Siirry sisältöön Siiry hakuun

Kirjoittajat

Fanittaminen osana taiteellista prosessia – Mistä vaikutteet taiteeseen tulevat?

16.11.2021

Turun ammattikorkeakoulun Taiteen uudet kontekstit Master School -koulutus tarjosi hyvän tilaisuuden lähteä tutkimaan omassa taiteellisessa työssäni tapahtuvaa vaikuttumista ja inspiroitumista.  Olin toiminut taiteilijana jo useita vuosia luoden teoksia, joissa yhdistyi tanssia, fyysistä teatteria ja mediataidetta.  Olin tehnyt teoksissani ratkaisuja, joissa viittasin 1980-luvun populaarikulttuuriin. Tuli aika pohtia, mistä kipinä taiteen tekemiseen voi syttyä? Voiko fanittaminen sysätä liikkeelle taiteellisen prosessin? 

Päädyin tuomaan esille YAMK-opinnäytetekstini yhteen lukuun omia lapsuuden ja nuoruuden aikaisia kokemuksia 1980–1990-luvun populaarikulttuurista.  Populaarikulttuurin kokemukset vaikuttivat lapsuudessani ja nuoruudessani muun muassa leikkeihin, monimuotoiseen identifioitumiseen ja fanittamiseen.  Aiheen käsittely tuntui tärkeältä, koska kokemuksissa näytti olevan pohjaa omalle taiteellisen työskentelyn tavalle.   

  

Fanittaminen  

Ymmärsin opinnäytetyöni kautta, että yhtenä tärkeänä 1980-luvun populaarikulttuurin kokemisen mahdollistajana lapsuudessani oli ollut V2000-videonauhuri.  Kaksipuoleisille videokaseteille oli nauhoitettu sattumanvaraiseen järjestykseen niin faktaa kuin fiktiotakin. Videoiden välityksellä opettelin eri musiikkiartistien tanssiliikkeitä ja elokuvien näyttelijöiden repliikkejä.   

Videokasetit sisälsivät useita eri mittaisia päällekkäisiä nauhoituksia, jotka muodostivat irrationaalisia sisältökokonaisuuksia epäsäännöllisillä rytmityksillä. Oivalsin, että näillä videoilla on ollut vaikutusta luomieni teoksien rakenteisiin sekä koreografioihin. 

Music Television -kanavalla toistuivat saman päivän aikana suositut musiikkivideot, joiden kautta eri artistien fanittaminen syttyi minussa.

Fanittaminen, joka saatetaan liittää pääsääntöisesti nuorisokulttuurin ja urheilun maailmaan, voi sysätä liikkeelle myös taiteellisen prosessin, kuten koen omassa opinnäytetyöprosessissani tapahtuneen.  

Taiteilija Touko Laaksosen fanittamisen ja ihailun kautta päädyin tutkimaan Laaksosen taiteen vaikutuksia osana opinnäytetyötäni. Koin olevani taiteilijana itselleni uuden äärellä, koska halusin asettaa opinnäytetyön lähtötilanteeksi toisen taiteilijan työstä vaikuttumisen ja inspiroitumisen. Oli mielenkiintoista nähdä, mihin taiteilija Touko Laaksosen taiteen ihailu ja fanittaminen vei minut omassa taiteellisessa prosessissani. Prosessin kautta toteutui taiteellinen interventio kolmen valokuvan muodossa, ne olen tehnyt yhdessä mediataiteilija Leevi Lehtisen kanssa.   

Kuvassa on valokuvataideteos, jossa on näkyvillä orkidea, jonka kukintoon on asetettu tekoripsiä.

Kuva: Leevi Lehtinen & Milla Virtanen.

  

Vaikuttuminen taiteellisessa on prosessissa 

Minulla oli tavoitteena Taiteen uudet kontekstit -koulutuksen alussa, että kirjoittamani opinnäytetyö toisi minulle selkoa siitä, miten vaikutun ja miten vaikutukset näkyvät taiteessani. Koen, että tavoitteeni on toteutunut. Opinnäytetyöni sisältää laajempaa vaikuttumisen käsittelyä ja tutkimista kuin mitä tuon esille tässä artikkelissa; opinnäytetyöhöni on mahdollista perehtyä tämän artikkelin lopusta löytyvän linkin kautta. 

Opinnäytetyöni on osoittanut minulle sen, kuinka monisäikeisellä tasolla vaikuttumista omassa taiteellisessa prosessissani tapahtuu.  Opinnäytetyöni kautta olen pystynyt hahmottamaan tarkemmin sitä, miten ja miksi teen taidetta.  

Taiteellisessa prosessissa vaikuttavat mielenkiinnon kohteet ja tutkittavat lähdeaineistot yhdessä omien kokemusten ja pohdintojen kanssa. Esimerkiksi se, millaisilla tyyleillä lähdetekstit on kirjoitettu, vaikuttaa ja on osatekijä vaikuttumisessa.  

Opinnäytetyöstäni alkanut vaikuttumisen ja inspiroitumisen tarkastelu jatkuu uuden Laboratorio-teoskokonaisuuden muodossa. Ensi-ilta 25.11.2021 Kuopiossa, Itak-näyttämöllä, jossa teoskokonaisuutta esitetään kolmena iltana. Lisätietoja on saatavilla seuraavan linkin kautta: https://minimi.fi/ohjelmisto/laboratorio/

Milla Lehtisen YAMK-opinnäytetyö Vaikuttuminen ja inspiroituminen osana taiteellista prosessia (2021) on luettavissa Theseuksessa.

Mitä pidit artikkelista?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *