Siirry sisältöön Siiry hakuun

Kirjoittajat

Videomateriaali potilasohjauksen tukena IVF-hoidoissa

17.06.2019

Ella kävi puolisonsa kanssa lapsettomuusklinikalla. Heillä on pää pyörällä, sillä lääkäri ja hoitajat käyttivät paljon erikoissanastoa. Lääkäri kertoi vastaanotolla, että päädytään IVF-hoitoon, joka aloitetaan follikkelien kypsytyksellä FSH-injektioiden avulla. Hän selitti mitä IVF-hoito on, mutta Ellaa mietitytti, miten follikkeleja kypsytetään ja miten lääkkeitä käytetään.

Kotiin päästyään hän etsi lisätietoa internetistä ja löysi videon Pitkä on odottavan aika.

Lapsettomuushoidoissa toivotaan selkokielistä ohjausta ja neuvontaa

Usein vastaanottokäynnillä hoitopolku käydään nopeasti läpi ammattisanastoa käyttäen ja monet tajuavat vasta jälkeenpäin, mitä kysymyksiä olisi pitänyt kysyä. Tutkimusten mukaan potilaat toivovat, että hoitohenkilökunnalla olisi riittävästi aikaa selittää selkeästi ja rauhassa, miten hoitosuunnitelmaa toteutetaan.

Lapsettomuushoidoissa hoitohenkilökunnalta toivotaan selkokielistä ohjausta ja neuvontaa. Potilaat toivovat myös, että henkiseen jaksamiseen kiinnitettäisiin enemmän huomiota hoitojen aikana. Vaikka hedelmöityshoidoista on tarjolla tietoa laajasti, lapsettomuuden stressi ja hoitojen vaikutukset huolestuttavat monia.

Lapsettomuushoidot hallitsevat elämää

Lapsettomuushoidot aiheuttavat potilaille stressiä ja tunne jatkuvasta suorittamisesta luo paineita. Mieleen nousee monia kysymyksiä, muun muassa osaanko pistää kalliin lääkkeen oikeaoppisesti ja otanko lääkkeen varmasti oikeaan aikaan.

Myös työpaikalla lääkkeen ottaminen mietityttää. Pystynkö toteuttamaan lääkehoidon työkavereiden huomaamatta ja miten saan työni järjestettyä, että pystyn pistämään itseäni? Lapsettomuushoitoja läpikäyneet kokevat, että liikunta, tauot hoitojen välillä ja puhuminen esimerkiksi Simpukan vertaistukiryhmissä tai terapiassa ovat auttaneet jaksamaan hoitojen aikana.

Potilasohjauksessa videoiden käyttö on tehokasta.

Potilasohjauksessa videoiden käyttö koetaan tehokkaampana keinona kuin kirjallisen materiaalin avulla ohjaaminen. Etuihin lukeutuu myös tiedon ymmärrettävyyden lisääntyminen. Videon herättämän tunteen avulla potilaat myös muistavat sisällön paremmin. Monien mielestä IVF-hoitoprosessi tuntuu alussa monimutkaiselta, sillä lääkäri määrittelee henkilökohtaisesti hoitosuunnitelman.

Video toteutettiin kokemusten pohjalta

Opinnäytetyön toisella kirjoittajalla on kokemusta tahattomasta lapsettomuudesta ja lapsettomuushoidoista. Niiden kokemusten kautta lähti idea videon toteuttamiseen.

Ellan katsomalla videolla kuvataan, miten IVF-hoitoprosessi etenee. Mukana on myös kahden henkilön haastattelut, missä he kertovat omista lapsettomuuskokemuksistaan. Video löytyy YouTube.com -sivustolta ja se on suunnattu lapsettomuushoitoja aloittaville sekä hoitohenkilökunnalle, joka voi saada ideoita potilasohjauksen kehittämiseen.

− Opiskelijat ovat omatoimisesti suunnitelleet ja toteuttaneet opinnäytetyössään IVF-hoidosta tunteita herättävän videon, jossa tiedon lisäksi välittyy selkeästi potilasryhmän toiveita ohjauksesta ja tukemisesta. Videoiden käyttö potilasohjauksessa tulee tulevaisuudessa lisääntymään ja sairaanhoitajan osaamista tulee hyödyntää myös sisällön suunnittelussa ja toteutuksessa, ohjaava opettaja Tiina Pelander toteaa.

 

Kirjoittajat ja videon tekijät ovat sairaanhoitajaopiskelijoita Turun AMK:sta.

Lisätietoja ja yhteydenotot:

Katriina Mikola, katriina.mikola@edu.turkuamk.fi

Anna Ahokas, anna.ahokas1@edu.turkuamk.fi

Ohjaava opettaja Tiina Pelander, tiina.pelander@turkuamk.fi

 

Linkki videoon: https://youtu.be/-xNYgP8KDUM

Lue lisää sairaanhoitajakoulutuksesta.

 

Mitä pidit artikkelista?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *