Siirry sisältöön Siiry hakuun

Kirjoittajat

Hyvinvointia taiteesta

01.09.2017

Eri tutkimuksissa taiteen on havaittu parantavan hoitotuloksia, vähentävän fyysisiä ja psykologisia oireita sekä vaikuttavan positiivisesti hoidon laatuun ja hoitohenkilökunnan työhyvinvointiin. Turun ammattikorkeakoulun uusi julkaisu kokoaa yhteen tutkittua tietoa taiteen hyvinvointivaikutuksista.

Taiteen hyvinvointivaikutukset tunnustetaan nykyään laajalti ja tutkimusta on tehty runsaasti. Tieto on kuitenkin hajallaan ja vaikeasti hyödynnettävissä. Vaikuttavaa? Taiteen hyvinvointivaikutusten tarkastelua kokoaa ja tiivistää tutkimustietoa, jotta se olisi mahdollisimman monen aihepiiristä kiinnostuneen hyödynnettävissä.

Kokonaisvaltaista hyvinvointia ja terveyttä

Taiteen vaikutuksia on tutkittu esimerkiksi suhteessa fyysiseen ja koettuun terveyteen, subjektiiviseen hyvinvointiin, elämänlaatuun ja mielenterveyteen. Kyseessä on moninainen ilmiö, jonka tutkimus levittäytyy usealle tieteenalalle.

Katsauksessa tarkasteltujen tutkimusten mukaan osallistuminen taide- ja kulttuuritoimintaan voi tarjota mahdollisuuksia edistää hyvinvointia ja terveyttä holistisella tavalla jokapäiväisessä elämässä. Yhteisöllinen ja osallistava taiteellinen toimita voi myös tarjota osallistujille kokemuksia nähdyksi, kuulluksi sekä arvostetuksi tulemisesta.

”Taide osana hyvää elämää” on yksi Turun ammattikorkeakoulun osaamiskärjistä. Tutkimus toteutettiin Taikusydän-hankkeessa, joka toimii taiteen ja hyvinvoinnin valtakunnallisena yhteyspisteenä.

Julkaisu on vapaasti ladattavissa pdf-muodossa Turun AMK:n julkaisukauppa Lokissa.

Liisa Laitinen
Vaikuttavaa? Taiteen hyvinvointivaikutusten tarkastelua
Turun ammattikorkeakoulun tutkimuksia 46

Mitä pidit artikkelista?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *