Siirry sisältöön Siiry hakuun

Kirjoittajat

Opiskelija tekee itsestään tulevaisuuden talousosaajan

13.06.2024

Taloushallintoala painii monen muun alan tavoin muutosten parissa. Taloushallinnon osaajien on pohdittava, miten tekoäly ja digitalisaatio vaikuttavat heidän tehtäviinsä tulevaisuudessa. Kirjanpitäjän työt eivät tekoälyn tai muiden muutosten myötä ole tulevaisuudessakaan katoamassa, mutta tekijöiden rooli hieman muuttuu.

Turun ammattikorkeakoulun järjestämä Suunnaksi talousosaaja -koulutuksessa vahvistetaan opiskelijoiden osaamista taloushallinnon alalla ja pohditaan lisäksi kirjanpitäjien roolia tulevaisuudessa.

– Koulutus antaa opiskelijalle valmiudet joko sijoittua taloushallintoalan tehtäviin uutena toimijana tai luoda uusia mahdollisuuksia omalla urapolullaan. Opiskelijoina on sekä alanvaihtajia että toisaalta taloushallinnon parissa jo toimivia, jotka ovat mukana päivittämässä nykyistä taloushallinnon osaamistaan, kertoo lehtori Eeva Lehtinen.

On hyvin mahdollista, että tulevaisuudessa moni rutiininomainen kirjanpidollinen tehtävä on mahdollista automatisoida. Näin kirjapitäjä saa ottaa enemmän vastuuta laaduntarkkailusta. Samalla aikaa vapautuu erityyppisiin tehtäviin kuin aiemmin.

Taloushallinnon opinnot luovat hyvän pohjan monelle alalle

Keväisenä keskiviikkona opiskelijaryhmä löytyy EDU Cityn kolmannesta kerroksesta. Päivän sessiosta on menossa osio, jossa eAccount Nordic Oy:n toimitusjohtaja ja tilitoimiston yrittäjä Carita Mäkinen on tapaamassa opiskelijaryhmää.

Opiskelijoina on sekä alanvaihtajia että toisaalta taloushallinnon parissa jo toimivia, jotka ovat mukana päivittämässä nykyistä taloushallinnon osaamistaan

Mäkinen on talousosaaja, jonka oma urapolku ei ole mennyt aivan tavanomaisinta kautta. Hänen polkunsa on kulkenut yliopistomatematiikan ja -fysiikan opintojen kautta katsastuskonttorille ja siellä taloushallinnon tehtävien pariin. Talousosaaminen, liiketoimintaosaaminen ja numerot ovat kuitenkin pyörineet Mäkisen matkassa aina.

Mäkinen on taloushallinnon puolesta puhuja:

– Taloushallinnon opinnot ovat todella hyvä pohja monelle alalle ja oman itsensäkin kehittämiseen sen lisäksi, että se avaa tulevaisuudelle paljon mahdollisuuksia, hän toteaa.

EDU Cityn luokkatilassa on paikalla paljon alanvaihtajia ja alalle suuntaavia, joten siinäkin mielessä Carita Mäkisen kertomalla on tarttumapintaa:

– Katsastusalalla ollessani haalin itselleni aina vain enemmän ja enemmän taloushallinnon töitä ja näiden tehtävien parissa haaveeksi alkoi muodostua polku talouspäälliköstä talousjohtajaksi. Tilanne konkretisoitui, kun opiskelin töiden ohella tradenomiksi. Sen jälkeen olin varma, että haluan lähteä opiskelemaan lisää ja nimenomaan laskentatoimea.

Päivätyönsä kirjanpitäjänä tekevästä Carita Mäkisestä huokuu innostus, kun puhutaan taloushallinnon aiheista. Lähellä sydäntä on myös yrittäjien auttaminen.

– Taloushallinnon kautta kirjanpitäjä on todella yrittäjän liiketoiminnan ytimessä. Luottamussuhde kirjanpitäjän ja yrittäjän välillä onkin todella merkityksellistä.

Mäkisen mukaan yrittäjät ovat usein kiinnostuneita myös ns. tulevaisuuden kirjanpidosta. Sitä Mäkinen heidän kanssaan usein myös tekee.

– Kaikkein eniten pidänkin juuri siitä, että käyn yrittäjän kanssa hänen talouslukujaan läpi ja pohdin tulevia suunnitelmia niiden pohjalta. Lukuja pyörittelemällä voi kokeilla ja pyöritellä erilaisia skenaarioita.

Taloushallinnon opinnot ovat todella hyvä pohja monelle alalle

Taloushallinto on alana mahdollistava, sillä työssä jokainen päivä on erilainen. Taloushallinnon alan osaaja saattaa olla usein esimerkiksi kehittämässä menneisyyden lukujen automatisointia. Ja toisaalta hän voi olla mukana tulkitsemassa tulevaisuuden lukuja.

Tilitoimistokonseptit ja niissä toimivat kirjanpitäjät ovat muutosten äärellä

Tekoäly, digityökalut ja muuttuva toimintaympäristö. Kaikki nämä vaikuttavat ja muuttavat myös taloushallinnon osaajan tehtäviin ja toimintatapoihin tulevaisuudessa. Muutosten myötä tulevaisuuden taloushallinnon ammattilaisilla ja tilitoimistopalveluita pitävillä onkin paljon uudenlaisia mahdollisuuksia.

On hyvin mahdollista, että kiinteiden toimipaikkojen sijaan tilitoimistot toimivat tulevaisuudessa enemmän erilaisissa yrityskeskittymissä eli ns. coworking-tiloissa.

Todennäköistä on, että paljon tulee muuttumaan. Kirjanpitäjän työ ei ole enää menneen luvun näpyttelyä, rutiinia tai muuta yksin puurtamista vaan todellista yrittäjän auttamista yhteistyössä muiden asiantuntijoiden kuten esimerkiksi veroasiantuntijoiden kanssa.

Carita Mäkisen perustama tilitoimisto eAccount Nordic Oy on jo nyt tilitoimistokonseptina hieman totutusta poikkeava. Yrityksellä ei esimerkiksi ole kiinteitä toimipisteitä lainkaan. Eli missä sitten kaikki paperit ym. säilytetään? Ja missä asiakkaita tavataan?

– Nyt eletään murrosta ja esimerkiksi sähköinen kirjanpito on monille yrittäjille kai aika haastavaa. Monet asiakkaistamme ovat olleet ns. mappiasiakkaita meille tullessaan, mutta hyvin nopeasti he ovat alkaneet toimittaa paperinsa meille esimerkiksi eTaskun kautta.

Mäkisen luotsaama tilitoimisto on pyrkinyt tekemään siirtymän paperisesta sähköiseksi asiakkaaksi yrittäjään nähden todella helpoksi, jotta yrittäjän olisi helppo lähteä pienin askelin kohti sähköistä taloushallintoa.

Uhkakuvista huolimatta uskon, että kirjanpitäjän työt säilyvät. Työnkuva vain muuttuu ja uusien tehtävien myötä kirjanpitäjän arvostus vain kasvaa. – Carita Mäkinen –

Asiakkaita tavataan tietysti välillä myös kasvotusten ja tätä ajatellen yrityksellä on juuri näitä edellä mainittuja coworking-tyyppisiä tiloja suurimmissa kaupungeissa. Usein taloushallinnon asiantuntijat käyvät myös asiakasyritysten tiloissa.

Kun kysyy Mäkiseltä ajatuksia kirjanpitäjän ja taloushallinnon osaajan tulevaisuudesta, on visio selvä.

– Vaikka isot maailmalla tehdyt tutkimukset väittävät, että kirjanpitäjän työstä 94 % tulee häviämään viidessä vuodessa, en usko sitä. Meidän työmme kyllä säilyvät, mutta työkuva muuttuu isosti. Myös arvostus työtämme kohtaan tulee varmasti myös kasvamaan uusien tehtävien myötä.

Lue lisää:

Carita Mäkisen luotsaamasta eAccount Nordic Oy:stä

Suunnaksi talousosaaja -koulutuksesta

Mitä pidit artikkelista?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *