Siirry sisältöön Siiry hakuun

Kahdella jalalla kävelevät työnäytteet lämmittävät eläköityvän opettajan mieltä

03.10.2018

Kuka?

Erkki ”Eki” Mikkola, 63
– työskennellyt viimeiset 18 vuotta mainonnan suunnittelun lehtorina Turun AMK:ssa
– oli ennen opettajanuraansa 20 vuotta töissä mainostoimistossa
– jää eläkkeelle lokakuun alussa.

Digitalisaatiosta ja sosiaalisesta mediasta huolimatta mainosala ei ole muuttunut dramaattisesti Erkki Mikkolan 40-vuotisen työuran aikana. Vanhat lainalaisuudet pätevät edelleen: tarvitaan luovuutta ja hyviä ideoita. Sisältöä Mikkolan eläkepäiviin tuovat perhe, veneily ja vanhan talon remontointi.

On arvioitu, että robottien ja automatisaation myötä jopa puolet nykyisistä työpaikoista häviää muutaman kymmenen vuoden kuluessa. Turun AMK:n mainonnan suunnittelun lehtori Erkki Mikkola näkee, että robotti voi jonain päivänä tehdä osan mainonnan suunnittelijan työstä.

– En tosin tiedä, että kuinka paljon robotti pystyy ideoimaan. Se pystyy kokoamaan annetuista asioista järkeviä lauseita ja asioita, mutta pystyykö se oppimaan ideointia – se jää nähtäväksi, Mikkola pähkäilee.

”Eki” on tehnyt elämäntyönsä mainosalalla. Viimeisen parinkymmenen vuoden ajan hän on opettanut luovuutta ja kykyä tuottaa ideoita – taitoja, joihin mainosbisnes pohjautuu nyt ja vastakin. Esimerkiksi yhden televisiomainoksen tuottamiseen tarvitaan todella monen ihmisen työpanos, mutta taustalla oleva idea ja tarina voivat olla lähtöisin yhdestä kirkkaasti säteilevästä pääkopasta.

Hyvä idea ei kuitenkaan synny kuin salama kirkkaalta taivaalta, eikä opettaja voi tehdä opiskelijasta luovaa ja kekseliästä visionääriä sormia napsauttamalla.

Ideointi ja luovuus edellyttävät oman pään toiminnan ymmärtämistä.

Ihmisen ajatushautomo pitää täyttää uusilla asioilla, jonka jälkeen pään pitää antaa käsitellä tietoa. Uusi idea on aina yhdistelmä vanhoista asioista.

– Ajattelu kehittyy, kun tekee erilaisia tehtäviä ja töitä. Sitä huomaa, että ahaa, viimeksi minä ajattelin noin ja nyt näin, mitä lisäpalikoita tähän onkaan tullut.

Mikkola antaa mainonnan suunnittelun pääsykokeista yksinkertaisen esimerkkitehtävän, jonka avulla jokainen voi testata omaa luovan ajattelun kykyään: kuinka monta käyttötarkoitusta keksit hammasharjalle viidessätoista minuutissa.

Yksi opetustyön hauskimpia puolia on Mikkolan mielestä ollut se, miten eri ihmisten pää voikin toimia niin eri tavalla. Kun hän on pyytänyt kahtakymmentä opiskelijaa tekemään jonkin tehtävän, on lähes jokaisen opiskelijan mielessään keksimä ratkaisu poikennut jollain tavalla kaverin ajatuksesta. Juuri sitä on luovuus, että osaa ajatella vähän eri tavalla. Opettajalle on ollut antoisaa huomata, kuinka opiskelijoiden ajattelutaito on kehittynyt opintojen edetessä.

– Ensimmäisenä vuonna ideat eivät ole aina niin omaperäisiä, vaan ne ovat eräänlaisia standardiratkaisuja tai sellaisia ensimmäiseksi mieleen tulevia ajatuksia. Myöhemmässä vaiheessa opintoja opiskelija oppii arvioimaan omia ideoitaan: onko ideani omaperäinen ja lähes ainutlaatuinen, vai keksivätkö kaikki ihmiset saman pienellä viiveellä? Opiskelijoille kehittyy vähitellen omanlaisensa tyyli, oma ”mainoskäsiala”.

Mikkola tunnistaa tiettyjen opiskelijoiden työt värien, typografian ja kuvien käytön sekä idean esiintuomisen perusteella, vaikkei harjoitustyössä tekijän nimeä lukisikaan. Erityisen kiinnostavaa on bongata omien entisten opiskelijoiden töitä omassa arjessa. Mikkolan opeista on saanut nauttia vuosien saatossa parisataa ”masua” eli mainonnan suunnittelun opiskelijaa.

Mainosala ei ole pelkkää hauskaa hassuttelua

Mikkolan mukaan on ollut todella kiintoisaa nähdä, miten opiskelijat ovat kasvaneet ihmisinä ja ammattilaisina. Moni on tullut kouluun vähän epävarmana, mutta lähtenyt opinahjosta ammattikentälle rinta rottingilla – jotkut jopa kesken opintojenkin.

Palkitsevinta Mikkolalle on ollut se, että hän on saanut johdattaa ihmisiä elämässään eteenpäin ja auttaa heitä saavuttamaan unelmansa. Turun AMK:n Taideakatemian masut ovat vuosien saatossa menestyneet kilpaillulla alalla hienosti ja keränneet paljon palkintoja, myös kansainvälisesti.

– Aikanaan mainostoimistossa työskennellessäni niistä asiakastöistä kertyi minulle työnäytteitä, mutta tässä opettajan työssä ne työnäytteet syntyvät useiden vuosien kuluessa ja ovat lopulta sellaisia, jotka kävelevät kahdella jalalla, Mikkola tarinoi.

Mainosbisnes saattaa näyttää ulkopuolisen silmiin leppoisalta ammattialalta, jossa työskennellään kahvia siemaillen ja työkaverien kanssa mukavia rupatellen hienossa toimistossa Punavuoressa.

Mikkola on yrittänyt pitää realismin mukana opetuksessaan. Mainosala on hänen kokemuksensa mukaan vakava, vastuullinen ja konservatiivinenkin ala. Varsinkin pienemmälle asiakasyritykselle yksittäinen mainoskampanja on hirmuisen tärkeä. Mainoskampanjalla on aina tavoite, jota mitataan. Asiakkaalla on isot taloudelliset riskit pelissä, ja suunnittelijalla on sen mukainen vastuu.

– On hyvä, että koulutuksemme on yhdistelmä markkinointia ja luovuutta. Markkinoinnin puoli auttaa ymmärtämään, mistä tässä on oikeasti kysymys. Ei tämä ole vain hassuttelua, vaan taustalla on vakavia tavoitteita, Mikkola painottaa.

Asiakkaiden rahoilla operoiminen ja jatkuva ideoinnin tarve tekevät mainosbisneksestä raskaan ammattialan.

– Jossain vaiheessa voi tulla sellainen olo, että on nähnyt tarpeeksi, eikä jaksa enää innostua mistään. Silloin on syytä katsoa muita hommia.

”Ekillä on elämänviisautta, joka yhdistyy hienosti ammatilliseen osaamiseen”

Erkki Mikkolan kanssa 16 vuotta töitä tehnyt Turun AMK:n mainonnan suunnittelun lehtori Minna Teittinen kuvailee eläköityvää kollegaansa taitavaksi, hauskaksi ja luovaksi ammattilaiseksi, joka osaa ajatella laatikon ulkopuolelta.

Lehtori Johanna Vaaherkumpu puolestaan luonnehtii Mikkolaa sympaattiseksi työkaveriksi, jonka kanssa on ollut kiva jutella myös töiden ulkopuolisista asioista, kuten veneistä, teatterista ja koirista.

– Ekillä on elämänviisautta, joka yhdistyy hienosti vahvaan ammatilliseen osaamiseen. Hänellä on hyviä ja syvällisiä näkemyksiä moneen asiaan, Vaaherkumpu kuvailee.

Mikkola itse kertoo jäävänsä kaipaamaan mukavaa työyhteisöä.

– Kyllä tämä eläköityminen kävi aika äkkiä. Eihän siitä ole kuin viikko kun aloitin nämä hommat! Eläkeläisen arki on varmaankin jossain määrin epäsosiaalisempaa ja hiljaisempaa kuin päivätyö opettajana.

Sisältöä eläkeläisen elämään tuovat perhe, veneily, puutarhanhoito ja vanhan talon remontointi. Mikkolan tytär opiskelee kauppakorkeakoulussa, joten täysin mainonnan ja markkinoinnin veteraani ei aio opetustyötä hylätä, vaan hän jakaa tarvittaessa neuvoja isän ominaisuudessa. Mikkolalla on ollut sekä puu- että lasikuituveneitä sekä korkeammalla ja matalammalla mastolla varustettuja paatteja. Seuraavaksi hän aikoo hommata itselleen sopivan pappaveneen, jolla voi purjehtia Turun saaristossa. Eki toteaa:

En ihan heti näe itseäni heittelemässä hernepussia jossain laitoksessa. Eiköhän tässä vielä keksi eläkepäivien ratoksi jotain muuta tekemistä kuin pelkkää oleskelua,

 

Kuvat: Erkki Mikkola & Topi Leikas.

Mitä pidit artikkelista?

4 kommenttia artikkelista “Kahdella jalalla kävelevät työnäytteet lämmittävät eläköityvän opettajan mieltä

 1. Heikki Ristimäki sanoo:

  Vanhana mainosmiehenä voin todeta, että asia on juuri noin. Hyvin kiteytetty. Uusi tieto oli, että mainonnan suunnittelua opetetaan. Itse menin Suomen suurimpaan toimistoon ihan kylmiltäni yliopisto-opintojen päätyttyä. Työ reilun parinkymmenen vuoden aikana opetti ja nuorena imi oppia vanhemmilta kollegoilta. Joskus harmitti, kun ei voinut toteuttaa kaikkein hurjimpia ideoita koska mainostettiin tuotteita ammattikäyttöön. Koskaan ei tarvinnut väkisin mennä töihin. Melkein odotti, että tulisipa taas maanantai. Yhä edelleen pursuu ideoita, joita ei malta olla kertomatta eteenpäin. Joidenkin harmiksi tosin.

 2. Ilona Tanskanen sanoo:

  Kiitokset kommentista! Mainonnan suunnittelun koulutus jatkuu, vaikka mainosalan konkari Erkki Mikkola jääkin yhteisöstämme viettämään vapaaherran elämää. Parhaimmillaan työ on tosiaan sellaista, että sitä odottaa seuraavaa työpäivää – varsinkin luovaa työtä tehdessään.

 3. Anne Kimiläinen sanoo:

  Onnea Erkille ja kivoja päiviä tulevaisuudessakin. Eihän siitä todellakaan ole kuin viikko tai kaks…
  Toivottelee opiskelukaveri Lahden koulusta 🙂

 4. Reijo Ojala sanoo:

  Onnea Eki eläkepäiville.
  Toivottaa toinen Lahden koulussa opiskellut eläkeläinen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

css.php