Siirry sisältöön Siiry hakuun

Kirjoittajat

”Haaveilen isosta ja antoisasta elämästä” – muotokuvassa Priita Isokääntä

29.04.2024

Priita Isokääntä aloitti Turun ammattikorkeakoulussa liiketalouden tradenomiopinnot syyskuussa 2023. Turun ammattikorkeakoulu tarjoaa BBA-tutkinnon myös täysin etänä sekä englanniksi. Kymmenen vuotta Englannissa asuneelle Priitalle kyseinen koulutusohjelma mahdollisti opiskelun yhdistämisen omaan työhön ja elämäntilanteeseen.

Työkäytäntöjen ohella myös opiskelutavat kokevat murrosta. Alati ovat puhututtaneet muun muassa etätyömahdollisuudet sekä kansainvälistyminen. Perinteisten tapojen lisäksi maailman digitalisoituminen mahdollistaa enenevissä määrin töiden tekemisen sekä opiskelemisen sulavasti myös joko lomaresortilta, kotitoimistolta, tai hiljaisen yövuoron aikana jopa työpaikalta käsin.

Bisnesopintoja etänä töiden ohella

Kalajoelta Englantiin muuttanut Priita Isokääntä tekee yövuoroja kodittomuuden vaarassa olevien nuorten aikuisten asuinkodissa. Samalla hän näki mahdollisuuden hakea kouluun ja käyttää hiljaiset työtuntinsa hyödykseen uusien taitojen oppimiseen. Tuumasta toimeen, hän alkoi selvittämään, mitä erilaisia suomalaisia tutkintoja pystyi suorittamaan täysin etänä. Vastaan tuli muun muassa Turun ammattikorkeakoulun tarjoama BBA-tutkinto, jonne hän pääsi sisään.

Turun ammattikorkeakoulun BBA-opetussuunnitelma koostuu monipuolisesti perus- ja ammattiopinnoista, valinnaisista opinnoista, käytännön harjoittelusta sekä kandidaatintutkielmasta. Lisäksi opiskelijoille tarjotaan mahdollisuus osallistua käynnissä oleviin kehitysprojekteihin sekä lähteä vaihto-oppilaaksi yhteen Turun ammattikorkeakoulun kumppanikouluista ympäri maailmaa.

Itsenäistä opiskelua ja vaihtovuodesta haaveilua

Yleisesti Priita on onnistunut yhdistämään työnsä ja opiskelun mainiosti. Yövuoron aikana voi toki tapahtua mitä vain yllättäenkin, mutta toistaiseksi opiskelun rytmi on ollut helppo tahdittaa työaikojen puitteissa.

Hänestä opinnoissa on parasta sekä niiden laajuus että itsenäinen ote ja omaan tahtiin eteneminen. Hyvänä lisänä hän pitää vaihtomahdollisuuksia ulkomaille. Mikäli käytännönjärjestelyt onnistuvat, hän lähtee myös. Aiemmin hän on ollut vaihdossa Paraguayssa, au pairina Italian La Speziassa sekä matkustellut ympäri Eurooppaa ja Etelä-Amerikkaa.

Aikaisempi vaihtovuosi oli ollut silmiä avaava kokemus. Parasta oli oppia, että maailma on Kalajokea ja Helsinkiä suurempi. Vaihtovuoden aikana hän tutustui isäntäperheeseensä sekä sai lukuisia uusia ystäviä eri maista ja kulttuureista.

Toivon, että opinnot antavat minulle kykyjä ja avaavat ovia.

BBA-tutkinnon ensimmäisen opintovuoden aikana käydään läpi bisneksen, markkinoinnin sekä työyhteisöviestinnän perusmoduuleja. Toisen vuoden aikana opintoihin sisältyy syventäviä moduuleja muun muassa markkinoinnista, johtajuudesta, myynnistä sekä rahoituksesta.

Priitan mukaan opiskellessa jokaisesta kurssista on löytynyt jotakin antoisaa tähän mennessä. Tulevista kursseista hän odottaa eniten valinnaisia, joista hän mahdollisesti valitsee jotakin täysin bisneksestä poikkeavaa. Muuten Priita ottaa opinnoissa vastaan sen mitä tulee.

– Toivon, että opinnot antavat minulle kykyjä ja avaavat ovia, hän toteaa.

Priita ei ole koskaan kokenut itseään bisneshenkiseksi, mutta BBA-opintojen myötä yrittäjyys ei ole poissuljettu vaihtoehto tulevaisuudessa. Unelma-ammattia Priitalla ei ole, mutta hän nauttii tämänhetkisestä työstään. Kysyttäessä tulevaisuuden haaveista, hän toteaa:

Haaveilen isosta ja antoisasta elämästä. En tiedä miltä se näyttää. Toivottavasti paljon matkustelua, ihmisiä ja uusia kokemuksia. Minulla on tosi paljon unelmia, jotka haluan toteuttaa.

Palestiinalaista ja suomalaista kulttuuria Bristolissa

Vapaa-aika Priitalla täyttyy vapaaehtoistyöstä, musisoinnista sekä urheilusta. Ennen koronaa hän soitti kitaraa ja lauloi enemmänkin. Koronan aikana hän innostui break-tanssista ja nyt uusimpana mielenkiinnonkohteena on aerial ropes – katonrajalta roikkuvat köydet, joiden avulla tehdään akrobaattisia temppuja ilmassa.

Vapaaehtoisena hän toimii joinakin viikonloppuina Bristolin Palestiinalaisessa Museossa ja Kulttuurikeskuksessa, sekä järjestäen pubi-iltoja muille Bristolin suomalaisille. Viimeisimpään pubi-iltaan sisältyi myös tulkintoja suomalaisista karaokeklassikoista.

Suomi-ikävää Priita ei myönnä kokevansa. Mutta:

On mukava löytää suomalaista kulttuuria myös paikallisesti Englannista ja olla osa suomalaista yhteisöä muiden samanhenkisten ulkosuomalaisten kanssa.

Valokuvan tiedot

Priita Isokääntä. Valokuvaaja Kumar, C.  (16.08.2023).

Tietoja liiketalouden koulutuksista löydät Turun ammattikorkeakoulun verkkosivuilta.

 

Mitä pidit artikkelista?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *