Siirry sisältöön Siiry hakuun

Kirjoittajat

Hoitotyön huipputyypiksi Turun AMK:sta? – Se vaatii uralla sinnikkyyttä, pitkiä työpäiviä ja näyttäviä epäonnistumisia

18.01.2020

Minulta kysyttiin, miten huipputyypiksi tullaan ja olenko mielestäni huipputyyppi. Lähtökohtaisesti ajattelen, että jokainen meistä on oman elämänsä huipputyyppi. Kerron mielelläni sinulle oman uniikin uratarinani ja muutaman huippuvinkin.

 

Turun AMK:sta huipputöihin

Turun ammattikorkeakoulusta valmistumisen jälkeen työskentelin suljetulla päihdepsykiatrian osastolla sairaanhoitajana. Aloin keikkailla alan luennoitsijana ja haaveilin tietokirjan kirjoittamisesta. Päätin vakaasti, etten valmistumiseni jälkeen lue enää yhtään tutkintoa.

Pari vuotta myöhemmin opiskelin jo terveydenedistämisen ylempää ammattikorkeakoulututkintoa, jälleen Turun ammattikorkeakoulussa. Samaan aikaan tein projekti- ja asiantuntijatehtäviä, ja aika pian aloitin opettajakorkeakoulun.

Molemmista tutkinnoista suoriuduin töiden ohella ennätystahdissa. Tulin myös valituksi muutaman asiantuntijayhdistyksen hallitukseen, vuoden päihdesairaanhoitajaksi ja innovaatiopalkinnon saajaksi.

 

Irtisanoutumisen peloista huolimatta ryhdyin monitoimimieheksi

Tein hermoja raastavan ratkaisun ja irtisanouduin eläkevirastani. Olin luonut varsin ainutlaatuisen yhdistelmän osaamista erityisesti sosiaali- ja terveysalalla. Sain laskut ja muut kulut maksettua freelancerina. Siis alun peloista huolimatta, ja vastoin monen ihmisen odotuksia.

Tein sairaanhoitajan keikkatöitä, toimin hankeasiantuntijana, konsulttina ja kouluttajana. Haaveeni toteutui, ja sain suunnitella tietokirjoja, verkkokursseja ja kirjoittaa artikkeleita julkaisuihin, kuten Turun ammattikorkeakoulun raporttisarjaan.

Kun Suomen kaupungit oli matkustettu läpi, työni vei minut ulkomaille. Ulkomaankomennuksilla työskentelin muun muassa Romanian sisäasiain- ja poliisiministeriössä asiantuntijana ja kouluttajana Kreikassa. Minusta kuoriutui sote-alan monitoimimies ja työkokemuksestani syntyi ensimmäinen blogini.

Teen edelleen samoja töitä. Luomaani uraan kuuluu tosin aiempaa enemmän sosiaalisessa mediassa toimimista ja matkustamista. Työnkuvaan ovat astuneet: kansainväliset koulutukset, henkilöbrändin rakentaminen, somemanagerointi ja vaikuttajana toimiminen sosiaalisessa mediassa. Kirjoitan muun muassa kolmea eri blogia palkkiobloggaajana, laadin verkkoartikkeleita ja koulutan someviestintää yhdistyksille ja firmoille.

Kuvassa Jan Holmberg, Mari Lahti ja Minna Salakari.

Kuvassa artikkelisarjan kolme ensimmäistä kirjoittajaa: Jan Holmberg, Mari Lahti ja Minna Salakari. Kuva: Antti Ala-Könni

 

En kuulemma ole mikään huipputyyppi

Olen kuullut itseäni kuvailtavan huipputyypiksi. Kriittisimmät sanovat, että minä, jos kuka, en ole mikään huipputyyppi. Kuka tahansa voi saavuttaa samat asiat kuin minä. Se on totta. Väitän, että jokainen voi tähdätä samaan – näkee itsensä sitten huipputyyppinä tai ei.

Huipputyypiksi ei synnytä, vaan sellaiseksi kasvetaan kovalla työllä ja ripauksella onnea. Näissä hommissa ei tulla aina illaksi kotiin, joten helppoa huipulle kiipeäminen tai siellä pysyminen ei ole. Myös kritiikkiä on opittava ottamaan vastaan, väsyneenä ja turhautuneenakin.

On jaksettava loputtomasti innostua ja yrittää, kaatua näyttävästi maahan, nousta ylös pohjamudista, laitettava laastarit polviin ja jatkettava jälleen yrittämistä. On hyvä muistaa, että maineeseen perustuvassa työssä vaikkapa yhteistyökumppanin huono palaute yhdestä koulutuksesta vastaa kymmentä hyvin onnistunutta koulutusta.

 

Kaikki huipputyypin ideat eivät saisi onnistua yhtä aikaa

Niin huipputyypillä kuin freelancerillakin on usein monta rautaa tulessa. Siksi on salaa toivottava, etteivät kaikki asiakkaat vastaa työtarjouksiin myöntävästi. Se kun tietäisi ympäri pyöreitä työpäiviä. Siksi lyhyttäkin rentoutumishetkeä, töistä palautumista ja aikaa läheisten kanssa on osattava vaalia ja arvostaa.

Freelancerina huipputyypiksi haluavan kannattaa treenata itsensä johtamista, neuvottelutaitoja ja kykyä hakea erilaisista töistä synergiaetua. Esimerkiksi kirjoittaessa kirjaa luvuista tulee pienellä vaivalla luentokokonaisuuksia, blogikirjoituksia ja somepäivityksiä. Kirjoittamisen tauolla someen voi ladata työstään muutaman kuvan tai videon pätkän.

 

Tärkeimmät huipputyypin ominaisuudet

Tärkeää on löytää sellaiset yhteistyökumppanit, joiden kanssa työt sujuvat ja yhteistyöstä syntyy tehokkaasti tulosta. Ne, joita voit auttaa kipuamaan kanssasi huipulle. Ei siis haittaa, jos tulee erilaisten ihmisten kanssa helposti toimeen, tarttuu nopeasti työhön, on idearikas ja osaa vetää rajat rönsyilevälle yhteistyölle. Huipputyypin tulee olla myös visionääri, joka osaa unelmoida isosti ja innostaa muut rinnalleen tekemään niistä totta.

Tärkeintä on pysyä nöyränä, mutta kertoa reilusti, mikä uralla on onnistunut ja mikä ei. On osattava jakaa kaikki osaamansa ymmärrettävällä tavalla eteenpäin. Siksi valitsemaansa alaa kohtaan tulee olla intohimoinen, kriittinen ja valmis muuttamaan sitä paremmaksi. Yhtä lailla on osattava lyödä ajoissa jarrupoljin pohjaan, jos kaikki ei töissä tunnu olevan kohdallaan.

Onko minulla sitten huipputyypin ominaisuudet? Mene ja tiedä. Tehdään yhdessä töitä. Mielelläni kuulen sen jälkeen, mitä mieltä minusta ja työotteestani olet.

 

Lue enemmän Janista.

Kiinnostaako sairaanhoitajan koulutus, lue siitä lisää.

Jani opiskeli myös sosiaali- ja terveyslan YAMK-koulutuksessa, syventävänä terveyden edistäminen. Tutustu!

Yhteishaku on käynnissä 18.3.-1.4.2020, aloita sinäkin opinnot Master Schoolissa!

Oletko Turun AMK:sta valmistunut? Ryhdy alumniksi.

 

 

Tämä on ensimmäinen artikkeli sarjassa Turun ammattikorkeakoulun sosiaali- ja terveysalalta valmistunut huipputyyppi. Esitimme huipputyypille kaksi kysymystä: Miten tullaan huipputyypiksi? Oletko mielestäni huipputyyppi?

Pyysimme huipputyyppejä kirjoittamaan aiheesta blogikirjoituksen. Miksi? Koska heillä on yhdessä ja erikseen valtava määrä kokemusta sosiaali- ja terveysalan monipuolisista töistä, luottamustehtävistä sekä tutkimus- ja kehittämistehtävistä.

 

Mitä pidit artikkelista?

3 kommenttia artikkelista “Hoitotyön huipputyypiksi Turun AMK:sta? – Se vaatii uralla sinnikkyyttä, pitkiä työpäiviä ja näyttäviä epäonnistumisia

  1. Sari Leino sanoo:

    Miksi pitäisi olla huipulla ja huipputyyppi?!?

  2. Jan Holmberg sanoo:

    Ei kaikkien tarvitsekaan, mutta miksei?

  3. Minna Salakari sanoo:

    Hei,

    Huipputyypiksi Turun ammattikorkeakoulusta -sarjan tarkoituksena on tuoda esiin erilaisia ja mielenkiintoisia urapolkuja. Ajatuksena on, että ihan jokainen on huipputyyppi omalla persoonallisella tavallaan ja urapolullaan. Huipputyyppejä on erilaisia ja ”uransa huipulla” tarkoittaa eri ihmisille eri asioita! Erityisen hienoa on, että sote-alan osaajia ja urapolkuja tuodaan esille – se saattaa olla (ja on!) samalla alan ”kasvojenkohotus” ja askel alan arvostukseen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *