijakulttuurin painuminen etäsitsien ja Zoom-Keltanokkabileiden syövereihin.

Kohta tulee se hetki, jolloin opiskelijat taas näkyvät ja kuuluvat. Uusi, aiempaa suurempi opiskelijajoukko tulee luomaan uutta kulttuuria ja suuntaa meille kaikille. Tervetuloa haalarit, jotka hehkuvat yhtä kirkkaina kuin alkusyksyn puraisemat lehdet – ja ennen kaikkea niiden innokkaat käyttäjät.

Teksti on julkaistu alun perin Turun Sanomien aliokirjoituksena 5.8.2022

Mitä pidit artikkelista?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *