Siirry sisältöön Siiry hakuun

Kirjoittajat

Keskity kirjaan: Tienhaarassa. Johtajuus ilmastonmuutoksen aikakaudella (2019)

02.10.2020

Sinisellä pohjalla keltaisia kuvioita ja teksti Keskity kirjaan - Lukuvinkkejä asiantuntijoilleNyt on pakko toimia. Ilmastonmuutos tulee muuttamaan niin yhteiskunnat, talouden kuin ihmisten toimintamallit.

Sitran johtajan Mari Pantsar’n ja dosentti Jouni Kerosen kirja Tienhaarassa. Johtajuus ilmastonmuutoksen aikakaudella (2019) tarjoaa kepin sijasta porkkanaa. Ilmastonmuutos ei ole pelkkä uhkakuva; meille on tarjolla myös mahdollisuuksia, kun vain tartumme toimeen.

Ilmastonmuutoksen ratkaisemisella on jo kiire. Kirjoittajien mukaan kyse on vuosista, ei vuosikymmenistä.

Työ Ilmastonmuutoksen rajoittamiseksi toki maksaa, mutta se vasta maksaakin, jos emme pyri sitä tekemään.

Ilmastonmuutoksen hillintä ei tarkoita talouskasvun loppua vaan on sen edellytys. Usein ajatellaan, että ilmastonmuutoksen torjunta romuttaa talouden ja tekee elämästä ankeaa. Kirjan mukaan asia on päinvastoin. Ilmastonmuutoksen torjumistoimet tulevat tuottamaan paljon uutta liiketoimintaa, yritystoiminnan kasvua, vientiä, työllisyyttä ja siten mahdollisuuksia ylläpitää ja kehittää hyvinvointiyhteiskuntaa.

Kirja käsittelee myös johtajuutta tai pikemmin sen puutetta. Kirjassa pohditaan, kenen pitäisi johtaa muutosta kohti ilmastoneutraalia yhteiskuntaa. Tekijöiden mukaan johtajuutta tarvitaan kaikilta, niin päättäjiltä ja valtiovallalta, hallituksilta, yrityksiltä ja yksityisiltä ihmisiltä. Kirjoittajien mielestä yksittäiset päästövähennystoimet eivät riitä vaan tarvitaan systeeminen ratkaisu.

Korkeakoulutuksessa pyritään kehittämään opiskelijoiden systeemistä ajattelua; näkemään asioiden ja ilmiöiden välisiä syy- ja seuraussuhteita ja hahmottamaan kokonaisuuksia. Tienhaarassa-teoksen kirjoittajat näkevät ilmastonmuutoksen systeemisenä ongelmana, joka voidaan myös systeemisesti ratkaista. Ilmastonmuutosta systeemisena ongelmana kuvaa sen huolestuttavin piirre: jos ilmastonmuutos etenee liian pitkälle, se aiheuttaa niin suuren mittakaavan kerrannaisilmiöitä, että niitä ei voida enää ratkaista.

Kirjan keskeisiä neuvoja on, että meidän tulisi välittömästi tehtävä laskelmia siitä, paljonko hiilidioksidia voidaan vielä päästää ilmakehään, saada näille päästöille riittävän korkea hinta ja investoinnit nopeasti liikkeelle, sillä maailmaa ei pystytä muuttamaan vähähiiliseksi ilman investointeja.

Tienhaarassa -teos antaa kuitenkin myös positiivisen viestin. Se kannustaa tarttumaan toimeen ja antaa käytännön neuvoja, miten voimme tehdä tulevaisuudesta kestävää.

Kirjassa Suomi nähdään suunnannäyttäjänä ilmastoratkaisuissa. Vaikka suomalaisilla on suuri hiilijalanjälki, meillä on myös osaamista, jolla voimme ilmastonmuutosta hillitä ja lisäksi voimme viedä osaamistamme muuallekin, esimerkkeinä vaikkapa vesihuolto, energiatehokkuus, kiertotalouden ratkaisut sekä monet suunnittelu- ja asiantuntijapalvelut. Edelläkävijäasemaan kannattaa Suomessa panostaa. Ilmastonmuutos tulee entistä tärkeämmäksi aiheeksi jo muutamassa vuodessa ja sen ratkaisuja tullaan edelläkävijöiltä hakemaan.

Tienhaarassa on selkeä, innostava ja helppolukuinen teos. Faktat on esitetty kiihkottomasti ja niiden tueksi löytyy runsaasti sähköisiä lähdeviitteitä, joiden avulla on helposti löydettävissä lisätietoa. Lähestymistapa on ratkaisukeskeinen; vakavat ongelmat todetaan, mutta niitä ei jäädä voivottelemaan vaan edetään kohti konkreettisia ratkaisumalleja ja toimintasuosituksia.

Teos alkaa Bob Dylanin sitaatilla:

How many times can a man turn his head and pretend that he just doesn’t see.

Kirjoittajat saavat lukijan vakuuttumaan, ettei pään kääntäminen kannata. Tulevaisuus riippuu siitä, millaisia valintoja teemme nyt. Oikeat valinnat voivat johtaa paljon aiempaa parempaan maailmaan.

 

Lataa teos:

Mari Pantsar ja Jouni Keronen: Tienhaarassa. Johtajuus ilmastonmuutoksen aikakaudella (2019)

Mitä pidit artikkelista?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *