Siirry sisältöön Siiry hakuun

Kirjoittajat

Nukketeatteripääkaupunki Turussa huippusyksy

18.12.2019

Turun teatteritaloissa on kuluneen syksyn aikana kuplinut etenkin uutta yleisöä yllättänyt ilmiö: nukketeatterin esiinnousu. Taustalla on valtava määrä alan koulutus- ja kehittämistyötä, joka on tehty suhteellisen lyhyessä ajassa taiteenalan suomalaiseen koulutushistoriaan ja elinkaareen nähden. Turussa on ammattikorkeakoulutasoisen koulutuksen ansiosta osaava, tuottava ja omaa taiteenalaansa voimakkaasti elävänä pitävä ammattitaiteilijoiden joukko.  

Vuodesta 1994 ensin Turun taiteen ja viestinnän oppilaitoksessa ja sittemmin Turun ammattikorkeakoulun Taideakatemiassa järjestetty nukketeatterikoulutus on luonut Suomeen vuosien ajan korkeatasoista ja kansainvälistä osaamista, josta nyt voidaan nauttia monilla eri näyttämöillä. Taideakatemiasta valmistuneet alumnit tekevät vaikuttavaa työtä omalla taiteenalallaan. 

Turkua on viime vuosien aikana kutsuttu Suomen nukketeatteripääkaupungiksi ja syystä. Esityksiä ja erityisesti aikuisille suunnattua nykynukketeatteria on tehty ammattitaidolla ja pitkäjänteisesti vuosien ajan. 

 

Aura of Puppets

Valtakunnallisesti huomiota on herättänyt ainutlaatuinen vapaan kentän taiteilijoiden yhteenliittymä Aura of Puppets, nukketeatteritaiteilijoiden verkosto. Sen muodostumiseen ovat vaikuttaneet osaavat ja lahjakkaat tekijät sekä taitavasti rakennettu tuotannollinen verkosto. Toimintaa on hämmästelty muun muassa taiteen rahoittajien piirissä, ja se on nostettu esimerkiksi toimivasta taiteilijayhteisöstä. Verkosto palkittiinkin näyttämötaiteen valtionpalkinnolla 2016.  

Aura of Puppets tarjoaa jäsenistölleen muun muassa taiteelliseen työhön, tuotantoon ja työhyvinvointiin liittyviä etuja sekä kehittää taiteenlajia ja sen tunnettuutta. Nukketeatteritaiteilijat ovat toimineet yhdessä ja uskoneet oman taiteenalansa ilmaisuvoimaan.  

Pitkäjänteinen työ on tullut näkyväksi, ja se läikkyy nyt marginaalista myös suuremmalle yleisölle.  

 

Nykynukketeatteria useilla näyttämöillä

Kiinnostavaa nukketeatteria on tehty usean vuoden ajan muun muassa TEHDAS Teatterissa, ja nämä esitykset ovat löytäneet oman katsojakuntansa. Tänä syksynä myös suuret valtionosuusrahoitteiset teatterit ovat löytäneet nukketeatterin ja tuoneet sen isoille näyttämöille. Nukketeatteri teatteritaiteen lajina on kiinnostavaa, ja se uudistaa näyttämökerrontaa.  

Kuvassa on nainen pyyhe ympärillään, hän ojentautuu kohti hahmoa, joka muodostuu kylpytakista ja lintuhäkistä.

Maija Westerholm, Dating Mr. C. Kuva: Meri Mäkelä.

Syksyn 2019 aikana on nähty ennätyksellisen paljon lumoavaa ja monipuolista nukketeatteria eri muodoissaan. Åbo Svenska Teaterin Jacob Höglundin ohjaama Kalevala on ollut yksi teatterisyksyn puheenaiheista. Turun ammattikorkeakoulun Taideakatemian ja Novian järjestämän nukke- ja musiikkiteatterin erikoistumiskoulutuksen puitteissa toteutettiin korkeatasoinen, raikas ja uudenlainen versio kansalliseepoksesta isolle näyttämölle. Taideakatemiasta mukana oli lehtori Ari Ahlholm, joka toimi esityksen nukkeohjaajana. Esitys sai joulukuussa 2019 myös Varsinais-Suomen liiton myöntämän Aurora-mitalin. Monet esityksen nähneet katsojat ovat saaneet Kalevalassa ensi kosketuksen nukketeatteriin ja vaikuttuneet siitä. 

Myös vuosittain järjestettävä kansainvälinen nukketeatterifestivaali TIP-fest täytti tänä vuonna 10 vuotta. TEHDAS Teatteriin ja Manillan kiinteistöön levittäytyneellä TIP-fest 2019 –festivaalilla nähtiin muun muassa laaja ja yleisön kiittämä teatterinukkenäyttely, johon oli kerätty esityksissä olleita nukkeja vuosien varrelta.  

Avajaisissa nukenrakentaja Heini Maaraselle myönnettiin Varsinais-Suomen taidetoimikunnan taidepalkinto. Maarasen nukkeja nähdään sekä jo aiemmin mainitussa Kalevalassa että toisessa suuren näyttämön teoksessa: Babe – urhea possu. Babe – urhea possu on Turun kaupunginteatterissa pitkälti nukketeatterin keinoin toteutettu koko perheen esitys, jonka nukkeohjaajana toimi Timo Väntsi ja keskeisissä rooleissa ammattimaiset nukketeatteritaiteilijat 

Kuvassa on nukettaja Timo Väntsi ja hänellä edessään paperinen talo sekä kolme nukkehahmoa.

Timo Väntsi, Kysymyksiä Karjalasta. Kuva: Milla Järvipetäjä.

Turun kaupunginteatterin ohjelmistossa on samaan aikaan toinenkin nukketeatteriesitys, Lee Lahikaisen ohjaama kauhuteemainen Nälkä. Se kertoo paperiteatterin keinoin uudelleen kaikkien tunteman Bram Stokerin Draculan tarinan. 

Kuvassa näkyy nukke ja sen ympärillä kolme dracula-hahmoista nukettajaa.

Nälkä. Ohjaus Lee Lahkikainen. Kuva: Maija Kurki.

Eräänlaisena satelliittina syksyltä vielä mainittakoon Wasa Teaterin kehuttu Spelman taket. Siinä turkulaista nukketeatteriosaamista edustivat nukkeohjaajana Merja Pöyhönen sekä nukenrakentajana Pia Kalenius. 

 

Kehittyen kohti tulevaisuutta ja menestystä

Jotakin on selvästi tapahtunut suhteessa nukketeatterin kiinnostavuuteen ja vetovoimaan juuri tällä hetkellä. Arvostus tuntuu ansaitulta ja hienolta. Lisäksi tällä hetkellä tapahtuu monia sellaisia asioita, joista aikoinaan uskallettiin vain haaveilla. Suuruus ei kuitenkaan ole itseisarvo, eikä julkisuus tuo suuria rahavirtoja tekijöille. Kaikki tämä on kehittynyt monien taiteilijoiden työn tuloksena ja on ollut mahdollista siksi, että taide on saanut kehittyä taitavissa käsissä kokeillen ja omaehtoisesti. Voimme toivoa nukketeatterille sille kuuluvaa asemaa ja uusia yleisöjä jatkossakin 

Elinvoimaista ja taiteellisesti mielenkiintoista nukketeatteria on tehty pitkäjänteisesti jo vuosia vapaalla kentällä esimerkiksi TEHDAS Teatterissa. Pienen ja tuntemattoman taiteenalan omassa mittakaavassaan uskomattoman nopea kehitys ja menestys Suomessa on ollut mahdollista korkeatasoisen koulutuksen ansiosta. Koulutusjatkumoa on tärkeää vaalia, mitoittaa ja taiten tutkia myös tulevaisuudessa. 

 

 

Mitä pidit artikkelista?

2 kommenttia artikkelista “Nukketeatteripääkaupunki Turussa huippusyksy

  1. Eeva Marja Pyhälahti sanoo:

    Onnea ja menestystä turkulaiselle nukketeatterille! Teette uraauurtavaa työtä.

  2. Ilona Tanskanen sanoo:

    Kiitokset väsymättömästä kannatuksesta ja kannustuksesta!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *