Siirry sisältöön Siiry hakuun

Kirjoittajat

ONNELLINEN – visuaalinen teos, joka kurkkaa ahdistuneen ihmisen elämään

22.11.2021

Onnellinen on teatteriesitys, joka rakentuu Taideakatemian Naruteatteriin marraskuun 2021 lopulla. Kysymyksessä on sanaton taideteos, joka käsittelee masennusta ja halua kuolla metaforan keinoin sekä esineteatterin ja kuvallisen ilmaisun avulla. Näin raskaita teemoja käsittelevästä teoksesta ja sen aiheista tulee helpommin lähestyttäviä.

Onnellinen on teatteri-ilmaisun ohjaaja -opiskelija Saara Isolan opinnäytetyö. Tämä artikkeli perustuu Saara Isolan haastatteluun.

Saara Isola kertoo teatteriesityksestään näin:

Mitä on onnellisuus, miksi kannattaa elää, saako elämästä sitä mitä haluaa? Näiden isojen teemojen ympärillä pyörin teoksen parissa. Minulle Uuno Kailas on iso innoittaja, hänen runojensa tematiikassaan toistuu melankolisuus ja elämän ja kuoleman rajojen pohtiminen sekä siellä hapuilu – elääkö vaiko kuolla. Olen huomannut teoksissani toistuvana teemana toiseuden näkökulman ja tunteen siitä, että eroaa muusta todellisuudesta ja kantaa omaa taakkaa siitä.

Esitys kertoo minulle siitä, miten omaan vahingolliseen todellisuuteensa kietoutunut ihminen rohkaistuu ja uskaltaa päästää irti omista ajatusmalleistaan kohdatakseen elämän realiteetit ja elääkseen osana todellista elämää.

Vastaus ahdistuksen loppumiseen ei ole se, että paha olo poistuu kokonaan vaan että sen kanssa oppii elämään. Onnellisuutta voi tuntea, vaikka olisi ahdistunut. Ahdistusta voi tuntea, vaikka olisi onnellinen.

Kuvassa näkyy pino sisäkkäin asetettuja juomalaseja ja niidne taustalla kyyristynyt henkilö.

Kuva: Liisa Turunen.

Teos on innoittunut Uuno Kailaan runosta Onnellinen, joka kertoo onnettomuudesta, jossa lapsi kuolee. Runon puhuja ajattelee lapsen kuoleman olevan onnellinen asia, sillä lapsi on poistunut maailmasta puhtaalla lapsen mielellä, viattomana ja onnellisena. Hän vertaa tilannetta omaan mustaan varjoonsa, joka heijastuu tielle onnettomuuden jälkeen. Esitys pohtii, millainen on ihminen, joka ajattelee omaa onnettomuuttaan lapsen kuoleman nähtyään. Tästä lähti liikkeelle tutkimus kuoleman fantasionnista ja ahdistuksesta. Teos tuo lavalle hetken ahdistuneen ihmisen elämästä.

Kuvassa näkyy ajatuksissaan olevan näköinen henkilö keskellä näyttämöä; oikealta kohdistuu häneen kirkas valo.

Kuva: Liisa Turunen.

Onnellinen on visuaalisesti ja äänellisesti runsas kokonaisuus. Esitys antaa mahdollisuuden nauttia teatterista katsoen ja kuunnellen, mikä on harvinaista teatterin tekstipainotteisen tradition takia. Suosittelen tulemaan katsomaan, millaista sanattoman teatteriesityksen katsominen voi olla.

Teos on tehty ajattomaksi, kevyeksi hetkeksi, jossa yleisö saa hengähtää ja upota kuvilla kerrottuun tarinaan. Teos on sanaton, joten se sopii kuulorajoitteisille ja ei-suomenkielisille katsojille.

Onnellinen on taiteellinen opinnäytetyöni ja sen takia päätepiste koulutukselleni. Se merkitsee painavia ja tärkeitä asioita ja kertaa useita oppimisen hetkiä viimeisten neljän vuoden ajalta. Minulle teos on taiteelliselle polulleni astumista ja siihen luottamista. Nautin sen katsomisesta ja tuomisesta muiden katsojien tietoon. Minusta on kunnia tehdä tätä teosta, ja olen kiitollinen, että on ollut mahdollisuus käyttää aikaa ja tilaa tämän työn tekemiseen.

Kuvassa näkyy kaksi harmonikkaa soittavaa henkilöä.

Kuva: Liisa Turunen.

Esityspaikka: Turun AMK:n Taideakatemia Naruteatteri (Linnankatu 54, 1. krs)

Esityspäivät:
ma 22.11.2021 klo 19
ti 23.11.2021 klo 19
ke 24.11.2021 klo 20
to 25.11.2021 klo 20
pe 26.11.2021 klo 19

Kesto: noin 1 h

Liput: Ennakkoon 12/6/0 €  osoitteesta: https://taideakatemia.tapahtumiin.fi/fi/

Ohjaus ja dramaturgia: Saara Isola
Esiintyjät: Noora “Nessi” Kääriäinen, Elsa Kääriä & Emmi Astikainen
Assistentti: Riikka Voutilainen
Skenografia: Olivia Pohjanoksa
Valosuunnittelu ja -ajo: Tuomas Vainionpää
Tekniikan ajaja: Salla Anttonen
Sävellys: Antti Ainola
Taiteellinen assistentti: Evita Aaltonen
Tuottaja: Riina Kontiokoski
Grafiikka ja julistekuva: Saara Isola
Valokuvaus ja tallenne: Liisa Turunen

Mitä pidit artikkelista?

Yksi kommentti artikkelista “ONNELLINEN – visuaalinen teos, joka kurkkaa ahdistuneen ihmisen elämään

  1. Taina Saarinen sanoo:

    Eikö ole mitään mahdollisuuksia järjestää lisää esityksiä? Näin Onnellisen, enkä pääse tällä viikolla toista kertaa, mutta haluaisin ihan hirveän paljon nähdä sen uudestaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *